hair-growing
Oblikovanje kose | Saveti i trikovi

Dosadan je posao čekati da kosa poraste

Kod kuće, u kancelariji, na modnoj pisti i u Holivudu: Duga kosa je svuda hit! Mnoge klasične frizure zahtevaju dugu kosu. Ne morate da čekate određen trend – duga kosa je uvek u modi. Mladi ili stari, duga kosa može biti pravo bogatstvo. Na žalost, potrebne su godine da kosa dostigne zavidnu dužinu. Kao i obično, sada postoji način da se skrati potrebno vreme i želimo da Vam odamo tajne rasta predivne duge kose.

Savremena nauka nije još uvek otkrila ni jedan efikasan način da ubrza rast. Kosa raste od 1.2 do 1.5 cm mesečno i to je to. Naša genetika je postavila uslove rasta kose i oni su spori. Iako ne možete promeniti gene, možete se pobrinuti da Vaša kosa ostane zdrava, jaka i sjajna dok raste brzinom puža. Ni ovo Vam ne odgovara? Magični umetak na kačenje može skratiti čekanje.

Masaže pomažu da Vam kosa raste što je moguće brže

Masaže temena stimulišu cirkulaciju krvi i to utiče da više hranljivih sastojaka stigne do korena kose. Povećana cirkulacija obezbeđuje da svaka pojedinačna vlas ima najbolje uslove. Sem toga, stimulativna masaža temena ima mnoga druga pozitivna dejstva na naše zdravlje. Sve tehnike masaže uspešno stimulišu rast kose. Jedna od tehnika je nežno provlačenje svih prstiju u kosu od temena. Trebalo bi da osetite pritisak ali ne bi trebalo da vučete kad zaboli. Ovu tehniku primenite na celokupnu kosu. Zapamtite, masaže treba da budu prijatno iskustvo! Drugi veoma efikasan način da stimulišete rast kose je masaže tapkanjem prstima, koja je još efikasnija ukoliko prste prvo umočite u malo tonika za kosu koji sadrži alkohol ili kapljicu limunovog ulja (na primer bergamonta, nerolije, grejpfruta ili ulja limunove trave). Dodirnite Vaš skalp vrhovima prstiju ali u dosta brzom ritmu.

Posebni šamponi za jaču i gušću kosu

Možete pomoći svojoj kosi da raste odabirom šampona. Mogli biste, na primer, da upotrebite šampon koji sadrži koenzim Q10. Ovaj koenzim stimuliše stvaranje keratina u korenu kose. Protein keratina je glavni sastojak kose. Međutim, kako starimo proizvodimo sve manje keratina. Neki šamponi prekrivaju vlasi kose tankim slojem koji daje potporu vlasi, a koji sadrži kompleks kolagena i druge negujuće sastojke. Ovaj sloj štiti svaku vlas i odmah je čini jačom i debljom.
 
Onog trenutka kada je Vam kosa postane malo duža, trebalo bi da počnete da razmišljate o posebnoj brizi za krajeve kose. Ipak su ti krajevi stari mesecima ili čak godinama. Aloe vera, jogurt, proteini pšenice i pantenol su posebno pogodni za krajeve jer hidriraju kosubez otežavanja. U slučaju da Vam je kosa prirodno jaka ali deluje suva i poput slame, trebalo bi da koristite proizvode bogatije nepohodnim sastojcima. Idealni sastojci u proizvodima za negu kose su šea puter i protein soje, kao i aktivni sastojci u ekstraktima brusnice i divlje ruže.

Duga kosa za tren oka: Umetak na kačenje

Niko ne želi da čeka – a puštanje kose da poraste svakako zahteva vreme. Umetak na kačenje je najbrži i najlakši način da Vam kosa bude dugačka već koliko sutra, a ne za dve godine. Možda ćete želeti i da proverite koliko Vam odgovara dugačka kosa pre nego što krenete u taj dug proces prelaska sa kratke na dugu kosu. Umetak na kačenje je takođe pravi izbor ukoliko želite da zasenite svoje prijatelje dugom i bujnom kosom na nekom posebmom događaju. Jednostavno prikrijte šnalu umetka prekrivajućim slojem Vaše kose. Ovaj trik je jednostavan, a efikasan. Možete da se odlučite za gušću ili dužu kosu u zavisnosti od izgleda koji želite da postignete. Korišćenje umetaka na kačenje umesto nadogradnje kose ima svoje prednosti. Umetak na kačenje košta mnogo manje, ne oštećuje kosu i može da se skine po potrebi. Čak i podignute frizure  i konjski rep se mogu dobiti umetkom na kačenje. Postoji samo jedan preduslov da biste koristili umetak na kačenje: Vaša kosa mora da bude duga barem do brade.