Balerinina punđa
Nega kose | Suva kosa

Kako umiriti osetljivi skalp


Hladno vreme, hemijski procesi, pogrešni proizvodi za negu ili periodi povećanog stresa – puno je razloga za osetljivi skalp. Pokazaćemo vam kako da uravnotežite svoju kosu.

 

 

Nadraženi skalp sa peruti, osećajem svraba i pečenjem – neuravnoteženi skalp tako će privući vašu pažnju. Dok su neki ljudi skloniji osetljivom skalpu, u većini slučajeva to su znaci neprikladnog proizvoda za oblikovanje kose ili lošeg režima nege kose.

Balerina smeđe kose s visokom punđom sedi na podu i veže papučice.
© Schwarzkopf

Osjetljivi skalp može da svrbi i da bude napet kad kosu skupite u čvrstu balerina punđu.

Uzroci stresa na osetljivom skalpu

Vruća voda, dnevno pranje šamponom koji uklanja masnoću, hemijski procesi poput blajhanja ili trajne ondulacije te proizvodi za oblikovanje koji sadrže alkohol mogu probiti zaštitni štit skalpa – hidrolipidni sloj. Posledica štetnih hemikalija su gubitak vlage i povećana poroznost i tada skalp postaje nadražen.

Žana sa sveže ofarbanom smeđom kosom
© Schwarzkopf

Ispravno održavanje obavezno je za obnovu osetljivog skalpa i sjaj kose.

Nega za osetljivi skalp

Kako biste ubrzali oporavak svog skalpa, moraćete izbegavati sledeće: proizvode za oblikovanje koji sadrže alkohol, hemijske procese, vruću vodu i vruće sušenje fenom. Ne možete bez pene za kosu i sličnih proizvoda? Ograničite nanošenje proizvoda za oblikovanje samo na dužinu kose i krajeve, izbegavajte skalp. Jeste li proverili kvalitet svoje četke? Visokokvalitetne četke sa zaobljenim vrhovima manje oštećuju vaš skalp i kosu.

Nutri Balance Repair proizvodi u roze torbi koja visi sa ručke na kojoj vežbaju balerine.
© Schwarzkopf

Linija Gliss Nutri Balance Repair prikladna je za osetljivi skalp.

Gliss Nutri Balance Repair

Za negu osetljivog skalpa, isprobajte Nutri Balance Repair liniju od Glissa. Proizvodi sadrže brezinu vodu i aktivne sastojke prebiotika koji jačaju slabu kosu. Šampon podržava zdravlje skalpa tako što uravnotežuje mikrobiom kože. Linija Nutri Balance za negu sa blagim čišćenjem i hranjenjem ne sadrži silikon i veštačke boje. Uz šampon dodajte prikladan regenerator za olakšano raščešljavanje. A za one dane kad ste u žurbi, upotrebite regenerator Nutri Balance Express Repair za odmah meku i nezamršenu kosu.

Kako se koristi?

Pripazite na sledeće:

  1. Ako imate jako nadraženi skalp, neko vreme izbegavajte pranje kose. U međuvremenu prihvatite zaglađen izgled koji se može oblikovati uljem ili nošenjem kose u punđi ili repu.
  2. Koristite pH neutralan, blag ili hidrantni šampon za osetljivu kožu.
  3. Po potrebi nanesite serum za umirivanje skalpa.
  4. Perite kosu samo mlakom vodom.
  5. Sušite kosu na vazduhu ili koristite najhladnije duvanje na fenu.
  6. Nežno počešljajte kosu od korena do krajeva.

Ako se budete držali ovih saveta za negu, vaš osetljiv skalp će se jako brzo oporaviti.

Otkrijte: