Tamnokosi muškarac sa razdeljkom na strani i stanjenom frizurom
Oblikovanje kose | Frizure u trendu za muškarce

Stanjena frizura – Modernizovana frizura

Kako klasičnoj muškoj frizuri dati modernu promenu? Veoma jednostavno: stanjivanjem. Stanjena frizura je frizura u kojoj su strane ošišane ili obrijane na kratko i sve kraće ka dnu. Pokazaćemo vam različite varijante ove moderne stanjene frizure.

 

Frizura sa istorijom! Kratko obrijana kosa, sa samo malo kose na vrhu – to je izgled koji je postao popularan sa „American Gls” 1940-tih i 1950-tih. Njihova kosa je bila uredno očešljana, često razdvojena razdeljkom i veoma negovana. Mislilo se da će ovaj izgled ostati zauvek tu – kad su se  odjednom pojavili Elvis Prisli i Bitlsi. To je dovelo do kifa i pečurke koje su preuzele ovoj vojničkoj frizuri prvo mesto. Ali fanovi ove frizure nisu morali dugo da čekaju da se njihova omiljena frizura opet vrati na velika vrata. U periodu hip-hopa, npr. osamdesetih ili devedesetih godina, stanjena frizura se ponovo pojavila i postala je zaštitni znak ove subkulture kao i deo njenog stila.

Muškarac sa stanjenom frizurom u jakni i farmerkama
© Getty Images / SokRom

Kao što možete videti, stanjena frizura savršeno se slaže uz blejzer za elegantniji stil.

A danas? Obradovaćete se kad saznate da je stanjena frizura još živa i zdrava. A najbolje od svega je što ne morate biti vojnik ili hip-hop umetnik da biste je nosili. Ova kultna frizura se čak smatra džentlmenskom frizurom koju nose mnogi biznismeni s obzirom da se savršeno uklapa sa takvim izgledom. Ošišana po meri da se uklopi sa tipom i stilom, stanjena frizura može biti klasična, moderna i ekstravagantna. Još jedna prednost je da ova frizura u trendu izgleda manje radikalno od undercut frizure s obzirom da su tranzicije obrijane kose manje istaknute.

Različiti tipovi stanjene frizure

Da li želite da probate stanjenu frizuru? Onda pogledajte sve moguće varijante ovde. Definitivno ćete naći onu koja odgovara vašem ukusu i tipu.

 

Klasično stanjena frizura

 

Klasično stanjena frizura je osnovni oblik stanjene frizure. Kosa je obično nekoliko centimetara duža na vrhu glave i postaje postepeno kraća ka vratu, stvarajući neku vrstu „ombre” efekta. Kako kosa postaje sve kraća, koža počinje da se nadzire i boja kose postaje svetlija. Lako je razumeti kako je ova frizura dobila ime s obzirom na tranzicije od veoma kratke do relativno duže kose. Brijač se koristi kako bi se obezbedio što jasniji mogući finiš. Klasično stanjena frizura predstavlja moderan izgled koji je uvek doteran. 

Nisko stanjena frizura

 

Ova varijanta je manje nežna od klasično stanjene frizure. Kratka sekcija počinje niže kada je u pitanju nisko stanjena frizura, a tranzicija od duge ka kratkoj je još finije stanjena. Ova frizura pristaje muškarcima sa bradom jer nema jakih kontrasta između linija. Kosa na vrhu i brada se jednostavno spajaju i postaju jedno.

 

Frizura stanjena makazama

 

Kao što i samo ime ističe, makazama stanjena kosa se šiša makazama tako da se za ovu frizuru ne koriste trimeri i brijači. S obzirom da makaze ne seku duboko i ne stvaraju kontraste, ova frizura je manje upadljiva – idealna je za one koji žele da probaju stanjenu frizuru po prvi put.

Muškarac sa makazama stanjenom frizurom koji prolazi rukom kroz kosu
© Schwarzkopf

Makazama stanjena frizura je dobar početak za prvi put.

Srednje stanjena frizura

 

Muževna i upadljiva: način na koji je ova frizura stanjena najviše podseća na originalnu frizuru. Sa srednje stanjenom frizurom, kosa je skraćena veoma kratko na stranama i na potiljku. Tranzicija ka gornjem delu glave, gde kosa ostaje malo duža, počinje iznad ušiju. Sve u svemu, ova frizura izgleda veoma precizno i ravno, ali i dalje imate malo slobode u oblikovanju stanjene frizure. Na primer, možete napraviti razdeljak na jednu strani ili koristiti malo gela da biste oblikovali kosu ka pozadi. Efekat stanjivanja takođe izgleda dobro sa kratkim frizurama. Međutim, stanjivanje ne bi trebalo da počne previše nisko kako bi istaknut izgled mogao da se prikaže u najboljem svetlu.

 

Visoko stanjena kosa

 

Visoko stanjena kosa se ističe po upečatljivim kontrastom između različitih dužina kose i zato je najsmelija verzija ove moderne frizure. Faktor koji definiše ovo visoko stanjivanje je da dostiže sredinu linije između slepoočnice i vrhova ušiju što dovodi do moderne frizure koja može da se oblikuje na različite načine.