Dve žene - smeđokosa i plavuša - sa usklađenom garderobom, lepljivom, srednje dugom kosom i masnim skalpom.
Nega kose | Masna kosa

Zbogom, masnom skalpu!

Mastan, zamašćen koren je neugledan - i nažalost čest problem koji daje kosi jedan lepljivi i neurednan izgled. Ne možete se osećati dobro sa takvom kosom! Otkrivamo vam kako da sredite vaš skalp i kosu


Mastan skalp se razlikuje kod svakoga. Nekome će kosa izgledati prljavo za tri dana - a nekome za samo dan. Kako bi razumeli zašto se maste kosa i skalp, potrebno nam je da pogledamo koren kose. Tu se nalaze lojne žlezde. Mast - ili sebum - na skalpu su praktično dobra stvar. Neophodni su za mekanu i sjajnu kosu. Međutim, ako skalp proizvodi previše sebuma, imaćete masnu i neurednu kosu i mastan koren.


Šta uzrokuje masni skalp?

Prekomerna proizvodnja sebuma lojnih žlezdi dovodi do masnog skalpa. Ali šta uzrokuje prekomernu proizvodnju? Može biti genetički npr. nasleđeno. Može da bude uzrokovano hormonskim promenama kao što je u pubertetu ili trudnoći. Psihološki faktori (npr. stres) mogu dovesti do prekomerne proizvodnje sebuma. Određeni lekovi pogotovo hormonski dodaci mogu da utiču na proizvodnju sebuma.


Nega za masni skalp

Tri mlade plave žene sa glatkom, veoma sjajnom kosom

Ne morate da se mučite sa masnim skalpom. Ulazimo u srž problema.

Da li vas muči masni skalp? Ipak pomoć postoji. Ako ste skloni masnoj kosi, odgovarajuća nega može znatno da poboljša izgled vašeg skalpa i stanje kose. Pomoć za masnu kosu postoji u obliku posebnih proizvoda za pranje i sa odgovarajućom negom za posle.

 

Kada šamponirate, sve može da bude dobro...a može i da krene naopako. Nežna, redovna nega kose je posebno važna u ovoj situaciji. Koristite veoma blagi šampon ili specijalni šampon za masnu kosu. Surfaktanti koje oni sadrže će rastvoriti višak masti tako da će se odmah isprati. Za mastan skalp odgovaraju takođe šamponi od prirodnih biljnih sastojaka koji kompenzuju povećanje proizvodnje masti preaktivnih lojnih žlezda i koji takođe uglađuju skalp. Neki od tih sastojaka su ruzmarin, kamilica, žalfija kao i manje poznati preslica i divlji kesten. Još jedan spasilac masnog skalpa je regenerator u spreju koji se ne ispira. On je idealan za masnu kosu: ne morate da ga ispirate i pruža dugotrajnu negu bez otežavanja kose.

Oblikovanje masnog skalpa

Mlada smeđokosa žena sa glatkom, lepljivom kosom i masnim korenom

Za mastan skalp orgovarajuća nega je neophodna.

Nemojte se plašiti proizvoda za oblikovanje čak iako imate mastan skalp. Pena za oblikovanje na bazi alkohola je idealna za masnu kosu. Ona pruža blagi efekat odmašćivanja i ojačava kosu sa kozmetičkim slojem. Ujedno uklanja masnoću i pruža volumen! Još jedan savet za dodatni volumen ako imate mastan koren i suve dužine i krajeve: regenerator koji se ne ispira. Držite se dalje od korena i nanesite ga samo na dužine i na krajeve - daleko od vašeg masnog skalpa. Ovaj tretman hidrira kosu od krajeva ka gore dodavajući volumen.


Kako prati masni koren

Generalno, frizeri preporučuju da perete kosu dvaput ili triput nedeljno. Ako imate mastan skalp, perite češće - ako je neophodno, svakodnevno – preporučuje se. Voda bi trebalo da bude mlaka, nikad vrela - jer podstiče prozivodnju sebuma. Nanesite šampon u koren i nežno utrljajte u skalp. Ostavite da šampon deluje pre nego što ga isperete. Proverite koliko dugo treba da odstoji na pakovanju. U žurbi ste? Naprskajte šampon za suvo pranje na koren i utrljajte ga. Neka deluje oko dva minuta, zatim protrljajte kosu peškirom i očešljajte pažljivo. Skinite višak sa fenom i - vaša kosa je opet sveža! Uz to: šampon za suvo pranje daje veću postojanost i volumen.

Otkrijte: