Žena sa pletenicama uz glavu
Oblikovanje kose | Pletenice

Top pet najlepših pletenica

Frizure sa pletenicama su jednostavne za oblikovanje ali uvek izgledaju fantastično. Savršene su kad ste u žurbi - ali ipak želite da nešto uradite sa kosom. Otkrivamo vam pet omiljenih pletenica i kako da ih napravite

Obično je to važan trenutak posete frizerskom salonu: nakon pranja, šišanja i feniranja, frizer pretvarao kike svojih mušterija u prelepu pletenicu. Ali stilizovane pletenice se mogu jednostavno napraviti i kod kuće. Pokazaćemo vam kako da napravite najlepše pletenice kod kuće.


Zašto su pletenice tako moderne trenutno?

Frizure sa pletenicama nisu više samo za specijalne prilike: sve više i više ljudi ih nosi svakodnevno. Zašto? Savršeno nošena pletenica je elegantna, ističe crte lica i iznuđuje komplimente. Istina: ko nije nagovorio nekoga da napravi pletenice?
 

Ima puno načina kako da oblikujete pletenice. Neke se nose po dužinama dok druge stoje na vrhu glave, pružajući trodimenzionalni izgled. Evo naš izbor pet najlepših pletenica. Opisujemo svaki tip i otkrivamo koji je autfit prikladan za različite pletenice.
 

1. Francuska pletenica

Pogled s leđa žene sa francuskom pletenicom

Uvucite krajeve ispod francuske pletenice za podignutu frizuru spremnu za svaki dan.

Neke žene nose francuske pletenice još iz detinjstva. U pravu su! Ova frizura je praktična, veoma lepa i prikladna za sve prilike. Šta je posebno u vezi sa njom: francuske pletenice počinju visoko na glavi a novi pramenovi se stalno unose po celoj dužini kose.
 

Kako postići ovaj izgled: prvo, očešljajte kosu unazad. Uzmite deo kose sa vrha glave i podelite ga u tri dela. Pletite dva koraka na „normalni” način, zatim počnite da skupljate pramenove sa strana i uvlačite ih u pletenicu. Uvek ćete imati tri dela. Kada ti delovi dođu do jedne strane glave, skupljaćete više pramenova. Na taj način, sva vaša kosa će biti u pletenici, deo po deo. Za klasičan izgled, pletite dužine do kraja i učvrstite ih tankom providnom gumicom. Savršena modna kombinacija: top bez bretela.
 

2. Holandska pletenica

Žena sa Holandskim pletenicama

Holandske pletenice izgledaju stilizovanije ako se stvori kontrast sa ležernim autfitom.

Holandske pletenice su moderne i seksi. „Pigtail” stil podrazumeva dve pletenica uz glavu, s tehnikom koja je u principu ista kao i za francusku pletenicu. Prvo očešljajte kosu unazad zatim napravite razdeljak na sredini - sa čela ka vratu. Vežite jednu stranu gumicom tako da ne ometa. Podelite drugu stranu u tri dela. Počnite da pletete „normalno” dva koraka vaše pletenice. Nastavite dalje, opet pažljivo skupljajući novu kosu sa strane koju uključujte u pletenicu. Kao i za francusku pletenicu, na ovaj način sva kosa će biti uključena u pletenicu, deo po deo. Napravite normalnu pletenicu po dužinama i učvrstite tankom, providnom gumicom. Ponovite na drugoj strani. Rezultat: dve prelepe, Holandske pletenice koje dodiruju glavu. Savršena modna kombinacija koja pruža kontrast ovom ženstvenom stilu? Moderan ležerni ulični stil!

3. Riblja kost

Žena sa pletenicom riblja kost.

Privlači pažnju: riblja kost pletenica.

Nijedna frizura sa pletenicom nije tako zanimljiva i ženstvena kao riblja kost. Za nju je potrebno malo veštine jer pletete samo sa dva dela kose, umesto tri.

Evo kako: prvo, napravite razdeljak sa strane ili na sredini, u zavisnosti kako ćete nositi pletenicu kasnije (npr. puštenu na leđima ili na ramenima). Podelite kosu u dva labava dela: deo (a) i deo (b). Uzmite mali pramen sa spoljne strane dela (a) i pređite preko celog dela (a), ubacivajući ga u unutrašnost dela (b). Zatim uzmite mali pramen sa spoljne strane dela (b), prelazeći preko celog dela (b) ubacivajući ga u deo (a). Savet: pobrinite se da zategnete kosu svaki put dok pletete. Ponovite postupak dok ne ispletete celu kosu. Savršena modna kombinacija: moderan kratki top.

