what-do-against-hairbrush
Nega kose | Zaštita

Šta uraditi povodom lomljenja kose?

Prva pomoć za oštećenu kosu: kada kosa postane krta i slamasta vreme je da se deluje. Koji su uzroci, i kako ukloniti rascvetane krajeve? Verujte u naše savete protiv lomljenja kose: mi idemo do kraja i nudimo trajna rešenja kako bi vaša kosa izgledala zdravo i lepo

Svi znamo da lepota dolazi iznutra. To važi i za kosu. Kada je zdrava i nahranjena, izgleda prelepo! Ali šta ako ne izgleda lepo spolja? Šta ako lomljenje kose na primer utiče na meku, sjajnu i besprekornu kosu? U tom slučaju moramo da pronađemo uzroke i da ih sprečimo sa efikasnim merama - za trajni, prelepi izgled. Vreme je za naše savete protiv lomljenja kose:

Šta je lomljenje?

Pre svega, vreme je da se razjasni opšta zabluda. Mnogi veruju da su lomljenje kose i rascvetani krajevi isto. Nije istina: kada su u pitanju rascvetani krajevi to znači da su krajevi kose oštećeni i da počinju da se lome. Lomljenje kose, s druge strane, znači da postoji izraženo oštećenje strukture kose. Prepoznaje se po malim belim tačkama koje ukazuju da se kosa delimilčno prelomila i oštetila. Te frakture se dešavaju ne samo na krajevima već bilo gde u kosi i zbog njih kosa izgleda krto i slamasto. U principu lomljenje kose može da zahvati bilo koju dužinu ili tip kose. Međutim, duga i/ili osetljiva kosa je najčešće pogođena jer je najpodložnija (na primer zbog svog uzrasta) i ima najveću površinu.

Šta su uzroci?

Lomljenje kose nastaje zbog spoljnih uticaja koji isušuju kosu, smanjuju fleksibilnost i napadaju strukturu kose. Uz faktore spoljašne sredine, uključeni su stres usled oblikovanja i neadekvatna nega. Kratak pregled svih uzroka:

 
  • Preterano ili neadekvatno feniranje, tapiranje, grubo četkanje mokre kose
  • Pritisak zbog gumica za kosu i šnalica
  • Česta bojenja, jer je kutikula otvorena u tom procesu
  • Hemijski tretmani kao što su trajni minival
  • Toplota: direktno sunčevi zraci, ali i aparati za oblikovanje kao što su fen, aparat za ravnanje ili kovrdžanje kose
  • Trenje: pleteni šalovi i džemperi mogu da oštete vlakna kose.

Šta pomaže?

Nažalost, oštećenja su nepopravljiva kad se kosa jednom ošteti. Ali bez brige, početna površinska oštećenja se lako mogu srediti i može se sprečiti dalje lomljenje sa adekvatnom negom. Šta učiniti:

Krajevi: Šišajte krajeve na svakih šest ili osam nedelja. Tako se otklanjaju krajevi koji su se prelomili i kosa će opet postići zdrav i svež izgled. S obzirom da su krajevi i dužine skoro najstariji deo naše kose i da su prošli dosta toga, potrebna im je dodatna nega. Tečni proizvodi za krajeve i ulja hrane suve krajeve i pružaju im adekvatne nutrijente koji ih obnavljaju.

Nega keratinom: Raspitajte se kod svog frizera o tretmanu sa keratinom. Radi se o tretmanu iz Brazila koji uglađuje kosu i koji je obogaćuje keratinom. Ovaj elastični protein se prirodno nalazi u našoj kosi i obnavlja je iznutra. Rezultat: jaka kosa koja je uglađena i meka. Osim toga, tretman sa keratinom odgovara svakom tipu kose i deluje mesecima. 

Još jedan savet za dnevni program lepote: možete da kupite šampone i proizvode za ispiranje koje sadrže keratin i štite od lomljenja ukoliko se redovno nanose.

Nanesite masku: Povremeno negujte kosu dodatnom negom. Maska je intenzivna krema koja sadrži aktivne sastojke za obnavljanje koji vraćaju kosi zdrav izgled i mekoću. Većina maski sadrži i bogata ulja koja pružaju vlažnost.

Brisanje peškirom: Trebalo bi uvek da tapkate kosu, a da izbegavate trljanje kako biste je osušili. Kosa natopljena vodom se lakše lomi prema tome mora da se vodi računa. Savet stručnjaka: umesto običnih peškira koji mogu da čine kosu hrapavom, stručnjaci preporučuju korišćenje jednostavnih (nekorišćenih) pamučnih majici. One su nežne i ostavljaju vlažnost kosi.

Nešto više od toplog vazduha: Koristite fenove sa jonskom tehnologijom. Oni ne izvlače previše vlažnosti iz kose jer jon deli molekule vode u kosi u manje delove. Spoljna kutikula kose je zatvorena u tom procesu što daje dodatni sjaj.

Pametno rukujte sa keramičkim aparatima: Kada kupite aparat za ravnanje ili kovrdžanje kose izaberite uređaj sa keramičkom oblogom. To garantuje da će se toplota ravnopravno rasporediti i da će aparat za oblikovanje nežnije kliziti kroz kosu bez stresa.

Dobar potez: Četkajte pažljivo kosu i uvek počnite od krajeva. Tako izbegavate da se kosa umrsi još više i da se vuku mali čvorovi kose. Najbolji izbor za vašu kosu: prirodne čekinje (na primer od divljeg vepra).

Sačuvajte hladnu glavu: Uvek nanesite zaštitu od toplote pre feniranje i oblikovanja. Obavezno! Visoke temperatute mogu da oštete strukturu i da podstaknu lomljenje kose. Ako vaš fen ima više opcija za podešavanje toplote, izaberite najmanju i nećete pogrešiti.

Otkrijte: Zaštita