Žena sa dugom kosom i daskom za surf
Nega kose | Zaštita

Zaštita od sunca za kosu? Definitivno da

Najbolja stvar leti? Odmor naravno! Svi znamo koliko je važno štititi kožu - ali da li je važno i za kosu? Da li ste znali da je kosa isto tako osetljiva na UV zračenja i potrebna joj je zaštita kad temperatura raste? Otkrivamo kako da vam kovrdže blistaju ovog leta

Kosa naravno ne može da izgori na suncu ali sunce, vetar, slana voda i hlor mogu da utiču na nju. Sloj kutikule postaje grublji što čini kosu suvom i krhkom. Najviše utiče na krajeve - koji počinju da izgledaju kao slama s obzirom da boja bledi. Međutim, sa odgovarajućom negom i pažnjom, možete da sprečite taj efekat tako da vi i vaša kosa možete da uživate u odmoru.

Zaštitite kosu od sunca

Izbegavajte da budete na suncu bez zaštite kose kad je UV zračenje najintenzivnije, posebno od 11 do 15 časova, kada je sunce najjače. Šeširi, kape, marame pružaju dobru zaštitu ali je takođe dobra ideja nanenti sprej za zaštitu od sunca na kosu. Takvi sprejevi su veoma efikasni: štite protiv UVA i UVB zračenja, hidriraju kosu i štite je od bleđenja boje. Treba im neko vreme da bi delovali tako da treba da se setite da ih naprskate na kosu pre nego što se izađete na sunce da biste bili zaštićeni.

Bilo da vam je boja prirodna ili ne, vrelo sunce uklanja pigmente boje. Možete to sprečiti korišćenjem proizvoda za zaštitu boje sa UV filterima. S obzirom da sadrže proteine i vitamine, ovi šamponi, balzami, maske i sprejevi za kosu intenzivno štite kosu i neguju je, vraćaju joj sjaj i pomažu da se sačuva boja kroz antioksidante i filtere svetla.

Oštećenje usled vode

Žena koja skače u bazen

Odgovarajuća zaštita može da štiti kosu od hlora

Voda - bilo koji tip vode, bilo da je more, jezero ili bazen - mogu da budu štetni za vašu kosu. Slani kristali u morskoj vodi, na primer, deluju kao stakla, tako da privlače sunčeve zrake i prže kosu. Prema tome nakon plivanja u moru, isperite kosu (sa svežom vodom) ispod tuša. Ako nemate pristup tušu, sipajte vodu iz česme u flašicu pre nego što krenete na plažu i ponesite je sa sobom.

Voda iz bazena je takođe loša vest za vašu kosu: sredstva za dezinfekciju kao hlor i hemijski elementi mogu dati vašoj plavoj ili sedoj kosi zelenu primesu. Ali naravno to ne treba da vas sprečava da skočite u vodu! Na primer nakon plivanja, rastopite tri tablete acetilsalicilne kiseline u litar vode, isperite kosu sa tom vodom i ostavite sat vremena pre nego što opet isperete kosu svežom vodom. Takođe možete probati ispirač u boji ili šampon u boji u crvenoj ili zlatnoj nijansi da biste prekrili zelenkastu primesu.

Nega posle sunčanja

Nakon dužeg dana na plaži, treba da pružite dodatnu negu svojoj kosi. Šamponi i balzami za posle sunčanja sadrže blage sastojke koji hidriraju kosu i prirodna ulja koja čine kosu svilenkastom i blistavom. Specijalna zaštita boje proizvoda sa UV filterima su spas za kosu izloženu suncu. Oni sadrže proteine i vitamine koji vraćaju sjaj vašoj kosi kao i antioksidante i filtere svetla koji štite boju od bleđenja.

Ako su krajevi oštećeni, možete koristiti hranljiva ulja kako biste privremeno negovali rascvetane krajeve da bi izgledali zdravije. Savet: nakon odmora, dobro bi bilo žrtvovati centimetar ili dva dužine: vaša kosa će izgledati gušće i rascvetani krajevi će nestati.

Antioksidanti u vašoj ishrani

Žena se kupa na plaži

Odgovarajuća ishrana može da štiti kosu od toplote i sunčevih zraka

Pobrinite se da leti unosite dovoljnu količinu vitamina C, E i beta karotena. Oni sadrže antioksidante koji neutrališu slobodne radikale (molekule koje UV zračenje ispušta a koje su štetne za ćelije). Kajsije, jagode, grejprfrut, brokoli i spanać svi sadrže puno antioksidanata.

6 saveta za zaštitu kose od sunca

Otkrijte: Zaštita