wash-hair-how-often
Nega kose | Šamponiranje

Pranje kose – koliko često

Sveže oprana kosa izgleda očaravajuće. Zbog nje čak lagano poskakujemo. Nakon pranja šamponom, vaša kosa ima volumen i pokazuje svu svoju nežnu lepotu i jedinstveni sjaj. Međutim, nema potrebe da se kosa šamponira svaki dan, pogotovo ako imate dugu kosu. Pomoći ćemo vam da pronađete odgovarajuću rutinu pranja kose i otkriti vam neke mudre trikove kako kosa može izgledati sveže koji dan više.


 

Kosi do nivoa brade može biti potrebno svakodnevno pranje šamponom. To se odnosi na sasvim ravnu kosu i precizne frizure poput boba. Obavezno koristite vrlo blagi šampon i izaberite onaj za normalnu kosu, ako je moguće. Šamponi za iscrpljenu ili oštećenu kosu mogli bi nepotrebno da opterete i otežaju vašu kosu. Izuzetak je obojena kosa za koju postoje posebni šamponi za obojenu kosu kako bi se sprečilo prerano bleđenje boje. Ako imate kosu dužu od brade, pokušajte da odložite pranje kose za dan ili dva. Iako kosa blizu vlasišta može biti masna, ostala kosa obično to nije, nego je često iscrpljena oblikovanjem ili čak oštećena.


Puno pažnje obratite na ispiranje kose nakon pranja šamponom. Važno je dobro isprati jer ostaci proizvoda za kosu uz tvrdu vodu mogu prigušiti sjaj vaše kose i zagušiti vlasište. To ne samo da otežava kosu i oduzima joj svu živost nego i traži češće pranje. Nakon pranja kose šamponom, vaša kosa bi doslovno trebala da škripi kad istiskate višak vode iz nje.Mudro oblikovanu kosu treba ređe prati

 

Odgovarajući izbor stajling proizvoda čini vašu kosu duže svežom tako da je ređe treba prati. Pena za oblikovanje i stajling sprejevi obično sadrže alkohol i stoga sprečavaju mastan izgled. Ti stajling proizvodi takođe podižu kosu od vlasišta koje proizvodi loj. Ako imate šiške, znate da će se one prve zamastiti. Tu pomaže tapiranje! Nežno natapirajte kosu kako biste je odvojili od masnog vlasišta pa će samim time i duže izdržati bez pranja.


Pazite da vam je sav pribor za oblikovanje čist. S vremena na vreme treba ukloniti ostatke loja, regeneratora i stajling proizvoda sa pribora. Ostaci na priboru mogu otežati i zamastiti kosu. Četke i češljeve treba jednom nedeljno čistiti blagim šamponom.

Živahna kosa bez svakodnevnog pranja

 

Kosa kod vlasišta je masna, a ostala kosa sjajno izgleda? Zato je razvijen suvi šampon! Koristite ga kad želite odgodite pranje kose na dan ili dva. S udaljenosti od 30 centimetara, naprskajte umerenu količinu suvog šampona po vlasištu i prstima ga umasirajte. Pustite da deluje dva minuta, a zatim pažljivo iščetkajte kosu. Četka s prirodnim (veprovim) dlakama najbolja je za to. Vaša će kosa izgledati savršeno sveža bez pranja.

 

Ponekad je neka druga frizura alternativa čestom pranju. Ako imate dovoljno dugu kosu, možete odložiti pranje ako skupite kosu u niski rep ili šinjon visoko na pozadini glave. Srećom, te su frizure u trendu. Kraća frizura trajaće još jedan dan bez pranja ako primenite novi trend oblikovanja gelom. Jednostavno nanesite malo stajling gela i začešljajte kosu u dečački stil.

 

 

Otkrijte: