Žena narandžaste kose
Boje za kosu | Saveti za boju

Narandžasta kosa: Najčešća greška pri farbanju

Farbanje kose kod kuće zaista je prilično jednostavno. Danas čak s ovim „uradi sam“ metodama možete oblikovati i predivne pramenove u svom kupatilu. Ali ipak, dogodi se mala nezgoda pri farbanju i vaša kosa odjednom je narandžasta. Otkrivamo na šta treba obratiti pažnju pri farbanju kako biste se poštedeli te sudbine


Čekajte malo, nisam to htela: kad vam je kosa jarke narandžaste boje nakon farbanja, umesto baršunaste med plave, nešto je pošlo po zlu. Ali šta? I kako se to može izbeći? Objašnjavamo i otkrivamo sve trikove kako biste imali savršen rezultat bojenja:

Bitna je odgovarajuća nijansa

Da li je moja kosa tamnoplava ili više svetlosmeđa? Mnoge žene teško procene svoju početnu boju kose. Ali ipak to je prvi važan korak na putu do boje iz vaših snova. Ako je kosa, primera radi, previše tamna za neki proizvod za izbeljivanje, rezultat posvetljivanja neće biti zadovoljavajući. Kosa bi mogla izgledati tamnije od željene a, u najgorem slučaju, čak narandžasto.

Uzmite vremena

Obavezno pratite određeno vreme delovanja tokom farbanja – posebno ako posvetljujete kosu. Za razliku od bojenja kose, izbeljivanje doslovno uklanja prirodne pigmente iz vlasi. Prvo one tamnije, a zatim crvenkaste. Vaša kosa to i pokazuje: primera radi, boja kose se tokom posvetljivanja menja od smeđe, preko crvene, narandžaste i žute, a tek na kraju postane svetloplava. Kako biste bili sigurni, obavezno redovno proveravajte napredak izbeljivanja. Da li vam je kosa još crvena, narandžasta ili žuta? Nema potrebe za panikom. Samo čekajte malo duže dok ne dođete do željene nijanse.

Opasnosti od prirodnih preparata

Ako ste bojili kosu biljnim proizvodima poput kane, tada se ne preporučuje nanošenje hemijske boje. Prirodne boje za kosu mogu da sadrže metalne soli koje pojačavaju rezultat bojenja. U kombinaciji sa konvencionalnim proizvodima za farbanje kose, to može dovesti do neprivlačne dekoloracije.

Šta možete da učinite

Srebrni šampon najbolji je i najnežniji lek za dobijenu narandžastu ili žućkastu boju. Taj proizvod sadrži tamne/ljubičaste pigmente koji vizuelno kompenzuju neželjenu dekoloraciju. Ako je narandžasta boja uzrokovana izbeljivanjem, možete ponoviti postupak farbanja – ipak znajte da je to dodatni stres za vašu kosu. Ako niste sigurni, obratite se pouzdanom frizeru (Tražite dobrog frizera? Idite na Schwarzkopf Professional Salon Finder). Umesto saniranja štete, frizer može da vam pomogne da bez komplikacija dobijete boju koju želite!

Dodatna nega za kosu

Adekvatna nega ključna je kako bi nova boja kose duže ostala blistavom. Najbolje su posebne linije za negu obojene kose. One pomažu u održavanju zdrave strukture kose i predivan sjaj boje.