sunscreen-for-hair
Nega kose | Zaštita

Zaštita od UV zračenja: Dopustite da Vam sunce obasja kosu!

Naravno, znate da nega kože i zaštita od UV zračenja idu zajedno kao leto, plaže i zabava. Mnogi zaboravljaju da i kosu treba zaštititi. Kosi je potrebna UV zaštita i dodatna briga baš kao i koži, pogotovu kada je intenzivno izložena suncu. Nastavite da čitate, želimo da Vam ovog leta kosa bude kao iz snova

Zaštita od sunca za Vašu kosu
© Jim Jordan Photography

Uživanje na suncu: Veliki šeširi za sunce savršeno štite Vašu kosu

Kosa ne dobija opekotine, ali biva oštećena od strane sunca, vetra, slane vode ili hlora u vodi iz bazena. Izlaganje remeti inače gladak sloj kutikule. Posledica je sušenje kose koja postaje gruba, krhka i deluje poput slame. Istovremeno pigmenti kose blede. Na svu sreću, ovo se može izbeći. Jednostavno sprovedite našu uspešnu strategiju nege kose zajedno koristeći i neku dobru UV zaštitu i Vaša kosa će biti lepa poput samog leta.

Šeširi za sunce sa mrežastim otvorima

Idealno bi bilo kada Vaša kosa nikad ne bi bila izložena intenzivnom UV zračenju. Posebno u periodu između 11:00 i 15:00 h. Šeširi za sunce, marame i kape pružaju sjajnu zašitu od UV zračenja. Ukoliko ne volite da nosite kape ili marame, možete da koristite i sperj za kosu sa UV zaštitom. I kape i sprejevi štite kosu od UVA i UVB zračenja, zadržavaju vlagu u kosi i sprečavaju izbeljivanje. Najbolje je staviti sprej sa UV zaštitom jo[ dok ste kod ku’e, a ne kada ste već na plaži, u parku ili na teniskom terenu.

Ronjenje i plivanje bez neprijatnih iznenađenja

Morska voda i voda iz bazena mogu loše uticati na kosu. Posle plivanja u slanoj vodi, kristali soli se mogu oformiti u Vašoj kosi i oštetiti je. Ti kristali poput lupa sakupljaju i usmeravaju sunčeve zrake. Kad god je moguće, trebalo bi da isperete Vašu kosu pod tušem nakon plivanja u slanoj vodi. Ukoliko nije moguće, flaša i negazirane vode će poslužiti. Voda iz bazena predstavlja druga;iju vrstu opasnosti po kosu. Dodaci za dezinfekciju poput hlora ili bakra mogu da pretvore plavu ili sivu kosu u zelenu. Evo brzog leka: Rastopite tri obične tablete Aspirina u jednoj litri vode i potopite Vašu kosu u ovaj rastvor na jedan sat. Zatim temeljno isperite vodom sa česme. Zeleni ton takođe možete da prekrijete korišćenjem šampona za bojenje. Za tu svrhu dobro služe crvenkase ili zlatne nijanse.

Letnja zabava bez izbeljivanja kose

Sunce izbeljuje i prirodnu i veštačku boju kose. Možete da zaštite pigmente u kosi koristeći proizvode za zaštitu boje iz linije za negu kose sa UV filterima. Ovakvi šamponi, balsami, maske za kosu i lakovi za kosu napravljeni su da štite od letnjeg sunca. Sastojci u tim proizvodima vraćaju sjaj boji ubrizgavajući kosi proteine i vitamine, dok antioksidanti i filteri za svetlost štite pigmente u kosi o izbeljivajućeg efekta sunca.

Nega kose posle sunčanja

Posle dugog dana na suncu ili plaži, trebalo bi da pružite posebnu negu svojoj kosi tokom tuširanja. Posebi šamoni i balsami koji se koriste posle izlaganja kose suncu su nežni i hidriraju Vašu kosu posle dugog sunčanog dana van kuće. Takođe poseduju prirodna ulja da bi kosa bila elastična i sjajna. U slučaju da su krajevi duge kose oštećeni, možete naneti malo laka za kosu, koji privremeno obnavlja iskrzane krajeve. Zbog toga će Vaša kosa izgledati zdravije. U svakom slučaju, dobra je ideja da skratite kosu za ceantimetar posle dužeg izlaganja suncu kako biste sprečili da se pogorša krzanje krajeva, ali i da učinite Vašu kosu elastičnijom.

Prirodna zaštita (Grožđe i drugo voće i povrće)

(Ne postoji naučni dokaz ni naučna osnova za naredne tvrdnje.)

Za vreme letnjih meseci Vaša hrana bi trebala da sadrži izuzetno obilne količine vitamna C i E kao i beta-karotin. Kao efektivni antioksidanti oni neutrališu slobodne radikale, koji su brojniji na jakom suncu. U suprotnom, ovi slobodni radikali oštećuju ili uništavaju ćelije. Voće i povrće, kao što su kajsije, bobice, grožđe, brokoli i spanać posebno su bogati antioksidantima.

UV zaštita Vaše kose: šest jasnih i brzih pravila

Otkrijte: Zaštita