bangs-professional-tips
Oblikovanje kose | Šiške

Profesionalni saveti za šiške

Šišati, obojiti, ili pustiti da rastu - bez obzira koju novu frizuru želite za vaše šiške, nije neophodno da posetite frizera. Savetujemo vas kako da se brinete sami o šiškama. Sa profesionalnim rezultatima! Predstavljamo vam takođe najnovije trendove za šiške - od kontrasta do oblikovanja

Malo ima tako popularnih frizura kao što je frizura sa šikama. Iako šiške predstavljaju samo mali deo frizure, one su veoma efektne i ističu naš izgled. Mogu čak i da promene celokupan izgled. Generalno šiške pristaju svima. Uska lica sa šiškama izgledaju skladnije, a idealne su i da se sakrije visoko čelo. Kovrdžava kosa takođe se uklapa sa šiškama: pomalo ispravljene, savršeno pristaju kovrdžavoj kosi. Ipak: nisu sve šiške iste! Različito ošišana kosa, dužine i kombinacije boja stvaraju različite frizure. A možete ih napraviti sami! Šišanje, oblikovanje, bojenje? Da, možete! Uz našu pomoć: otkrivamo vam najbolje profesionalne savete kako bismo vam pomogli da oblikujete šiške prema vašim željama.

Ali pre nego što se uhvatite makaza, očešljate i isfenirate, trebalo bi da znate kakve šiške želite. Nudimo vam nekoliko varijanti - od ekstravagantnih do elegantnih:

Fringe Parade: The Trends for 2016

Da li ste izabrali vaše omiljene šiške? Savršeno, onda ste spremni! Ovi profesionalni saveti i trikovi će vam pomoći:

Ošišati svoje šiške

Ukoliko niste sigurni, ostavite osnovno šišanje vašem frizeru. Popularne ugaone, stepenaste ili predugačke šiške ne zahtevaju precizno šišanje. Možete to i sami da uradite sa čvrstom rukom, intuicijom, odgovarajućom opremom i nekoliko trikova (pogledajte ispod).

Podšišati svoje sopstvene šiške

Možete sami podšišati svoje šiške kad krenu da rastu. Ovih deset top saveta garantuju da ništa ne prepustite slučaju:

 • Kako bi imali jasan pogled na željenu dužinu, treba da šišate šiške dok su mokre. Mokra kosa je duža a skuplja se zahvljajujući elastičnosti kad se suši. Na taj način ćete izbeći da vam šiške budu prekratke ili kraće nego što se želeli.
 • Makaze za papir ili kućnu upotrebu nisu dobar izbor jer guraju kosu ispred sebe dok seku. Profesionalne makaze takođe nisu neophodne, makaze za kosu je ono što vam treba. Možete ih kupiti u bilo kojoj bolje opremljenoj apoteci.
 • Veoma je važno da se smestite ispred ogledala sa dobrim svetlom.
 • Pre nego što počnete sa šišanjem, učvrstite kosu sa strane šnalicama ili ukosnicama. Samo na taj način ćete moći da odredite širinu vaših šiški. Za lepe, jednake proporcije, ivice šiški treba nežno da uokviruju lice.
 • Pre svega očešljajte šiške i pustite ih da padaju prirodno. Zatim uzmite kosu između kažiprsta i srednjeg prsta i podignite kosu.
 • I šišajte! Nemojte seći tupim delom makaza ravno nego oštrim uglom ispod, tako da šiške budu pomalo stepenaste (samo nekoliko milimetara).
 • Nemojte da šišate šiške previše ka stranama. Mera je samo malo ispod uglova očiju. Proporcije moraju da budu tačne u odnosu na lice, na primer da okruglo lice ne izgleda još okruglije.
 • Za početak osnov obrva neka bude smernica za novu dužinu šiški. To zaista garantuje da nećete pogrešiti sa vašim prvim pokušajem da uradite sami.
 • Šišanje krajeva je precizan posao: bolje je da se postigne željeni rezultat postepeno, proveravajući povremeno da li ste zadovljni sa dužinom ili da li morate još malo da skratite.
 • Šišanje u trenutku: bolje je šišati šiške ponovo na odgovarajuću dužinu na nekoliko dana. To je jednostavnije nego odlagati i imati za nekoliko nedelja mnogo više za šišanje, što je obično teže.

Obojiti svoje sopstvene šiške

 • Ukoliko želite da istaknete čelo sa bojama, odgovarajuće razdvajanje je neophodno. U zavisnosti od toga da li želite samo da obojite dno kose, koren (poznato kao pramenovi na kruni) ili nekoliko pramenova, trebalo bi da pažljivo uklonite ostatak kose (na primer sa strane).
 • Zaštitite vaše čelo sa (aluminijumskom) folijom koja se stavi ispod šiški. Sada možete da počnete sa feniranjem.
 • Veoma dobar izbor za bojenje: set za bojenje sa četkom. Posebni aplikator pomaže da nanošenje bude precizno.

Pustiti da šiške rastu

Želite duže šiške? Pratite ova tri savete kako bi to postigli:

 • Korak 1: Ukoliko šiške nisu dovoljno dugačke da bi se češljale sa strane, možete da ih oblikujete sa akresoarima kao što su dekorativne šnale ili elegantne trake za kosu. Tako se postiže elegantana frizura.
 • Korak 2: Kada šiške dostignu nivo očiju, vreme je za razdvajanje. Možete da počnete sa različitim tačkama (blizu sredine čela ili sa strane). Dodatni savet: Nakon pranja, nanesite malo pene na kosu i napravite razdeljak dok je kosa još mokra. Ukoliko potom sušite šiške sa strane, neće se tako lako vratiti na čelo.
 • Korak 3: Kada šiške dostignu vrh nosa, vreme je za šišanje. Odvojite šiške u dve sekcije od sredine. Uzmite svaku stranu od unutra ka spolja, šišajte krajeve sa blago stepenastim efektom (ostavljajući duže ka spolja). Na taj način šiške se lepo usklađuju sa krajevima.