brown
Boje za kosu | Smeđa kosa

Prelivi, intenzivno toniranje ili farbanje Vaše smeđe kose

Možda Vam je dosadila prirodna boja Vaše kose ili jednostavno želite da isprobate novi izgled. Mnogo je dobrih razloga da obojite svoju kosu u smeđu. Jasno je da kada govorimo o sjaju i blistanju pramenova kose, da je smeđa daleko nadmašila suparničku plavu boju. Možete da izaberete jedan od tri načina da biste promenili boju kose, preliv, intenzivno toniranje i bojenje. Želimo da Vam pomognemo u odabiru pravog metoda za Vašu kosu

Bojenje Vaše smeđe kose
© Getty Images

Preliv, intenzivno toniranje ili bojenje: Tri metode, jedan rezultat

Samo zamislite! Smeđa kosa koja blista sa najsjajnijim pigmentima i po sjaju nadmašuje nijanse plave boje. Vaš frizer Vam može pomoći ukoliko želite da postanete brineta ili ako želite da dodate malo sjaja Vašoj prirodnoj boji kose. Po izboru, možete i sami da obojite svoju kosu.

Preliv je izbor onih koji samo žele da isprobaju novu boju kose. Tu nema bilo kakvih većih iznenađenja i boja će postepeno bledeti prilikom svakog pranja. U zavisnosti od jačine preliva, magija boje će trajati do 15 pranja. U poređenju sa bojenjem kose, preliv je nežniji za kosu. Pigmenti preliva prijanjaju samo za spoljašnost dlake i tako stvaraju nove nijanse i dodatni sjaj. Dodati pigmenti kosi daju i dodatni volumen. Pravilo je da se prelivom pojačava prirodna boja kose Ili joj se dodaju jače nijanse. U svakom slučaju, prelivom ne možete da posvetlite Vašu kosu. Svako ko ima smeđu kosu će zadržati sav taj glamur smeđe boje, ali sa novim nijansama unutar čitavog spektra smeđih boja. Sa druge strane, plavuše će posle toniranja kose smeđim prelivom da postanu brinete.

Posle preliva, pridodati pigmenti će tankoj kosi dati dodatni volumen

Kao što ste možda već pogodili, imajući u vidu efikasnost, intenzivno toniranje se nalazi između preliva i bojenja. Intenzivno toniranje može da potamni prirodnu boju kose i za tri nijanse. To je takođe nežan način za prekrivanje sedih vlasi. U suštini, intenzivno toniranje je vrlo slično bojenju kose. Tokom tog procesa, zaštitni sloj kože glave se otvori i pigmenti boje prodiru duboko u dlaku. Slično kao i kod preliva, intenzivnim toniranjem se kosa ne može posvetleti i ispira se posle otprilike 24 pranja. Razlika između preliva i intenzivnog toniranja je u sledećem: ukoliko se redovno intenzivno tonira, boja kose će postati tamnija od prirodne boje. Ukoliko se ponavlja intenzivno toniranje, onda bi trebalo boju naneti samo na izrasli deo kose. Tako će cela kosa biti iste smeđe boje.

Bojenje kose je odluka samouverenih. Nova boja kose će biti trajna. Čak i seda kosa može biti potpuno prekrivena. Ipak, koren kose morate da bojite na svakih par nedelja. Koliko često ćete to raditi zavisi od toga koliko Vam brzo kosa raste.

Da li želite trajnu ili privremenu promenu boje kose? Svako ko odluči da menja boju kose mora prvo da odgovori na ovo pitanje. Na kraju krajeva, sva tri metoda će dovesti do željenog rezultata. Vaša kosa će zablistati u novoj boji.

Kako obojiti smeđu kosu

  1. Tople nijanse naročito dobro pristaju Vašoj kosi ukoliko imate maslinasti ili tamniji ten sa primesama žute i zlatne. Takve nijanse su na primer karamel, bronzana ili kesten. Ukoliko imate svetliji ten sa primesama plave ili roze, onda bi trebalo da izberete svetlosmeđu ili tamnosmeđu boju kose bez crvenih i zlatnih nijansi.
  2. Redovna i odgovarajuća nega Vaše kose je i najbolja osnova za njeno bojenje. Rezultat bojenja je više zasenjujući i dugotrajniji ukoliko se započne sa zdravom kosom i zdravim zaštitnim slojem kože glave.
  3. Prelivom se postiže jači efekat ukoliko se smeš duže drži na kosi. Da biste postigli jaču boju ostavite boju da stoji par minuta duže ili čak i pola sata.
  4. Biće Vam zabavnije sa Vašom novom bojom kose i pigmenti će se duže zadržati ako se odlučite za negu kose posebnim preparatima za bojenu kosu.