Žena kratke plave kose
Boje za kosu | Blajhanje

Različiti načini za postizanje plavih kovrdža

Želiš da pređeš u plavuše? Hajde onda, preuzmi rizik i posvetli kosu! Koloracija, farbanje, prskanje sprejom ili izvlačenje pramenova - otkrivamo vam različite opcije koje imate i koji su efekti koje možete da postignete sa svakom od njih!

 

Idemo redom - ako želite blistavu platinastu plavu kosu odmah ili želite da pređete iz brinete u plavušu, blajhanje je jedini način, a mi vam onda preporučujemo odlazak kod frizera.  Ali ako promena boje nije toliko radikalna - možda iz tamno plave u svetlo plavu - možete izabrati nešto nežniju metodu. Takođe razmislite kakav efekat želite da postignete - da li biste želeli da ta lepa nova boja bude trajna ili želite nešto privremeno tako da ne morate odmah da se obavežete 100%? Evo pregled opcija ako želite da pređete u plavu boju:

Žena sa kratkom plavom kosom i belom majicom.
© Schwarzkopf

Razmišljate o opcijama za postizanje plave boje?

Koloracija

Koloracijom možete posvetliti kosu za jednu ili dve nijanse. Ova varijanta je nežnija od blajhanja jer je koncentracija hidrogen peroksida mnogo manja. Prema tome idealna je ako želite samo da posvetlite vašu postojeću plavu za jednu nijansu ili jednostavno poneki svetliji pramen za vašu kosu. Na primer zlatna nijansa, bakarna nijansa ili nijansa sa efektom pepeljaste perle. Koloracija je takođe fantastičan način da se pokriju prve sede vlasi.

 

Efekat: Proces koloracije takođe otvara kutikulu vlasi baš kao i blajhanje. Ali umesto da se uklone prirodni pigmenti, ona ih zamenjuje sa novim veštačkim. Rezultat je trajan tako da se boja ne može odmah isprati. Kosa mora da izraste jer nove molekule prodiru unutar vlasi.

 

Pored toga: Ako se pitate koja je razlika između koloracije i farbanja, farba za kosu se apsorbuje unutar površine vlasi dok boja za kosu ostaje na površini i boji kosu samo spolja. Možete prepoznati koloraciju po tome što se dve komponente, kolor krema i razvijač, moraju pomešati pre primene.  

Žena sa plavom talasastom kosom i belom košuljom, koja se smeje gledajući u kameru.
© Schwarzkopf

Plava kosa blista sjajem

Pramenovi

Pramenovi su fantastičan način da se kosa nežno posvetli, pružajući joj prelepi ali nežni novi izgled.

 

Efekat: U principu, pramenovi deluju kao blajhanje. Proces posvetljivanja je isti ali proizvod nanosite samo na određene delove, a ne na celu kosu. Izvlačenje pramenova je mnogo blaže za kosu jer se primenjuje parcijalno. Ako želite da izvučete pramenove sami kod kuće, neka vam prijateljica pomogne sa pramenovima pozadi koje ne možete da dohvatite. U zavisnosti od tehnike nanošenja, možete napraviti tanke linije koristeći kapu ili šire pramenove sa priloženom četkom ili aplikatorom.

 

Pored toga: Za pramenove prirodnog izgleda kombinujte plave pramenove sa različitim nijansama. Možda ćete morati da to ponovite nekoliko puta kako biste dobro uradili ali vežbanjem će postati savršeno! 

Mlada žena sa dugom, plavom kosom i belom majicom koja se smeje.
© Schwarzkopf

Možda će vas plava boja učiniti isto tako srećnom?

Farbanje

Nažalost farbanje generalno nije dovoljno da efikasno posvetli kosu. Međutim, ono je idealno za stvaranje zanimljivih efekata boja. Na primer razni zlatni, crveni ili svetlo smeđi pramenovi od boje meda do boje ćilibara, pa do karamela ili moke.

 

Efekat: Za razliku od koloracije i blajhanja, farba ne prodire duboko u vlasi već polaže svoje čestice boje direktno ispod kutikule. To čini farbanje veoma nežnim i pruža posebno intenzivan sjaj kosi s obzirom da pigmenti povećavaju reflekciju svetlosti.

 

Pored toga: Ako niste zadovoljni sa rezultatom boje, ne morate čekati mesecima - farba ne traje toliko dugo kao koloracija ili blajhanje. Ovde je nivo trajanja važan: nivo 1 prepoznaje farbu koja se ispire i koja traje od šest do osam pranja. Za intenzivan nivo 2, oksidativne boje se mešaju sa hidrogen peroksidom. One mogu da traju do 24 pranja.

Otkrijte: Blajhanje