Nega kose | Zaštita

Suva koža glave i šta možemo da uradimo

Suva koža glave je čest problem posebno u zimskom periodu. Razlog je najčešće suv zagrejan vazduh u zatvorenim prostorijama. Još veći problem je perut, čest pratilac suve kože glave. Otkrijte šta izaziva svrab i šta možete da uradite povodom toga

Naša koža glave je zaštićena spoljnim slojem keratinocita (rožaste ćelije). Lipidi kožu glave čine glatkom i mekom. Ovaj spoljni sloj je veoma efikasna barijera, ali spoljni uticaji ga oštećuje. Zbog toga lipidi više ne čine barijeru glatkom i efektivnom, i ona postaje propustljiva. Oštećena barijera ne uspeva da zadrži vlagu unutar kože glave pa je ona sve manje u stanju da štiti od štetnih supstanci. Rezultat je još suvlja koža, svrab, osećaja da Vas glava peče i perut.

Izbegavanje uslova koji dovode do isušenja kože glave

Mnogi faktori mogu da izazovu isušenje kože glave. Koža glave je izložena mnogobrojnim uticajima. Suv topao vazduh zagrejanih prostorija je definitivno čest uzrok isušivanja. Toplota prilikom feniranja i prečesto pranje kose takođe nisu dobri za kožu glave. Zatim, tu je gomila proizvoda za oblikovanje kose, od kojih neki ne prijaju Vašoj koži glave.

Suva koža glave je posebno sklona peruti

Suva iritirana koža glave je sklona pojavi peruti. Postoji tačka u kojoj suva koža glave bude iritirana do te mere da se stvara sve više i više ćelija. Velike količine mrtvih ćelija će se potom skupljati na koži glave gde će se nagomilavati i postati vidljive u formi peruti. Vidljive ljuspe peruti prave nered na ramenima i u predelu vrata. Ljuspe peruti su naročito vidljive na tamnoj odeći.

Recite zbogom peruti

Korišćenjem blagih i nežnih proizvoda za negu kose ćete najčešće povratiti prirodni balans kože glave i suzbiti pojavu peruti. Posebno su pogodni nežni proizvodi za negu kose koji vraćaju vlažnost Vašoj kosi. Nežni proizvodi ne oštećuju kožu glave, a dodata vlažnost pomaže u obnavljanju spoljne barijere na koži glave. Posebno pogodne su izbalansirane linije proizvoda za negu kose koje čine blagi sampon, balzam iproizvod sa tačnom namenom, poput seruma za obnavljanje kože glave. Ukoliko Vam je koža glave često suva ne bi trebalo da perete kosu više nego što je neophodno i ne bi trebalo da koristite prilikom feniranja i oblikovanja kose aparat podesite na visoku temperaturu. Najbolji saveti za suvu kožu glave su: budite nežni, pružite joj dodatnu vlažnost, štitite kožu glave i pažljivo birajte proizvode za negu kose.

Otkrijte: Zaštita Perut