Žena tamne kose sa šiškama se smeška u kameru
Oblikovanje kose | Šiške

Profesionalni saveti: Ošišajte šiške kod kuće

Želite novi izgled? Razmišljate o šiškama? Neverovatno je kako nešto tako malo može tako drastično da promeni vaš izgled. Šiške možete ošišati kod kuće, ali kako bi sve prošlo kako treba, prikupili smo savete o tome kako sami ošišati svoje šiške.

Budite sigurni da će vam šiške pristajati jer pristaju gotovo svakome: mogu pomoći uskom licu da izgleda proporcionalnije te su odlične za skrivanje visokog čela. Kovrdžava kosa takođe može da ima šiške: ako ih malo ispravite, izgledaće divno u kovrdžavoj frizuri – samo ne zaboravite da ih poprskate sprejom za zaštitu od toplote pre ispravljanja! Međutim, nisu sve šiške iste! Različiti način šišanja, dužine i boja daju sasvim drugačiju frizuru. Stoga proverite koje vam šiške pristaju pre nego što ih isečete.
Pomoći će vam ovi profesionalni savjeti i trikovi:


Znači, definitivno ste se odlučili za šiške? Dobra odluka! Onda možete odmah da počnete i sami da ih ošišate! Pomoći će vam ovi profesionalni saveti i trikovi:

Scissors, comb, lock of hair, hair ties, and a hair clip on a white table.
© Getty Images / firina

Pre nego što krenete da šišate šiške, pripremite sav potreban pribor.

Ošišajte šiške kod kuće

Kako biste ošišali šiške kod kuće, potreban vam je odgovarajući pribor. Makaze su obavezne. Molimo vas da nikad svoju kosu ne šišate makazama za papir ili kuhinjskim makazama. Makaze za šišanje kose malo su oštrije i veoma glatke, možete ih kupiti u svakoj boljoj drogeriji. Osim toga, ne smete šišati šiške kad su mokre. Mokra kosa je duža, pa kad se šiške osuše, skupiće se. Ako ih ošišate kad su suve, izbeći ćete da ispadnu kraće nego što ste hteli. Šišajte šiške samo uz dobro osvetljenje i obavezno pazite da sedite ravno ispred ogledala.

Sami ošišajte ravne šiške


Kod šišanja ravnih šiški, ruka treba da vam bude mirna kako biste imali ravnu crtu. Kako biste to lakše obavili, skupite svu kosu koju želite da ošišate ispred lica, a ostalu kosu vežite u rep kako vam ne bi smetala. Zatim povucite prednje pramenove između kažiprsta i srednjeg prsta do željene dužine. Ošišajte svu kosu koja je ispod vašeg prsta. Na kraju, ošišajte neravne vlasi dok ih još držite među prstima.

Sami ošišajte neujednačene šiške


Želite sami da ošišate neujednačene šiške? Onda potražite u drogeriji makaze za stanjivanje kose. Sa tim makazama je mnogo lakše ošišati neujednačene šiške. Ako imate samo obične makaze za šišanje kose, prvo ošišajte ravne šiške. Sledeći korak je da napravite male vertikalne zareze duž šiški – preporučujemo svakih pola centimetra.

Sami skratite svoje šiške

Ako su vam šiške postale preduge, možete ih sami skratiti. Pratite ove savete kako ništa ne bi pošlo naopako:

 

  1. Pre skraćivanja, šnalom sklonite svu kosu koja nije deo šiški, tako da vidite širinu svojih šiški. Kako bi bile što ravnije, ivica vaših šiški trebalo bi nežno da uokviri vaše lice.
  2. Prvo počešljajte šiške i pustite da padnu na svoj prirodan položaj. Zatim uzmite kosu između kažiprsta i srednjeg prsta pa je malo podignite.
  3. I počnite da šišate! Ne držite makaze pod ravnim uglom – najbolji je oštri ugao odozdo – i skraćujte pomalo, samo nekoliko milimetara.
  4. Ne šišajte šiške predaleko u stranu od lica, nego samo malo iznad očiju. Pazite na proporcije inače bi okruglo lice moglo da izgleda još okruglije.
  5. Kraj obrva dobar je početak za novu dužinu šiški. Tako nećete pogrešiti kod svog prvog pokušaja skraćivanja šiški.
  6. Za šišanje krajeva, s druge strane, potrebna je preciznost: najbolje je ići malim koracima i s vremena na vreme proveravati u ogledalu da vidite da li ste li zadovoljni dužinom ili želite još da ih skratite.
  7. Savet: bolje skraćivati šiške svakih nekoliko dana, tako da zadrže svoj oblik. To je lakše nego da čekate nekoliko nedelja i onda da ne znate odakle da počnete. To takođe znači da ćete morati više ošišati, što obično baš nije tako jednostavno.

 

Blonde woman with long bob and grown-out bangs.
© Getty Images / javi_indy

Ako želite da pustite šiške da izrastu, imamo dobre savete za vas.

Pustiti šiške da izrastu

Više ne želite šiške i želite da ih pustite da izrastu? Uz ova tri koraka, to je vrlo lako učiniti:


1. korak: Ako ne možete da počešljate šiške na stranu, možete učiniti da bolje izgledaju uz pomoć ukrasa poput šnale ili trake za kosu. Tako možete kreirati prefinjenu frizuru dok čekate da šiške izrastu.

 

2. korak: Ako su vam šiške u nivou očiju, vreme je za razdeljak. To možete učiniti ili blizu sredine čela ili sa svake strane. Savet: nakon pranja kose, nanesite penu na kosu i oblikujte razdeljak dok je kosa još mokra. Ako fenom osušite šiške na stranu, neće vam tako brzo padati na lice.

 

3. korak: Ako su vam šiške već izrasle do nosa, možete da počnete sami da ih šišate. Podelite šiške na dva dela po sredini. Zatim ošišajte svaku polovinu iznutra prema spolja i postepeno krajeve tako da su duži prema kraju. Tako će se stare šiške skladno stopiti sa kosom sa strane lica.