Boje za kosu | Frizure i trendovi boja

Šta je balajaž?

Ova moderna tehnika bojenja daje fenomenalan efekat vašoj kosi – a izgleda prelepo i prirodno! Saznajte sve o balajažu: Kako se nanosi, u čemu se razlikuje od tehnike ombre, da li dobro izgleda na kratkoj kosi... I još: Smeđa, plava, crvena ili crna - kome dobro pristaje ova tehnika bojenja?

Bala-šta? Trendseteri pričaju o tome - ali vi ne znate o čemu se radi? Ne paničite, naučite o tome:  

Šta je balajaž?

Šta je balajaž?

Kraljica balajaža: Glumica i modna ikona Sara Džesika Parker je dugo nosila ovaj trend prirodnog izgleda

Kad kosa postane kao slikarsko platno: Francuski frizeri već dugo vreme su usavršili ovu tehniku bojenja sa kojom se kosa "slika" četkom. Kod nas je "balayage", koji se izgovara balajaž, postao popularan tek u skorije vreme. Potiče od francuskog glagola "balayer", koji znači pomesti ili četkati, što se odnosi na tehniku izvlačenja pramenova u kosi.

Umesto da se razdvajaju pojedinačni delovi kose kao sa uobičajnom metodom izvlačenja pramenova (tehnika sa folijom), u kojoj se pramenovi izvlače od korene do krajeva sa folijom, ovde se pramenovi drže labavo u jednoj ruci i slikaju sa četkom pokretom koji liči na čišćenje metlom. To omogućava da se stvaraju mešavine boja raznih intenziteta, stvarajući živahan izgled. Koren je netaknut u balajažu: boja se nanosi na dužine i posebno na krajeve, pre svega na delove koji uokviruju lice. Fantastični efekti se postižu na ovaj način sa kojima se mogu isticati konture. Prelazi između obojenih pramenova su lagani i precizni, tako da kosa deluje veoma prirodno - i uvek je prilagođena osobi koji je nosi.

Nežni ili istaknuti kontrasti u kosi se postižu izborom nanošenja boje (boja) rukom ili četkom, a s time se vizuelno povećava ili smanjuje volumen prema željama ili tipu kose. A da ne pominjemo da igra boja, tamne i svetle nijanse, stvara jedan zanimljiv efekat kontura. Prema tome ovaj trend koji se nastao u šminkanju da bi isticao konture lica takođe je uspešan u kosi! Delove koje želimo da naglasimo, kao što su jagodice ističu se svetlijom bojom na tom nivou. S druge strane, tamniji delovi u kosi se nanose kako bi se suzilo lice. Sa ciljanim izvlačenjem pramenova, lice može veoma efikasno da se modelira, uokviri i poboljša. 

Koja je razlika u odnosu na ombre?

Ombre izgled (koji nazvan takođe "dip dye") je gradacija boja: Tamni koren ili dužine, u zavisnosti od gde počine prelaz boja i svetliji krajevi. Ukoliko svetla kosa počinje na korenu a prelazi su u tamnijoj nijansi - obično u proporciji pola-pola - stil se naziva "two-tone". Za razliku od balajaža, vodeći ombre trend i stil sa dve nijanse ne odgovaraju pojedinačnim pramenovima. Bojenje se nanosi počevši od uveta više ili niže i sasvim prekriva krajeve kose. To stvara izvanredan izgled. Dok se dve boje jasno razlikuju sa tehnikama ombre i dve nijanse, svetliji i tamniji pramenovi se u balajažu stapaju i stvaraju jedan prirodan izgled.

Koji dužinama najviše odgovara balajaž?

Od stepenastog piksija do ravnog boba ili kovrdžavoj, talasastoj kosi - u principu balajaž tehnika pristaje svim dužinama. Iz razloga što ova slobodna tehnika dozvoljava da se pramenovi adaptiraju pojedinačnoj frizuri ili teksturi. Međutim, najznačajniji efekat se postiže na XL kosi- Zašto? Što je duža kosa (preporuka: najmanje kosa dužine ramena), to izvlačenje pramenova može biti kreativnije. Staviše, pokret bojenja kod duge kose - posebno talasaste - čini igru boja živahniju.

Koje boje dolaze u obzir?

To je najbolji deo: Sve dolazi u obzir! Da li želite da dodate svežu nijansu vašoj prirodnoj boji ili da probate sasvim novu mešavinu boja - sa balajažem, rezultat će garantovano biti pravi hit. Šta mislite o zlatno plavim pramenovima sa čokoladnom smeđom bojom na primer? Ili atraktivna bordo nijansa u tamnoj crnoj? Sa tehnikom balajaž svaka kombinacija je moguća.

Toliko o teoriji, a sada praksa: Izabrali smo za vas najatraktivnije lepotice koje nose balajaž u našoj galeriji:

Najlepši izgledi sa balajaž tehnikom