Žena sa pletenom kosom
Oblikovanje kose | Pletenice

Slatke, raznovrsne, praktične: pletenice!

Pletenice su fantastične, ultra moderne i stoje u kosi celu večnost. Koje su sve opcije pletenja različitih frizura? I koje frizure vam pristaju? Čitajte dalje kako biste saznali sve što treba da znate o pletenicama

Obične ili komplikovane, zabavne ili elegantne - postoji pletenica za svaku priliku. I najbolja stvar: ako su dobro napravljene, stajaće ceo dan (ili noć!). Reći ćemo vam šta da uzmete u obzir pre pletenja kose. Pogledajte našu galeriju kako biste otkrili naših deset najlepših pletenih frizura i koje aufite da uklopite sa njima.


Kratka istorija pletenica: ko ih je prvo nosio?

Čak i u davnim vremenima, za žene je bilo veoma važno da brinu o svom stilu i izgledu kose. Frizure su bile prava umetnost više klase jer se kosa smatrala statusnim simbolom. Žena koja je imala lepu kosu jasno je pripadala višoj klasi žena. Niska punđa, elegantno razbarušene lokne ili riblja kost - sve su poznate damama iz starog Rima. Odeća je uglavnom otkrivala ramena koja su bila spremna da istaknu podignutu frizuru ili pletenice. U centru pažnje su bili gornji deo tela, lice, ramena i dekolte. Čak i danas, žene vole da nose duboki dekolte ili haljinu bez bretela ili top bez leđa sa prelepim pletenicama. Pletenice pomažu da se privuče pažnja direktno na ove delove i mogu dodatno da ulepšaju izgled.


Zašto je pletenje za neke lako, a neke ne?

Imamo iskustvo sa maturskih večeri: dok je vaša prijateljica isplela sama svoje pletenice pred ogledalom, vi ste sedeli satima kod frizera da bi vam ih napravio - zato što niste znali kako! Pletenje pletenica je tako: neki imaju više talenta od ostalih. Ipak! Sa malo prakse i strpljenja, svako može da nauči da dobro plete pletenice.

U zavisnosti od pletenice

Svako kome je profesionalni frizer ispleo pletenice to zna: „prljava” kosa za pletenice je bolja! Ako je previše čista, previše je glatka i mekana. Pletenice jednostavno neće dobro stajati. Prema tome ako planirate da ispletete Francusku pletenicu ili da napravite krunu pletenicu, operite kosu prethodno veče. Savet: kada perete kosu, koristite šampon koji daje kosi punoću i volumen.
Što više kosa ima teksture, to je bolje i frizura će duže trajati. Takođe preporučujemo da se naprska malo pene u kosu pre pletenja. S obzirom da često češljamo kosu kada je oblikujemo, najbolje je dodati i malo spreja za razmršivanje. Ako uneste malo ulja za kosu u krajeve pre pletenja, dobićete lepu sjajnu pletenicu koja izgleda zdravo.

Učvrstite vašu pletenicu

Kada završite sa pletenjem, učvrsite pletenicu tako da izdrži i najveseliju žurku. Kratka kosa se može fiksirati tankim ukosnima a bilo koji leteći pramen se može ukrotiti sa malo kreme za oblikovanje. Savet: Na kraju, učvrstite vašu pletenice lakom za kosu. Važno: treba da naprskate lak da kosa stoji na mestu, a ne da se zacementira! Pojedinačni pramenovi vaše pletenice treba da budu labavi, mekani i lepi.  

Kako da ukrasite vašu pletenu frizuru

Kosa za venčanje pogotovo zaslužuje da bude posebna. Mlade, koje ne žele klasičnu podignutu frizuru već nešto ležernije, vole pletenice. Ali ne morate da se odreknete sasvim glamura! Dodajte perle, satensku ili somotsku mašnu ili cveće u pletenicu. U zavisnosti od situacije, šik šnalice ukrašene perjem, dragim kamenjem ili nakitom bilo koje vrste daje modernu crtu. Savet: ako želite više volumena ili dužine, možete dodati privremeno ekstenzije u vašu pletenicu. One koje su iskusne u pletenju pletenica mogu da dodaju ekstenzije u svoju kosu a da niko ne primeti.

Naših top devet omiljenih prelepih frizura sa pletenicama