Žena sa pletenicama i minđušama
Oblikovanje kose | Pletenice

Sve što treba da znate o oblikovanju i nezi pletenica

Da li nosite (trajne) pletenice? Čestitamo vam što ste izabrali super moderan, super praktičan stil! Od oblikovanja do nege: evo sve što treba da znate o pletenicama


Žena sa pletenicama sa strane

Pletenice „lite": u ovoj modernoj frizuri je samo deo kose ispleten.

Frizura sa kojom kosa neće više nikada imati loš dan? Trajne pletenice - radi se o afričkim pletenicama i pletenicama uz glavu - izgledaju moderno u bilo koje doba dana (ili noći). U ovim frizurama kosa je puna pletenica. Njihova debljina zavisi od toga koliko je gusta vaša prirodna kosa. Kao početna tačka, kosa bi trebalo da bude najmanje 10cm dugačka. Kako bi vaše pletenice izgledale duže i punije, imate mogućnost i da dodate sintetičku kosu. Pletenice mogu trajati nekoliko meseci - naravno, ukoliko vam ih napravi stručni profesionalac. Trajne pletenice zahtevaju veće angažovanje, ne mogu se samo probati. Pitate se: kako da ih negujem? A to je najznačajnije! Evo korak po korak uputstvo kako da ova moderna frizura izgleda dobro.

Odgovarajuća nega za vaše pletenice

Prvo dobra vest: generalno, održavanje pletenica nije teško. One se lako peru i veoma su praktične za one koje više vole brzo oblikovanje kose. Pratite ove savete i nega će biti veoma jednostavna.

  1. Pranje pletenica: moraćete da perete vašu pletenu kosu otprilike jednom nedeljeno. Na taj način ćete izbeći nepotrebno trenje i one će duže izgledati sveže i negovano. Savet: koristite svetliji šampon koji neće ostavljati vidljive ostatke u kosi. Najjednostavniji način da se rasporedi šampon je da se pletenice skupe zajedno. Na kraju, pažljivo isperite kosu.

  2. Sušenje pletenica: iscedite kosu ispod tuša. Zatim umotajte kosu u peškir. Sačekajte pet do deset minuta (za to vreme, pletenice su verovatno prestale da cure - peškir je upio većinu vode). Pustite kosu da se osuši ako imate vremena. Kako bi se ubrzalo vreme sušenja, možete nežno da osušite koren. Nanesite proizvod za zaštitu od toplote pre nego što počnete.

  3. Nega skalpa: pogotovo kada tek napravite pletenice, vaš skalp može da svrbi ili da zateže. To je jednostavno zato što se prilagođava blagom pritisku koje stvaraju pletenice. Savet: napunite sprej tonikom za kosu i naprskajte na iritirane zone. Zaustavite svrab!

  4. Dodatna nega za pletenice: kako bi vaše pletenice bile negovane i hidrirane, redovno koristite balzam koji se ne ispira. On je osmišljen tako da ne ostavlja bilo kakve ostatke u kosi. Nahranite suve krajeve tako što ćete naneti nekoliko kapi ulja za kosu s vremena na vreme.

Napomena: za početak, imaćete osećaj da su pletenice malo krute ali s toplom vodom i s vremenom one će smekšati.

one dam image
Savršen svakodnevni stil: pletenice u visokom čvoru.

Oblikovane pletenice

Pletenice su veoma jednostavne i veoma - svestrane. Da ne biste ušli u rutinu i nosili ih stalno samo „puštene", evo nekoliko naših omiljenih modernih frizura sa pletenicama za inspiraciju:

1) Podignuta frizura u čvor: kako biste napravili ovu frizuru, skupite punu ruku pletenica, vežite ih i učvrstite ih šnalicama. Broj čvorova koji ćete napraviti po delovima zavisi od dužine kose. Što je veći i širi čvor, to će ekstravagantnije frizura izgledati.

2) Mohikana frizura: ovde su pletenice na vrhu glave oblikovane u nešto što liči na kif, dok su strane zalizane pozadi i učvršćene. To stvara utisak „mohawk” spreda. Wow!

one dam image
Pletena mohikana izgleda još ekstravagantnije kada su strane obrijane.

3) Svemirske punđe: probajte svemirske punđe za ženstveni izgled. Samo uvijte pletenice u dve punđe, jednu s obe strane glave. Učinite ih još specijalnijim oblikovanjem punđe u sredini na vrhu glave!

4) Pletene pletenice: možete jednostavno isplesti pletenice u klasičnu pletenicu. Korišćenje pletenice kao početnu tačku (za razliku od prirodne kose) daje pletenim stilovima jednu prefinjeniju crtu. Kruna od pletenice je zaista prelepa i fantastična za specijalne prilike.

5) Oblikovana sa trakom za kosu: probajte traku za kosu za promenu. Kako bi se traka za kosu istakla među pletenicama, izaberite neku ukrašenu. Probajte neku koja je dekorisana cvećem ili dragim kamenjem.

one dam image
Slatko i moderno: pletenice oblikovane u svemirske punđe.

Savršena nega, posle pletenica

Kada raspletete vaše pletenice, možda ćete primetiti da kosa opada više nego uobičajno sa prirodnom kosom koja nije pletena. Ne brinite! To je kosa koja opada s prirodne kose s vremenom. Te vlasi su uhvaćene sa pletenicama i nisu mogle sasvim da opadnu. Pletenice same po sebi ne oštećuju prirodnu kosu, ali skraćivanje se preporučuje kada se kosa rasplete kako bi se podstakao zdravi rast i kako bi kosa izgledala negovano. Trebalo bi takođe redovno da koristite tretman za kosu i okrepljujći šampon i balzam iz iste linije proizvoda za kosu.