Kolaž koji prikazuje tri različita stila frizura
Izdvojeno

Frizure kroz decenije

Frizure stalno evoluiraju, ponekad tako brzo da dok trepnete one nestanu. Popularne frizure su dolazile i odlazile tokom godina, a neke su imale više sreće pa su trajale po nekoliko decenija. Frizure su često više nego aksesoar vašeg izgleda u 20 veku, to je način da se iskažete, pokažete svoje bogatstvo i čak da istaknete političke stavove.

 

Da li ste znali da je Schwarzkopf osnovan 1898. godine? Brend je prošao kroz puno promena i zato smo odlučili da pogledamo kako se kosa menjala kroz decenije i da vas vodimo korak po korak kroz naše omiljene izglede. Evo o čemu ćete čitati u sledećim člancima.

1940-e

Brineta zalizane kose koja je na krajevima uvinuta premu unutra
© Schwarzkopf

Popularna frizura 1940-tih - kratka kosa uklonjena sa lica

Frizure 1940-tih godina su bile poprilično konzervativne i oblikovane kako bi se prilagodile obliku lica, prilici i tipu kose. Kratku kosu su nosile mnoge žene zbog praktičnosti ali su i dalje imale ženstvenu crtu. Paž, vikotrijanske kovrdže i pompadur su bile popularne frizure iz 1940-tih i često su bile ukrašene šeširima, mrežama i mašnama.

1960-e

Brineta sa frizurom u stilu 60-ih gleda u kameru obučena u belu košulju
© Schwarzkopf

Šiške u obliku zavese na čelu i voluminozna kosa pozadi.

Prelazeći u sledeću deceniju - vesele 60-te - opušteni hipi stil života nam pada na pamet. Ali ova decenija ima toliko nezaboravnih stilova da pruži, neki su danas isto tako moderni kao i tada. Frizure iz 1960-tih bile su odvažne, seksi i slobodne sa mnogim ženama koje su išle protiv tradicije i birale kraće stilove poput piksi frizure. Nijedna frizura nije bila isključena u šezdesetim.

1980-e

Brineta valovite kose u stilu 80ih
© Schwarzkopf

Smeđa žena sa talasastom kosom, uvijenom ka pozadi.

U sledećoj deceniji, „što veće to bolje” nam pada na pamet jer su odjednom frizure promenile veličinu. Pufnaste frizure su se bukvalno suprotstavljale gravitaciji ali su bile učvršćene sa tonom laka za kosu. Frizure više nisu bile namenjene za određeni pol već je na primer fudbalerka izgledala sjajno i na muškarcima I na ženama. Bez obzira na androgenu prirodu mnogih frizura iz 1980-tih one su bile i dalje dovoljno mekane, ženstvene kao što je bila duga stepenasta frizura Fare Foset za kojom su mnogi žudili. 

1990-e

Brineta ravne kose u stilu 90-ih, nosi crni top
© Schwarzkopf

Poznate ličnosti su učinili ravnu kosu veoma „in” 90-tih.

Poslednja decenija koju će Schwarzkopf pogledati su šarene 1990-te. Od pletenica do stepenstih šiški do Rejčel, ova decenija je puna kreativnih stilova. Poker ravnu kosu su učinili poznatom poznate ličnosti koje su ispravljale kosu kako bi malo sredile stvari. Nijedna frizura nije bila kompletna bez nakita i šnalica koje se ističu. Teško je bilo pronaći Frizure iz 1990-tih koje nisu imale ništa kičasto, sjajno, pleteno, uvijeno ili upadljivo - to je bilo jednostavno ta vesela ličnost 90-tih godina.

Nositi te frizure danas

Ako su vas frizure iz prošlosti inspirisale da probate neki novi izgled ali ne želite stare frizure, evo malo pomoći! Frizer poznatih ličnosti Armin Morbak je stvorio moderne frizure inspirisane svakom od ovih decenija.

 

„Gledali smo klasične siluete iz 40-tih, 60-tih, 80-tih i 90-tih - one su večne i nikad nisu izgubile svoju privlačnost”. Veoma zalizani oblici, nežni talasi, blagi volumen - to su elementi koji i dalje funkcionišu veoma dobro i univerzalno za puno različitih tipova kose.

Završnica je važna: šta spaja sve stilove je to da su detalji poboljšani ali još uvek ima prirodnosti.

 

Želeli smo da odamo počast frizurama koje je Schwarzkopf prikazivao od početka istorije brenda i da istaknemo koliko one dobro stoje i danas.

Schwarzkopf je takođe bio pionir ne samo u proizvodima već i u stilovima- a oni su istrajni u vremenu!”- Armin Morbak

 

Zalizana pozadi i šik 1940-te, nežna i voluminozna kosa 1960-te, talasasta i zalizana pozadi 1980-te, i zalizana i sjajna 1990-te. Sa Arminovim korak po korak tutorijalima, možete usavršiti ove vintidž frizure za tren. Zašto da ih ne probate?

Otkrijte: