how-to-tame-cowlicks
Oblikovanje kose | Zaglađena kosa

Kako ukrotiti čuperak

Čuperak može zaista da nas ometa dok se šišamo ili oblikujemo kosu. Međutim nema potrebe da odustanete od vaše frizure iz snova - sve što vam je potrebno je odgovarajući potez! Dajemo vam korisne savete kako biste savladali ili ukrotili dosadni čuperak

Čuperak je kao policajac u kosi. Kako kosa ne bi nasumice rasla na jednom mestu, svako od nas ima najmanje jednu tačku gde kosa raste iz korena uvijeno i stvara uvojak. Koliko takvih uvojaka ćemo imati i u kom pravcu će ići je genetski predodređeno. Genetičar Amar Klar je čak uspeo da dokaže u jednom istraživanju da možemo otkriti u kom pravacu ide čuperak u zavisnosti od toga da li smo desnoruki ili levoruki. Uvojak koji ide u smeru kazaljke na satu pokazuje da je osoba desnoruka.

Koliko god bio koristan, čuperak je ponekad veoma dosadan. Na primer kada želite da napravite razdeljak: razdeljak je prirodno predodređen i zavisi od pravca rasta čuperka. Kada želite da napravite razdeljak u drugom pravcu, možete da imate poteškoća jer će se vraćati u prvobitan položaj. Uvojak može takođe da se pojavi kada je kosa ravna ili veoma kratka, tako će na primer pramen kose viriti što nije nimalo privlačno. Sa izraženim čuperkom neke frizure nisu praktične. Određene kratke frizure su jednostavno nemoguće.

Ako vam je sve to poznato, ne odustajte. Možete lako da uklonite uvojke i da držite stvari pod kontrolom sa nekoliko jednostavnih saveta.

Kako držati pod kontrolom čuperak

Šišanje: Ako budete uzeli u obzir čuperak kad budete pravili vašu novu frizuru, kosa će padati prirodno i neće biti potrebno da se oblikuje u drugom pravcu. Obično to je pitanje kojim se bave frizeri sa iskustvom. Trebalo bi da naglasite frizeru da imate čuperak kad odete prvi put kod njega.

Ukoliko želite šiške trebalo bi prvo da proverite da li imate čuperak na čelu. Ukoliko ga imate moguće je da će kosa stajati uspravno tako da šiške neće imati željeni oblik. U tom slučaju izbegavajte frizure sa šiškama. Međutim čuperak ni u takvoj situaciji nije sasvim beskoristan, on zapravo može da podržava razdeljak u sredini ili sa strane.

Feniranje: Kosa se mnogo lakše oblikuje uz pomoć toplote, prema tome definitivno treba da savladate čuperak sa fenom. Nanesite malo pene na mokru kosu i osušite fenom pramen po pramen sa okruglom četkom. Uvijte četku u blizini skalpa i dajte novi pravac upornim pramenovima. Kada je kosa skoro suva, učvrstite pramenove šnalicom za kosu kako bi ostali na svom mestu dok se hlade. Potom nanesite lak za kosu. Možete da učvrstite nemirne delove pojedinačno ako je neophodno.

Ravnanje: Možete da ukrotite čuperak tako što ćete ga oblikovati sa aparatom za ravnanje kose. Na taj način će kosa padati ravnije i biće lakše dalje da se oblikuje.

Volumen: Volumen u kosi može da pomogne sa čuperkom. Lagano natapirajte kosu češljem i oblikujte tako da čuperak nestane ispod. Ili koristite bržu tehniku i podignite kosu na korenu uz pomoć pudera za volumen. Tako ćete odmah dobiti dodatnu postojanost i moći ćete da je oblikujete kako želite.

Kovrdžanje: Želite trajno rešenje koje će trajati duže od sledećeg pranja? Ako je tako, tražite frizeru trajne talase na čuperku sledeći put. To će vam pomoći da "dovedete kosu u red" za narednih nekoliko nedelja prema vašoj želji.