first-gray-hair
Boje za kosu | Saveti za boju

Osnove bojenja kose

Razmišljate li o tome da osvežite svoj izgled očaravajućom novom bojom kose? Lako je promeniti prirodnu boju kose ili uneti glamur u nju. Prikazujemo vam popularne boje za kosu i pomažemo vam da obojite kosu kod kuće. I na kraju, dajemo vam najbolje savete za negu obojene kose

 

Boje koje se ispiru nežne su i alternativa su trajnim bojama za kosu

Pramenovi – saznajte sve o novim postupcima nanošenja pramenova

Promena boje kose – Koja mi boja najbolje pristaje?

Sastojci boja za kosu i njihovo dejstvo

Postupci bojenja kose

Boje za kosu
© Getty Images

Boja koja se ispire najbolji je način da proverite da li boja kose odgovara vašem izgledu i stilu. Mena Suvari je s razlogom zadovoljna svojom bojom kose

Boje koje se ispiru nežna su alternativa trajnim bojama za kosu jer ne sadrže amonijum hidroksid i alkohol. Kosi daju predivan sjaj i često očaravajuće blistave odsjaje boje. Pigmenti u bojama koje se ispiru samo se pričvršćuju za spoljni deo vlasi. Deo tih pigmenata ispere se svakim pranjem kose. Iako su nežne za kosu, traju samo šest do osam pranja.

Polutrajne boje za kosu ne menjaju prirodne pigmente kose. Delotvorne su ako želite da nijansirate ili da potamnite svoju prirodnu boju kose i da unesete privlačne odsjaje. Te boje za kosu isperu se nakon 20 pranja.

Trajne boje za kosu ne ispiru se kod svakog pranja. Vodonik peroksid u formulama trajnih boja za kosu delimično izvlači prirodne pigmente kose i zamenjuje ih novim pigmentima. Pigmenti se zatim trajno pričvrste unutar vlasi. Čak se i sede vlasi mogu sasvim obojiti trajnim bojama za kosu.

Intenzivni tretmani za bojenje kose takođe trajno menjaju boju kose. Zajednička karakteristika trajnih boja i intenzivnih tretmana jeste da se dve komponente, boja i sredstvo za razvijanje boje, moraju da se pomešaju neposredno pre samog bojenja kose.

 

Više o bojenju kose:

Bojom u peni jednostavno do nove boje kose

Bojenje kose kod kuće

Nežan način privremene promene boje kose

Kako isprobati novu boju kose

Boja kose
© Getty Images

Glumica Shenae Grimes uživa u isprobavanju novih boja kose

 

Isprobavanje boje pokazaće da li vam pristaje željena boja kose.


Isprobavanje nove popularne boje kose pravi je pristup ako vam se jako sviđa ta boja, ali niste sigurni da li vam pristaje. Nekoliko pramenova te nove boje može vam dati odgovor. Postupkom „dip-dye” bojite samo krajeve svoje kose i tako možete videti da li pristaje uz vaš stil i ten.

 

Eksperimentisanje sa tonirajućim kremama takođe može pomoći da se odlučite za novu boju kose i, što je najbolje od svega, boja će se isprati sledećim pranjem.
.

Današnje popularne boje za kosu za žene:

Od jagoda-plave do mahagonije-smeđe: Crvena kosa

Platinasto-plava toplog tona

Slatka kao čokolada 

Kako uspešno naneti boju za kosu kod kuće

Bojenje kose kod kuće može biti jednostavno ako pratite uputstva za upotrebu priložene uz boju za kosu. Pazite da ne prekoračite određeno vreme delovanja boje na kosi. Evo nekoliko predloga kako da bojenje kod kuće bude prijatno i uspešno iskustvo.
  1. Obucite neku staru (ali ne omiljenu) majicu pre bojenja kose. Gotovo neizbežne kapljice boje mogu čak da poboljšaju izgled te stare majice.
  2. Važno je da uradite test na alergiju kako je opisano u uputstvu za upotrebu.
  3.  Jeste li skoro uradili trajnu ondulaciju u kosi? Ako jeste, nemojte bojiti kosu jednu, ili još bolje, dve nedelje kako bi kosa mogla da se oporavi.
  4. Kada pronađete željenu boju za kosu, zapišite naziv boje, kod i broj. Tako ćete je lakše i brže pronaći u prodavnici.

 

Više o bojenju kose kod kuće:

Jednostavno i brzo: Bojenje kose kod kuće

Nema više neujednačene boje kose

 

Skrivanje prirodnog izrastka

Boja kose
© Getty Images

Tamniji izrastak u plavoj kosi najviše se ističe. Naravno, ovakav izgled može da vam se dopada, kao na primer Ešli Benson.

Postoji nekoliko postupaka skrivanja tamnog izrastka ako ne želite da bude deo vašeg stila

Postupci za skrivanje izrastka kose druge boje:

Možete da probate svetlije senke za prekrivanje tamnog izrastka. Smeđa ili crna maskara pomaže u prikrivanju svetlijeg izrastka. Obavezno obrišite višak maskare sa kose kako se ne bi stvorile grudvice u kosi.

Boje za prekrivanje izrastka idealno su rešenje jer se mogu nanositi na suvu kosu, a vreme delovanja je samo 10 minuta.

Sistemi za prilagođavanje izrastka boji kose trajno boje izrastak bez vidljivog prelaza.

Boje za kosu za mladalački izgled

Boja kose
© Getty Images

Karolin Marfi

Možete skinuti nekoliko godina sa svog izgleda bojenjem kose u neku nežnu nijansu. Meke, prirodne boje kose bolje skrivaju godine od jarkih boja i jakih kontrasta. Pepeljasto-plava izvrstan je izbor ako želite da ublažite prirodne pokazatelje starenja.

 

Levo: Karolin Marfi izgleda mlađe sa pepeljasto-plavom kosom i svetlim pramenovima. Njena boja kose je meka i živahna

Više o bojama za kosu za mladalački izgled:

Kako izabrati odgovarajuću boju za kosu za mladalački izgled

Stručan savet o bojama za kosu i bojenju kose

Boji se samo vidljiv deo kose. Kosa kod korena ostaje netaknuta. Tako kosa raste zdrava u prirodnoj boji nakon bojenja vidljivog dela kose. Ipak, nekoliko saveta mogu da pomognu da obojena kosa ostane zdrava i sjajna.

 

Stručnjaci za kosu preporučuju izbor boje za kosu koja je blizu vaše prirodne boje kose. Boja bi trebala da bude do dve nijanse svetlija ili tamnija od vaše prirodne boje kose.

 

Morate se držati propisanog vremena delovanje boje na kosi. Inače biste mogli završiti sa iritacijom vlasišta i neželjenom bojom kose.

 

Morate dodatno da negujete obojenu kosu. Kationski surfakanti i keratin u bojama za kosu sprečavaju gubitak sjaja u obojenoj kosi. Sastojci poput ulja, koenzima Q10 i keratina jačaju kosu.

 

Više o bojenju kose:

Saveti za bojenje kose kod kuće

Otkrijte: Saveti za boju