Žena sa zdravom kosom
Nega kose | Zaštita

Kako zaštiti kosu tokom oblikovanja

Svi volimo aparate za kovrdžanje kose, fenove i pegle, ali volimo i svoju kosu - a takve avanture oblikovanja uzrokuju stres. Važno je sprečiti oštećenje kose. Evo šta možete da uradite da zaštite vašu kosu


Želite da osvežite svoj stil sa novim trendovima za kosu? Onda ćete verovatno doći u kontakt sa aparatom za kovrdžanje, peglanje ili sa fenom za kosu. To je OK - sve dok štitite kosu od oštećenja. Postoji mnogo načina na koji možete da oblikujtete kosu pre i posle oblikovanja. Sa odgovarajućim proizvodima koji olakšavaju svakodnevno oblikovanje i koji dodaju sjaj. Sa odgovarajućim savetima, alatom i dobrom zaštitom od toplote, možete krenuti u bilo koju avanturu oblikovanja. Evo šta treba da radite.


Zaštite kosu: pre oblikovanja

Perite kosu mlakom kosom umesto vrelom. Razmislite: mlaki, blagi ciklus za vašu kosu – kao  vaša najfinija odeća. Isperite kosu hladnom vodom kako bi zatvorili sloj kutikule i zagladili površinu kose - što je dodatna prednost za zaštitu skalpa. Nakon pranja, pre oblikovanja, većina ljudi češlja kosu. Šta je tu problem? Mokra kosa se lako lomi. Rešenje: kada perete kosu, koristite balzam kako bi lakše očešljali kosu nakon toga. Možete takođe koristiti sprej koji pomaže da se razmrsi mokra kosa, koji istovremeno hrani je i daje joj prirodan sjaj. Savet: nanesite proizvod na kosu osušenu peškirom nakon pranja, zatim očešljajte i oblikujte kao uobičajno.

Zaštite kosu: za vreme oblikovanja

Žena sa sjajnom kosom

Koristite zaštitu za kosu kako bi kosa ostala sjajna i zdrava kosu

Kada fenirate kosu, dobar proizvod za zaštitu kose je neophodan. Ako imate dovoljno vremena, trebalo bi da sušite kosu lagano - na najmanjoj toploti i jačini. Sprej za feniranje će takođe pomoći da se kosa brže osuši. Losion za zaštitu od toplote ili sprej će zaštiti vašu kosu od temperatura koje dostižu do 220C. Neki proizvodi za zaštitu od toplote čak i više: oni hrane, dodaju postojanost, smanjuju neposlušno kovrdžanje kose i štite od UV zračenja. Savet: pre oblikovanja, naprskajte sprej za zaštitu od toplote u većoj količini sa daljine od 20-25 cm. Ako često ispravljate kosu ili kovrdžate koristeći aparat, izaberite aparat za oblikovanje visokog kvaliteta. Aparat bi trebao da ima preciznu kontrolu temperature i keramičku ploču koja ravnomerno raspoređuje toplotu. Ako vaša kosa ima tendenciju da bude suva, pegla sa jonskom tehnologijom je prava stvar za vas. Kada ispravljate kosu, negativno naelektrisani joni okružuju kosu stvarajući dodatni zaštitni oklop. Važno je znati: tanka kosa toleriše toplotu manje nego kovrdže i gusta kosa.


Zaštite kosu: nakon oblikovanja

Lak za kosu ne samo da učvršćuje završenu frizuru, već stvara neku barijeru između kose i okoline, s obzirom da obmotava pojedinačne pramenove i služi kao zaštitni sloj. Neki sprejevi za kosu imaju dodatno služe da pruže kosi specijalnu zaštitu od faktora stresa iz okoline, kao što su vetar, vlaga, UV zračenja i zagađenje.

Otkrijte: