Skip to Content

Povratak trenda: Platinasto-plava popularnija je nego ikad pre

Žena plave kose sa niskim repom

Plavo, plavije, platinasto. Najsvetlija nijansa plave odavno je poznata među bojama za kosu. Platinasto-plava sa nama je od 1990-ih, ali tek se sad ta boja konačno rešila svog imidža barbike. Pročitajte i saznajte šta treba da znate o najpopularnijoj od svih plavih nijansi.

Trendseteri su se dugo podsmevali plavoj boji kose. Najsvetlija nijansa među plavima bila je obezvređena kao „boja barbike“. Nije bila nimalo popularna – sve do sad! Platinasto-plava je u trendu i konačno se rešila svog lošeg imidža. Da, blajhanje kose je popularnije nego ikad pre. Hteli biste platinasti izgled? Sjajno! Nećete požaliti! Ipak pre nego što krenete u taj poduhvat, treba da znate nekoliko stvari.

Žena platinsto plave kose u beloj majici dodiruje kosu
Getty Images / golubovy
Postoje idealni uslovi za farbanje kose u platinasto-plavu nijansu.

Trend platinasto-plave boje kose: najbolji uslovi

Uspešno blajhanje kose pravi je izazov jer sam postupak može isušiti kosu i oštetiti njenu strukturu. Rezultat je polomljena i oštećena kosa. Puno je sigurnije posetiti frizerski salon i tamo razgovarati o posvetljivanju kose, pogotovo ako niste sigurni da li možete biti plavuša. Ako ste srećnica koja ima potrebne uslove, nekoliko vam stvari stoji na putu do raskošne platinasto-plave kose:

 • Vaša je kosa prirodno pepeljasto-plava – prirodne tamnoplave nijanse najbolje su za posvetljivanje kose u platinasto-plavu. Tamnosmeđu ili crnu kosu vrlo je teško izblajhati.
 • Imate kratku kosu ili kosu do ramena. Zbog svog redovnog šišanja, kraća kosa puno je zdravija od duge kose. Štaviše, dodavanje proizvoda na kratku kosu je jednostavno i puno se lakše može postići ujednačena boja.
 • Vaša je kosa zdrava. Oštećena ili iscrpljena kosa neće vam dati željeni rezultat i samo ćete je još više oštetiti. Blajhanje se ne preporučuje!
 • Dobro negujete svoju kosu. Pre i nakon blajhanja važno je dodatno ne iscrpljivati kosu. Kad operete kosu, istisnite vodu iz nje tapkajući peškir o kosu, a ne trljanjem o kosu. Za raščešljavanje koristite češalj sa širokim zupcima i izbegavajte metode oblikovanja toplotom aparata. Ako morate da koristite fen ili aparat za ispravljanje kose, obavezno nanesite zaštitu od toplote na kosu.
Žena platinasto plave kose u prozirnoj bijeloj košulji stoji ispred dva zrcala.
Schwarzkopf
Budite oprezni i izbegnite žute tonove kod farbanja u platinasto-plavu.

Platinasto-plava: Ofarbati kod kuće ili kod frizera?

Ako imate prirodno plavu kosu, možete je sami izblajhati. Preporučujemo ipak platinaste pramenove, a ne farbanje cele kose. Za osobe koje imaju ofarbanu kosu, treba da uklonite sve pigmente boje pre farbanja u plavu nijansu. Najbolje je da to prepustite stručnjaku u frizerskom salonu. Tamo možete zajedno da odlučite o nijansi plave koja najbolje pristaje vama i vašoj kosi te je manja mogućnost da ćete završiti sa žutim tonovima. Međutim, u zavisnosti od vaše prirodne boje kose, možda ćete trebati više puta da dolazite u salon pre nego što postignete željeni platinasti izgled. Tamniju kosu moraćete da izblajhate nekoliko puta.

Kako negovati platinasto-plavu kosu

Osim hrabrosti, šta vam je još potrebno za farbanje u platinasto-plavu boju? Nega, nega, nega. Postupak blajhanja otvara sloj kutikula vlasi kako bi se uklonili pigmenti boje i ostala belo-plava nijansa. Ipak taj postupak može da ošteti kosu koja nakon nege može da izgleda beživotno i suvo. Zato je još važnije pružiti kosi posebnu pažnju i negu. Koristite posebno dubinsko negujući regenerator jednom ili dvaput nedeljno i krajeve nakon pranja negujte posebno razvijenim uljem za krajeve. Toplota može dodatno da ošteti vašu izblajhanu kosu pa je sušite što hladnijim vazduhom fena i uvek nanesite sprej za zaštitu od toplote.

Kome pristaje platinasto-plava boja?

Žene sa minimalističkim modnim stilom često najbolje izgledaju sa platinasto-plavom bojom kose. To je skandinavski izgled, a oni znaju podosta o stilu! Platinasta kosa je mladalački eliksir za blistav, osveženi sjaj! Ipak budite oprezni: izrastak može vrlo brzo da naruši vaš izgled i da učini da izgledate zapušteno. Zato je, nažalost, obavezno farbanje izrastka jednom mesečno. Održavanje platinasto-plave boje morate uzeti u obzir pre nego što se odlučite za nju i ugovorite termin kod frizera.

Povezani članci
 • Boja za kosu u peni: Za svetlucave vlasi

  Farbajte kosu

  Boja za kosu u peni: Za svetlucave vlasi
  ...

  Boja za kosu u peni daje vam prirodnu, sjajnu kosu zdravog izgleda, a s obzirom da se tako lako nanosi, sjajna je za početnike koji nikad pre nisu farbali svoju kosu.

  ...
 • Grimizne kovrdže: Izvucite maksimum iz crvene kose

  Crvena kosa

  Grimizne kovrdže: Izvucite maksimum iz crvene kose
  ...

  Jesi li crvenokosa? Crvenokose se ističu - na dobar način. Crvena kosa je retka i super seksi. Naučite najbolje savete za stilizovanje i negu za savršenu „radu“, upravo ovde.

  ...
 • Novi svetli pramenovi: Plavi pramenovi

  Bojenje u plavo

  Novi svetli pramenovi: Plavi pramenovi
  ...

  Svetli pramenovi su u trendu više nego ikad zahvaljujući njihovim specijalnim efektima…Otkrijte kakav efekat daju kosi i zašto će vas usrećiti

  ...
 • Kako obojiti izrastak kod kuće

  Bojenje

  Kako obojiti izrastak kod kuće
  ...

  Bilo da se vaša prirodna boja kose ili dosadne sede vlasi nadziru ispod ofarbane kose, možete se rešiti tog izrastka kod kuće.

  ...