hair-2
Oblikovanje kose | Saveti i trikovi

Da li ste ovo znali? Iznenađujuće činjenice o kosi

Da li ste znali da plavuše imaju najveći broj vlasi na glavi? Da li Vas iznenađuje da jedna od tri žene redovno boji kosu? Da li ste zastali da izračunate koliko bi trebalo princezi iz kule u bajci Rapuncel dugo da raste kosa? Bilo bi potrebno nekoliko stotina godina da joj toliko poraste kosa da može da se popne na kulu s njom. Priključite nam se u našem otkrivanju interesantnih, čudesnih i neverovatnih činjenica o kosi

Metri i metri kose na glavi novorođenčeta postoje samo u bajkama. U pravom životu, kosa raste između 0.2 i 0.4 mm dnevno ili oko jedan centimetar mesečno. Trenutno, amerikanka Dajen Vit iz Masačusetsa drži rekord kao žena sa najdužom kosom. Kosa ove američke princeze je gotovo četiri metra. Samo je jedna osoba ikada imala dužu kosu od Dajane Vit. Do kraja četrdesetih godina prošlog veka kosa indijke Suami Pandarasandi je prema izveštajima bila dugačka 7.93 metara.

Crvenokose imaju manje vlasi kose

Plavuše imaju sreće; u proseku one imaju najveći broj vlasi na glavi. Dok žene sa plavom kosom imaju u proseku 150,000 vlasi, prosečna crvenokosa ima samo 90,000 vlasi. U proseku, žene sa smeđom ili crnom kosom imaju oko 110,000 odnosno 100,000 vlasi. Moramo da napomenemo da plavuše takođe imaju najtanje vlasi. Najčešće su prirodno crne vlasi kose izuzetno debele. Crna kosa indijskih žena je primer za izuzetno debele vlasi kose. Crvenokose žene su jednako blagoslovene sa jakim vlasima kose.

Kosa umire mlada

Kosa raste neko vreme, zadržava se neko vreme i potom opada. Individualna vlas kose može da izdrži dve do pet godina. Potom prestaje da raste i ostaje na glavi nekoliko meseci. Na kraju, opada i pravi mesto za novu kosu. Gubitak od 50 do 100 vlasi kose dnevno je stoga normalno.

Plava kosa prodaje

“Plavuše su manje inteligentne.” Kao što je to slučaj sa svim predrasudama, i ova je prisutna već dugo vremena i čini se na da neće skoro nestati. Postoje naravno veliki dokazi protiv ove izjave, ali se skoro potpuno zanemare. Jedna trećina svih visokointeligentnih članova Mense su plavuše.
I pored predrasuda, plavuše su magovi kada je u pitanju prodaja proizvoda, informacija i slika. Dve trećine nemačkih TV voditeljki su plavuše. U skorije vreme, istraživanje je otkrilo da engleske kasirke plave kose donesu 20% više prodaje nego njihove koleginice sa kosom drugih boja.

Muškarci takođe vole boju svoje kose

Svaka treća žena redovno boji kosu. Danas, jedan od deset muškaraca takođe poseže za tretmanima za bojenje kose. Muškarci međutim povlače liniju kada su u pitanju izvučeni pramenovi. Samo 3% izvlači pramenove. U kontekstu nege kose, muškarci su u vrhu. U starosnoj grupi od 24 do 34 god, 56% muškaraca pere kosu svaki dan za razliku od samo 30% žena iste starosne grupe.

Prvi među proizvodima za negu kose: šampon

94 % svih žena smatra šampon najvažnijim proizvodom za negu kose. One takođe ne bi pomislile da se odvoje od svojih lakova za kosu. 60% svih žena koristi lak za kosu povremeno, a 24% ga čak koristi svakodnevno.

Dobra frizura je skupa

U proseku, Nemci plaćaju 22 € za šišanje. Frizeri u Njujorku premašuju ovo bez problema. U nekim salonima, šišanje košta poput kratkog puta do Pariza sa uključenom cenom avionske karte. Orlando Pita, frizer Naomi Kembel i Kristen Dunst, poznat je kao najskuplji frizer. Šišanje u salonu velikog majstora u Gansvort ulici na Menhentnu košta oko 800 $ (570 €). Prema ovome praktično je bagatela šišati se kod Pitove koleginice Seli Heršberger koja se proslavila šeg frizurom Meg Rajan. Ona traži ‘samo’ 600$ (430 €) za jedno šišanje.

Udarci čekića na aukciji - prodata kosa poznate ličnosti

Kosa nije u stvari toliko vredna čak ni na glavama zvezda. Ovo se međutim može promeniti posle njihove smrti. Kao kakvu relikviju, kosu mogu pretvoriti u redak kolekcionarski primerak. 2004. fan iz Hong Konga je pobedio na aukciji u Đironi za jednu vlas kose bivšeg člana grupe Bitls, Džona Lenona. Ovaj fan je platio neverovatnu sumu od 3,460 € za jednu vlas kose Džona Lenona. 1980 u Francuskoj, dva mala pramena kose francuske kraljice Marije Antoanete i njenog sina su prodati za čak 5,000 € na aukciji. Ono što premašuje sve ovo je srebrno sivi umetak koji je nekada nosio umetnik Endi Vorhol a koji je 2006. prodat za čak 10,800 $ (7,700 €) na aukciji kuće Kristi.

Otkrijte: Saveti i trikovi