Boje za kosu | Nega za farbanu kosu

Žute primese u plavoj kosi

Prirodno i sjajno - to je ono što žene očekuju od svoje nove boje kose. Međutim ponekad boje ne daju odmah željeni efekat. Plavuše posebno ne vole: žute primese u kosi. Objasnićemo vam kako dolazi do njih i kako da ih uklonite.

Privlačno, mladoliko i puno života - to su neke od karakteristika koje se pridaju plavoj kosi. Iz ovih razloga je plava boja toliko popularna. I zbog toga često zamenjuje prirodnu boju. Od tamne do svetle: popularno među brinetama kao i kod prirodnih plavuša. Zahvaljujući blajhanju, promena boje više nije problem za bilo koji tip kose. S obzirom da je posvetljivanje najviše podložno promenama boje, potrebna je posebna nega kada se radi kod kuće. Međutim može da dođe do neprivlačnih neželjenih efekta kao što je dekoloracija sa žutim odsjajima. Postoje korisni saveti i trikovi kako bi se to sprečilo. Počnimo sa osnovama blajhanja:

Šta bi trebalo da znate o blajhanju

Šta bi trebalo da znate o blajhanju

Blistavo lepo: plava je mnogim ženama omiljena boja

Iako često govorimo o "bojenju" kad prelazimo u plavu, to nije sasvim precizno. Proizvodi za posvetljivanje ne sadrže boje, već supstance koje blajhaju kao što su hidrogen peroksid. Bilo da ih nanosite kod kuće ili kod frizera one odstranjuju prirodne pigmente iz kose i stoga posvetljuju za vreme procesa blajhanja. Za vreme trajanja tog tretmana kosa dobija različite nijanse kao što su crvena, narandžasta i naravno žuta - krajna boja pre plave.

 

Kako žuta boja prelazi u plavu?

Postoje dva moguća razloga pojavljivanja žutih nijansi: neadekvatna primena ili izbor pogrešne boje.

Žute primese u plavoj kosi usled neodgovarajućeg nanošenja

Žute primese su često rezultat preranog ispiranja proizvoda za blajhanje. Mnoge žene proveravaju kosu za vreme procesa posvetljivanja i počnu da brinu kad primete da im je kosa narandžasta umesto plava i zato prerano prekidaju tretman. Rano ispiranje dovodi do žutih primesa. Ono što mnogi ne znaju: vizuelna dekoloracija nije slučajna već je posredna faza u procesu posvetljivanja. Budite strpljive i ostavite da se blajhanje završi. Nakon odgovarajućeg vremena nanošenja, neće ostati narandžaste ili žute nijanse...

Kako sprečiti pojavljivanje žutih primesa: Sledite uputstva nanošenja proizvoda. Treba se precizno pridržavati vremena trajanja tretmana. Ne ostavljajte proizvod za posvetljivanje duže ili kraće nego što je opisano.

Kako otkloniti žute primese: Jednostavno ponovite proces blajhanja sa istim proizvodom kako biste nadoknadili izgubljeno vreme stajanja. Na primer, isprali ste proizvod za posvetljivanje deset minuta ranije? Onda ostavite da blajhanje deluje tačno deset minuta kad nanosite drugi put.

Žute primese u plavoj kosi usled odabira lošeg proizvoda

Kako sprečiti žute primese

Proverite pakovanje pre nego što kupite boju kako biste odredili koju boju možete da očekujete. Svako pakovanje nabraja različite inicijale boja, a pored njih se nalaze odgovarajući rezultati koji se dobiju nakon nanošenja tih boja. Uporedite vašu prirodnu boju sa ponuđenom i izaberite odgovarajući proizvod za posvetljivanje.

Kako ukloninti žute premese

Možete ponoviti proces blajhanja ukoliko niste zadovoljni sa rezultatima. U tom slučaju, izaberite blaži proizvod za blajhanje jer vam je kosa već delimično izblajhana.

Imate samo blagu žutu primesu u kosi?

Neki proizvodi kao što je srebrni šampon mogu da neutralizuju žute primese. Ovaj posebni proizvod sadrži plavo-ljubičaste pigmente koji vizuelno izbalansiraju žutu kao komplementarne boje. Efekat žutih primesa se ispira nakon nekog vremena jer se boja nanosi na povrvšinu kose. Rezultat može da se razlikuje od osobe do osobe sa ovom metodom. Još uvek niste zadovoljni? U tom slučaju možete koristiti srebrni šampon nekoliko puta ali ne češće od od svakog drugog pranja.

 

Optimalna nega za izblajhanu kosu

Optimalna nega za izblajhanu kosu

Lepota plave boje: odgovarajuća nega je neophodna za blajhanu kosu


Kako bi vaša blajhana kosa bila sjajna i delovala prirodno nakon što ste uklonili žute primese trebalo bi da joj pružite dodatnu negu. Maska sa uljem i citrusnim ekstraktom je idealna s obzirom da osvežava plavu boju i istovremeno deluje protiv žutih primesa. Hranljivi sastojci takođe neguju kosu koja je oštećena blajhanjem.

Dodatne savete za još jači plavi sjaj daje Schwarzkopfov ekspert Armin Morbak u sledećem videu:

Video: Kako oštećenu kosu pretvoriti u glamuroznu