Žena duge plave kose se smeje dok dodiruje svoje kovrđe
Nega kose | Prelepa kosa

Ošišajte krajeve kod kuće – evo kako!

Kad je kosa dugo izložena proizvodima za oblikovanje, gumicama i drugim spoljnim faktorima, neminovno dolazi do pucanja krajeva. Zato je vrlo važno redovno šišati krajeve kose. Dobra vest je to što to lako možete učiniti sami! Pokazaćemo vam kako da ošišate svoje krajeve kod kuće – bez stručnjaka.

 

Bez obzira na stanje vaše kose ili koju frizuru imate, šišanje krajeva pomoći će vam da izbegnete njihovo pucanje. Nemojte se plašiti, šišanje krajeva vrlo je jednostavno kad znate kako. Dajemo vam uputstvo kako da uzmete makaze u svoje ruke!

Kako ošišati kosu

Pre početka, proverite da li imate li odgovarajuće makaze za šišanje kose. Možete ih naći u svakoj dobroj drogeriji. Nemojte koristiti kućne makaze, makaze za papir ili kuhinjske makaze, one obično nisu dovoljno oštre pa će više naškoditi nego koristiti vašoj kosi.

Blonde woman in a white top with a strand of her hair between her nose and top lip
© Getty Images / Westend61

Da li vaši krajevi izgledaju suvo? Pokazujemo vam kako da ošišate kosu kod kuće.

Korak po korak: šišanje krajeva ravne kose

Pokušajte ovaj postupak ako imate ravnu kosu jednake dužine:

 1. Prvo operite kosu i nemojte je sušiti – kosa se lakše šiša kad je još mokra.
 2. Dobro počešljajte kosu da je sasvim raspetljate. Možete je poprskati sprejom koji olakšava raščešljavanje.
 3. Sad čvrsto vežite rep. Što je bliže vratu, to bolje!
 4. Kad ste čvrsto vezali rep, nežno povucite gumicu prema krajevima.
 5. U zavisnosti o tome koliko kose želite da ošišate, povucite gumicu tako da iz nje viri svega dva do pet centimetara krajeva.
 6. Držite rep ispred sebe, pritisnite krajeve kose između kažiprsta i srednjeg prsta.
 7. Sad možete da isečete jedan do dva centimetara.
 8. Osušite i oblikujte kosu, ne zaboravite da upotrebite sprej za toplotu, i gotovi ste!

Korak po korak: Šišanje krajeva stepenaste kose

Postupak šišanja malo je složeniji ako imate stepenasto ošišanu kosu, ipak ne brinite se! Pratite korake dole i ubrzo ćete svladati taj postupak.

 1. Nakon pranja kose, dobro je počešljajte i napravite razdeljak na sredini.
 2. Prvo pratite gore navedene korake za šišanje krajeva ravne kose.
 3. Zatim, šnalicama pričvrstite na stranu kosu koja uokviruje vaše čelo.
 4. Sad ste spremni da se pozabavite stepenastim šišanjem. Odvojite pramen širine prsta i stavite ga između kažiprsta i srednjeg prsta pa ga povucite na stranu. Prsti bi trebalo da vertikalni u odnosu na vašu glavu. Sad ošišajte oko jedan centimetar krajeva.
 5. Šiške šišajte samo kad su suve. Tako ćete izbeći da ih ne ošišate prekratko. Skupite šiške na sredini lica, primite ih između kažiprsta i srednjeg prsta, zatim ih povucite prema gore. Prsti bi trebalo da bude horizontalni u odnosu na vašu glavu. Držite ih ispred lica i ošišajte oko jednog centimetra krajeva. To je sve!

 

Ispravna nega kose

Redovno šišanje krajeva vrlo je važno pa je dobro znati kako se to radi! Ipak ne zaboravite na druge načine nege kose kako bi ostala lepa i zdrava. Obavezno koristite šampon i regenerator koji sadrže hranjive sastojke, s vremena na vreme nanesite ulje na krajeve kose i dva puta nedeljno koristite regenerator za dubinsku negu.

Otkrijte: