bleaching
Boje za kosu | Blajhanje

Blajhanje i drugo: Prelazak u plavo na pametan način

Želite li da pređete u plavo? Samo napred, posvetlite kosu! Bojenje ili blajhanje, prelivi ili pramenovi - otkrivamo vam koji je najefikasniji i koji efekat možete postići sa raznim metodama!

Pre svega: Ako želite sjajnu platinastu plavu u jednom potezu, ili želite da pređete iz smeđe u plavu, blajhanje je jedini put. Ipak ako promena boje nije radikalna - ako prelazite iz  tamno plave u svetliju plavu - možete izabrati neku suptilniju tehniku posvetljivanja. Takođe treba da znate kakav efekat želite da postignete: Da li biste da promena bude trajna ili privremena? Evo pregled svih mogućnosti, uključujući savete i trikove:

Idemo do kraja: Blajhanje

Pravo blajhanje može da posvetli kosu do osam nijansi. Međutim, hemijski proces  teže pada kosi nego obično bojenje. Naravno rezultat je mnogo atraktivniji: Plava boja sija na sve strane!

Dejstvo: Postoje razni proizvodi za blajhanje. Puder, krema ili gel, proces je isti: Najpre se otvara spoljni sloj kose, nakon toga hidrogen peroksid - doza varira - rastvara prirodne pigmente u manjoj ili većoj meri i na taj način posvetljava kosu. Preocedura ima dugotrajni efekat, u smislu da kosa ostaje trajno svetlija i postepeno se pojavljuje izrastak.

Osim toga: Tokom procesa posvetljivanja boja kose se menja od crvene preko žute do konačne plave nijanse. Prema tome neophodno je poštovati propisano vreme držanja preparata. Ukoliko se prerano prekine proces, crvenkaste ili žute primese bi mogle ostati u kosi. S druge strane, ukoliko preparat predugo stoji kosa postaje šupljikava i slamasta. Zato je najbolje precizno pratiti uputstva, u tom slučaju sve je plavo...pardon, dobro!

Zanimljive boje: Bojenje, ne blajhanje

Možete takođe da posvetlite kosu za jednu ili dve nijanse sa bojenjem. To je nežniji proces od blajhanja jer je koncentracija hidrogen peroksida znatno manja. Bojenje je idealno rešenje ako želite da posvetlite svoju postojeću plavu za nijansu ili ako tražite neku novu boju, kao na primer uzlatnu nijansa, bakarnu nijansa ili pepeljastu. Osim toga: Bojenje je savršeno da se prekriju prve sede vlasi.

Dejstvo: Bojenje takođe otvara spoljni sloj kose kao i blajhanje. Ali pored toga što rastvara prirodne pigmente, takođe ih zamenjuje sa novim veštačkim. Rezultat je trajan. Boja se ne može tako jednostavno isprati. Kosa treba da izraste jer nove molekule boje su zadržani u kosi.

Osim toga: Da bi se prepoznala boja, dve komponente, krema u boji i razvijač treba da se pomešaju pre nanošenja. Ono što nazivamo intenzivnim bojama sadrže dve komponente ali se ispiru s vremenom. Svetlije nijanse se takođe nalaze u serijama boja. To su formule koje posvetljuju kosu do četiri nijanse, istovremeno dodavajući dugotrajne pramenove pastelnih nijasni.

Svetliji delovi: Pramenovi umesto blajhanja

Pramenovi su sjajan način da se nežno dodaju svetlije nijanse kosi koja postaje blistava i sjajna!

Dejstvo: U principu, pramenovi imaju isti efekat blajhanja. Proces posvetljivanja je isti, jedina razlika je što ne pokriva celu kosu. Delimično nanošenje je nežnije za kosu. Ukoliko želite da napravite pramenove sami kod kuće, zamolite prijateljcu da vam pomogne sa delovima na zadnjem delu glave. Sredstva za pramenove kod kuće: U zavisnosti od tehnike nanošenja, možete lako da izvučete tanke pramenove sami sa kapom za pramenove ili šire pramenove sa četkom ili aplikatorom. Korak po korak uputstva ili video aplikacija vam objašnjavaju kako to da postignete.

Osim toga: Kombinacije plavih pramenova u različitim nijansama izgledaju veoma prirodno i veoma su atraktivne - malo iskustva u bojenju ili prakse i rezultat će biti savršen!

Jednostavni pristup: Preliv umesto blajhanja

Nažalost preliv nije dovoljan kako bi se efikasno posvetlela kosa. Međutim: Preliv je idealan za stvaranje zanimljivih efekata bojenja. Na primer sa raznim zlatnim, crvenim ili svetlo smeđim pramenovima možete dobiti boju meda, ćilibara, karamela ili boju bele kafe.

Dejstvo: Za razliku od bojenja ili blajhanja, prelivi ne ulaze duboko u kosu već samo talože pigmente boja direktno ispod spoljnog sloja kose. Na taj način prelivi su nežni i daju poseban intenzivni sjaj kosi s obzirom da pigmenti povećavaju svetli odsjaj.

Osim toga: Ukoliko niste zadovoljni rezultatom, ne morate da čekate nekoliko meseci - prelivi ne traju toliko koliko bojenje i blajhanje. Nivo postojanosti boje je veoma važan: Nivo 1 označava preliv koji traje od šest do osam pranja kose. Kod intenzivnog preliva nivoa 2, oksidacione boje se mešaju sa hidrogenom peroksidom. Mogu da traju i do 24 pranja kose.

Korak po korak posvetljivanje: Sprej za posvetljivanje

Ukoliko ipak ne želite da bojite kosu, sprej za posvetljivanje je dobar izbor. Postignite efekat plave boje sa nekoliko prskanja: Kosa kao suncem obasjana!

Dejstvo: Nanesite proizvod na kosu pre nego što je osušite (toplota povećava efekat posvetljivanja). Ovaj proizvod postepono posvetljava boju sa malim količinama hidrogen peroksida. Nije preporučljivo nanositi sprej za posvetljivanje  svakodnevno već samo povremeno. Na primer nakon zime kad želite da posvetlite vašu tamnu kosu.

Osim toga: Ako koristite sprej za posvetljivanje kose, priuštite si masku za kosu jednom nedeljno. Na taj način će vaša posvetljena kosa biti zdravija i sjajnija.

Otkrijte: Blajhanje