Žena plave kose sa niskim repom
Boje za kosu | Plava kosa

Povratak trenda: Platinasto-plava popularnija je nego ikad pre

Plavo, plavije, platinasto. Najsvetlija nijansa plave odavno je poznata među bojama za kosu. Platinasto-plava sa nama je od 1990-ih, ali tek se sad ta boja konačno rešila svog imidža barbike. Pročitajte i saznajte šta treba da znate o najpopularnijoj od svih plavih nijansi.

 

Trendseteri su se dugo podsmevali plavoj boji kose. Najsvetlija nijansa među plavima bila je obezvređena kao „boja barbike“. Nije bila nimalo popularna – sve do sad! Platinasto-plava je u trendu i konačno se rešila svog lošeg imidža. Da, blajhanje kose je popularnije nego ikad pre. Hteli biste platinasti izgled? Sjajno! Nećete požaliti! Ipak pre nego što krenete u taj poduhvat, treba da znate nekoliko stvari.

Žena platinsto plave kose u beloj majici dodiruje kosu
© Getty Images / golubovy

Postoje idealni uslovi za farbanje kose u platinasto-plavu nijansu.

Trend platinasto-plave boje kose: najbolji uslovi

Uspešno blajhanje kose pravi je izazov jer sam postupak može isušiti kosu i oštetiti njenu strukturu. Rezultat je polomljena i oštećena kosa. Puno je sigurnije posetiti frizerski salon i tamo razgovarati o posvetljivanju kose, pogotovo ako niste sigurni da li možete biti plavuša. Ako ste srećnica koja ima potrebne uslove, nekoliko vam stvari stoji na putu do raskošne platinasto-plave kose:

 

  • Vaša je kosa prirodno pepeljasto-plava – prirodne tamnoplave nijanse najbolje su za posvetljivanje kose u platinasto-plavu. Tamnosmeđu ili crnu kosu vrlo je teško izblajhati.
  • Imate kratku kosu ili kosu do ramena. Zbog svog redovnog šišanja, kraća kosa puno je zdravija od duge kose. Štaviše, dodavanje proizvoda na kratku kosu je jednostavno i puno se lakše može postići ujednačena boja.
  • Vaša je kosa zdrava. Oštećena ili iscrpljena kosa neće vam dati željeni rezultat i samo ćete je još više oštetiti. Blajhanje se ne preporučuje!
  • Dobro negujete svoju kosu. Pre i nakon blajhanja važno je dodatno ne iscrpljivati kosu. Kad operete kosu, istisnite vodu iz nje tapkajući peškir o kosu, a ne trljanjem o kosu. Za raščešljavanje koristite češalj sa širokim zupcima i izbegavajte metode oblikovanja toplotom aparata. Ako morate da koristite fen ili aparat za ispravljanje kose, obavezno nanesite zaštitu od toplote na kosu.
Žena platinasto plave kose u prozirnoj bijeloj košulji stoji ispred dva zrcala.
© Schwarzkopf

Budite oprezni i izbegnite žute tonove kod farbanja u platinasto-plavu.

Platinasto-plava: Ofarbati kod kuće ili kod frizera?

Ako imate prirodno plavu kosu, možete je sami izblajhati. Preporučujemo ipak platinaste pramenove, a ne farbanje cele kose. Za osobe koje imaju ofarbanu kosu, treba da uklonite sve pigmente boje pre farbanja u plavu nijansu. Najbolje je da to prepustite stručnjaku u frizerskom salonu. Tamo možete zajedno da odlučite o nijansi plave koja najbolje pristaje vama i vašoj kosi te je manja mogućnost da ćete završiti sa žutim tonovima. Međutim, u zavisnosti od vaše prirodne boje kose, možda ćete trebati više puta da dolazite u salon pre nego što postignete željeni platinasti izgled. Tamniju kosu moraćete da izblajhate nekoliko puta.

Kako negovati platinasto-plavu kosu

Osim hrabrosti, šta vam je još potrebno za farbanje u platinasto-plavu boju? Nega, nega, nega. Postupak blajhanja otvara sloj kutikula vlasi kako bi se uklonili pigmenti boje i ostala belo-plava nijansa. Ipak taj postupak može da ošteti kosu koja nakon nege može da izgleda beživotno i suvo. Zato je još važnije pružiti kosi posebnu pažnju i negu. Koristite posebno dubinsko negujući regenerator jednom ili dvaput nedeljno i krajeve nakon pranja negujte posebno razvijenim uljem za krajeve. Toplota može dodatno da ošteti vašu izblajhanu kosu pa je sušite što hladnijim vazduhom fena i uvek nanesite sprej za zaštitu od toplote.

Kome pristaje platinasto-plava boja?

Žene sa minimalističkim modnim stilom često najbolje izgledaju sa platinasto-plavom bojom kose. To je skandinavski izgled, a oni znaju podosta o stilu! Platinasta kosa je mladalački eliksir za blistav, osveženi sjaj! Ipak budite oprezni: izrastak može vrlo brzo da naruši vaš izgled i da učini da izgledate zapušteno. Zato je, nažalost, obavezno farbanje izrastka jednom mesečno. Održavanje platinasto-plave boje morate uzeti u obzir pre nego što se odlučite za nju i ugovorite termin kod frizera.