4. Konjski rep

Žena sa konjskim repom i naočarima

Jednostavno za oblikovanje i uvek lepo: konjski rep.

To je apsolutni klasik među podignutim frizurama: konjski rep. Nije više samo praktična frizura za slobodno vreme, već je postao pravi modni trend. Bilo da je ležeran ili zategnut, prikladan je za svaku priliku. Želite da date modernu crtu? Probajte visoki ili niski konjski rep.

 • Visoki konjski rep
  Moćno, seksi i elegantno: visoki konjski rep uvek izgleda veoma ženstveno i zrači pouzdanjem. Mora biti zalizan, gladak i uz glavu. Završite sa kremom za oblikovanje da ukrotite sve leteće pramenove. Skupite kosu u visoki konjski rep i vežite tankom gumicom za kosu. Savet: probajte da okrenete glavu ka dole kada pravite rep. Savršena modna kombinacija: crna rolka. Wow!

 • Niski konjski rep
  Jedna od frizura u trendu za 2018 - niski konjski rep. Trik da bi bilo kako treba: frizura treba da izgleda veselo i opušteno. Ako želite da ga ispletete, nemojte koristiti previše proizvoda za oblikovanje jer ova frizura blista kad je neuglađena. Što manje to bolje! Savršena modna kombinacija: majica sa dubokim dekolteom.

5. Vodopad pletenice

Žena sa vodopad pletenicama

Vodopad pletenice sa puštenom kosom i tragovima pletenica

Polu pušteno, polu pleteno: to je karakteristika vodopad plenica. Ovaj pleteni stil je veoma fleksibilan: vi birate da li ćete nositi glatku, kovrdžavu ili talasastu kosu. Još jedna prednost je da ova frizura ide uz kratku, srednje-dugu i dugu kosu.
 

Očetkajte prvo kosu, zatim napravite razdeljak na sredini ili na strani. Počnite na jednoj strani: uzmite jedan pramen kose oko slepoočnice i podelite u tri dela. Pletite na tradicionalni način ali sa razlikom da: niži pramen se „izbacuje” u redovnim intervalima, tako da izlazi iz pletenice. Princip je isti kao u Francuskoj pletenici: novi pramenovi se stalno dodaju - osim u ovom slučaju gde se jedan izbacuje. Ponovite sa drugim delom iste veličine na drugoj strani vašeg razdeljka na sredini ili na strani. Dve pletenice mogu da se ispletu zajedno (ili jednostavno da se vežu ili učvrste šnalicama) na kraju. Ovaj izgled je posebno lep i zanimljiv sa kovrdžavom kosom. Savršena modna kombinacija: ženstvena haljina.
 

Odgovarajuća nega za vaše frizure sa pletenicama

Kao i sa svim frizurama, i ova frizura će izgledati fantastično ako je kosa zdrava. Stresirana ili slaba kosa isto može da se oblikuje u prelepu pletenecu ali nikad neće biti kao sa zdravom kosom. Evo kako da negujete svoju kosu za najbolju pletenicu ikad:

 

 1. Kada perete
  Koristite šampon za jačanje kose. Tanka, slaba kosa će postati tanka i slaba pletenica. Frizure sa pletenicama izgledaju moćno kad je kosa gusta, lepa i pametno isprepletena - tako da bi vaša kosa trebalo da ima što više volumena moguće.

 2. Pre feniranja
  Postojana kosa sa teksturom se jednostavnije plete. Nakon pranja, površina kose je veoma glatka i teža je za pletenje. Umasirajte malo blage pene u kosu pre feniranja kako bi joj dali više teksture. Prednosti su višestruke: kosa je jednostavnija za oblikovanje, pletenici ostaje oblik i vaša frizura će biti postojanija.

 3. Za kraj
  Za zdravi sjaj, nanesite malo kreme za oblikovanje u delovima koji treba da se pletu. Na taj način se sprečavaju leteće vlasi. Na kraju, učvrstite pletenice sprejem za kosu ili lakom. Tako će vaša frizura stajati satima - i izdržati duge izlaske.