Žena bez peruti u kosi
Nega kose | Perut

Zbogom peruti i masnoj kosi: kako da kosa ostane sveža

Tek ste oprali kosu ali ona već izgleda masno, puna peruti - i ne negovano. To zaista može negativno da utiče na vaš izgled. Ne brinite: evo kako da rešite problem peruti i masne kose...

Sama po sebi, perut je sasvim normalna stvar. Pojavljuje se kod svakoga, svakodnevno. Koža skalpa se obnavlja svake četiri nedelje. Generalno, perut su tako male tačkice da su potpuno neprimetne. Ona postaje vidljiva i problematična kada se povećana proizvodnja sebuma udruži sa tim tačkicama (tako da se one lepe jedna za drugu i zalepe za kosu). Preterano lučenje ulja može da bude uzrokovano stresom ili hormonalnom promenom (na primer u trudnoći). Ako dođe do povećane proizvodnje sebuma, skalp postaje suv i kosa izgleda masno odmah posle pranja. Kada je kosi loš dan, oblikovanje kose nije zabavno. Nećemo to dozvoliti! Pratite naše savete da rešite problem:

 1. Perite masnu kosu specijalnim šamponom
  Šampon za dubinsko pranje za masnu kosu može da pomogne da se ponovo uspostavi balans skalpa i da se eliminiše višak ulja, kao i da se neguje skalp i smanji svrab. Šamponi za dubinsko pranje treba da se koriste dva do tri puta nedeljno. Savet: ako perete kosu svakodnevno, koristite veoma blagi šampon umesto šampona protiv masnoće. Na taj način ćete izbeći isušivanje i iritaciju skalpa. Oni koji prevashodno pokušavaju da spreče pojavljivanje peruti i mašćenja kose mogu da koriste šampone za dubinsko pranje kose jednom nedeljno.


 2. Perite masnu kosu i perut na adekvatan način
  Očešljajte kosu pre pranja. Tako ćete skinuti perut sa skalpa i odmrsiti kosu. Operite kosu mlakom vodom. Ostavite šampon protiv peruti da deluje pre nego što ga isperete. Za dodatnu negu, možete da koristite masku za kosu ili balzam. Ipak zapamtite: nanesite ih samo na krajeve i dužine - ne na koren!


 3. Sušite masnu kosu i perut na adekvatan način
  Toplota tokom feniranja može dodatno da iziritira skalp. Svakako nećete da izađete iz kuće sa mokrom kosom! Ako ne možete da izbegnete korišćenje fena, sušite kosu na najnižoj jačini. Savet: Sušite kosu glavom okrenutu ka dole - to je mnogo nežnije za skalp. I: što češće moguće, pustite kosu da se suši prirondno na vazduhu.

 4. Umereno koristite proizvode
  Kako kosa ne bi bila još masnija, koristite štedljivo proizvode kao što je vosak za kosu jer može još više da umasti kosu. Nemojte ga nanositi koren – samo na dužine i krajeve. Preterano korišćenje laka za kosu može da učini kosu masnom i da iziritira skalp. Nekoliko prskanja spreja će biti sasvim dovoljno. Takođe budite oprezni sa korišćenjem ulja za kosu: ona su samo za krajeve!


 5. Hitna pomoć za masnu kosu
  Vaša kosa izgleda manje sveže već poslepodne - ali izlazite večeras! Nema problema. Šampon za suvo pranje je spas! Iako šampon za suvo pranje ne može da zameni odgovarajuću negu šamponom, može trenutno da osveži kosu tako što će da apsorbuje ulje. Naprskajte šampon za suvo pranje na masne predele sa otprilike 20 cm razdaljine. Pustite da se slegne, utrljajte prstima i zatim dobro očešljajte kosu.
Otkrijte: Perut