color-hair
Boje za kosu | Saveti za boju

Uspešno bojite svoju kosu kod kuće

Da li ste spremni za bakarno crvenu kosu? Da li ste raspoloženi da promenite svoju plavu kosu i vidite kako će smeđa boja uticati na Vaš imidž? Od platinasto plave do potpuno crne kose, bojenje kose kod kuće nudi nepresušne opcije. Zar Vam nije drago što ni ne morate da posetite frizerski salon da bi ste promenili boju kose? Otkrićemo Vam sve tajne bojenja kose. Pratite naše jednostavne savete i trikove i savladaćete veštinu promene boje kose kod kuće

Bojenje Vaše kose kod kuće
© Smith Collection

Ako Vam se dopada ova srednje plava kosa sa pepeljasto plavim nijansama, onda i sami oduševite sve svojom novom bojom kose! Možete to uraditi kod kuće za tren oka!

Bojenje kose stvara pravu boju, koja ne nestaje posle nekoliko pranja šamponom poput nijansiranja kose. Bojenje kose i nijansiranje su bazirane na drugačijim hemijskim procesima. Kod bojenja kose, hidrogen peroksid uklanja prirodne pigmente iz Vaše kose dok novi veštački pigmenti ulaze u svaku vlas kose. Ovo vezuje novu boju za Vašu kosu. Bojenjem kose može se u potpunosti prekriti seda kosa. Inače intenzivno toniranje takođe sadrži pravu boju za kosu. Kad god morate da pomešate dve komponente (boju i izazivač reakcije) neposredno pre korišćenja, radi se o pravoj boji za kosu.

Bojenje kose: Velike promene ili suptilini potezi?

Toliko izbora će Vas razmaziti! Postoji izobilje boja za kosu; ali koja je prava boja za Vas? Da li je to karamel plava ili svetlosmeđa? A šta mislite o crvenkastim nijansama? Da li bi pepeljasti tonovi delovali bolje? Kada odlučite da obojite kosu, Vaš izbor je naizgled neograničen. Međutim, stručnjaci preporučuju boje koje nisu više od dve nijanse svetlije ili tamnije od Vaše prirodne kose. To će dati rezultate koji izgledaju najprirodnije. Menjanje boje Vaše kose od tamne do veoma svetloplave može stvoriti neskladan celokupni izgled zato što se boja kose i obrva ne poklapaju. Ovakve razlike ukazuju da je Vaša boja kose lažna. Takođe treba da uzmete u obzir boju Vašeg tena pre nego što odabereta crvene, bakarne ili zlatne nijanse za Vašu kosu. Crvena se slaže sa žućkastim ili maslinastim tonovima kože i ona nije dobra kombinacija za crvenkastu kožu. Idealna kombinacija za crvenu kosu je ujednačen ten i veoma svetla pomalo ružičasta koža. Takođe treba da uzmete u obzir da tamna kosa može da učini da svetli ten deluje veoma bledo. Pepeljasto obojena kosa u bisernim tonovima može da učini da žućkast ten deluje bezbojno i sivo. Nasuprot tome, biserne nijanse mogu da deluju veoma živahno sa izvučenim tankim zlatnim ili crvenkastim pramenovima ili na ženama sa crvenkastim tonovima u svojoj koži (većina žena koje su poreklom iz Evropskih zemalja).

Bojenje kose: Precizno i po pravilima

Ozbiljno, malo toga može da krene naopako sa bojenjem kose kod kuće. Ipak, logično je da se detaljno pročita uputstvo za upotrebu na pakovanju. Obavezno se držite preporučenih vremenskih okvira za delovanje preparata. Ovo je posebno bitno za nijanse plave i potpuno bojenje kose u plavu boju. Ukoliko se jedinjenja koja boje kosu isperu prerano, Vaša kosa može dobiti narandžaste ili žućkaste tonove. Ukoliko se jedinjenja koja boje kosu ostave predugo na Vašoj kosi, mogu je oštetiti.

Bojenje kose kod kuće – ostali korisni saveti i stvari na koje treba obratiti pažnju

  • Poređajte sav pribor i preparate na dohvat ruke i ne zaboravite sat. Obucite najdronjaviju majcu i navucite rukavice koje ste dobili uz boju za kosu.
  • Obavite alergijski test upozorenja pre upotrebe bilo kakve boje za kosu. Naćićete uputstva za ovaj test u kutiji zajedno sa uputstvom za bojenje kose. 
  • Naneseite boju na kosu prema uputstvu. Proverite da li boja za kosu treba da se nanese na suvu ili vlažnu kosu.
  • Ostaci boje na kosi od prošlog bojenja mogu da prouzrokuju da dobijena boja kose odstupa od boje na pakovanju.
  • Pažnja! Rezultat bojenja može da bude veoma iznenađujuć ukoliko se obojili svoju kosu kanom ili proizvodom na bazi biljke kane u prethodna četiri meseca. Isto se odnosi na prelaz sa veštačkih na prirodne boje.
  • U slučaju da je Vaša boja kose previše pepeljasta ili sivkasta, jednostavno upotrebite tretman za toniranje ili šampon za bojenje da biste dodali crvenkastu ili zlatnu nijansu.
  • Želeli biste da trajno ondulirate kosu i da je obojite? Nemojte to da radite u isto vreme ili u kratkom vremenskom razmaku! Dopustite Vašoj kosi da se oporavi nedelju ili dve dana od bojenja ili onduliranja kose.
  • Velike su šanse da će Vam se svideti Vaša nova boja kose. Zapišite nijansu boje za Vaše naredno bojenje. Tako nećete morati da pogađate kada budete kupovali Vašu narednu boju za kosu.
  • Koristite šampone i balsame za obojenu kosu kako bi boja zadržala sjaj, a kosa ostala zdrava. Bojena kosa zahteva posebnu negu. Zato bi jednom nedeljno trebalo da nanesete masku na kosu kako bi povratili lepotu Vaše kose.
Otkrijte: Saveti za boju