Žena sa holandskom pletenicom.
Oblikovanje kose | Pletenice

Novi trend sa pletenicom: holandska pletenica

Svi znaju za francusku pletenicu. Ipak, novi trend je senzacija: holandska pletenica. Šta je najbolje kod ove pletenice? Sa našim uputstvom, veoma je jednostavna!

Pletenice nikad ne izlaze iz mode. Naprotiv! Ovaj večni izgled, se pomalo menja s vremena na vreme. Ponekad pletenice ističu francusku eleganciju, a ponekad kinesku ekstravaganciju. Trenutno holandske pletenice ukrašavaju frizure svih trendseterki. Šta čini ovaj stil tako posebnim? Holandske pletenice stoje na glavi kao da imaju 3D izgled (zamislite: francuska pletenica okrenuta naopako), i ispletena s temena ka krajevima. Zvuči zanimljivo? Uz naša uputstva možete probati ovaj izgled.

Uputstvo: 6 koraka do holandskih pletenica

Da bismo postigli ovaj trend, potrebna vam je kosa dužine do ramena, kosa koja nije sveže oprana - i malo prakse. Hajde da počnemo:

  1. Nanesite penu za bolju postojanost i očešljajte kosu unazad.
  2. Podelite kosu napred (od slepoočnice do slepoočnice) u tri ravnomerna dela. Neka preostali deo kose bude pušten. Ako želite da ispletete dve paralelne holandske pletenice (kao na fotografiji gore), napravite razdeljak na sredini i podelite kosu na dva dela. Zatim, na delu koji želite prvo da pletete, podelite kosu na prednjoj strani u tri dela počevši od sredine ka slepoočnici.
  3. Počevši od linije kose, prebacite levi pramen ispod srednjeg pramena a zatim desni ispod srednjeg pramena. 
  4. Dok pletete dodajte po pramen kose sa spoljne strane ka unutrašnjem delu. Ponovite potez sve dok ne dođete do vrata i nemate više kose da dodate u pletenicu.
  5. Nastavite da pletete kosu od srednje dužine do krajeva. Dok to radite, pazite da pletete „odozdo" - odnosno, nastavite da stavljate spoljne pramenove naizmenično ispod srednjeg dela. Na taj način se postiže 3D izgled. 
  6. Učvrstite holandske pletenice na krajevima gumicom za kosu - i gotovo!
Otkrijte: Kika