Žena sa paž frizurom
Oblikovanje kose | Kratka kosa

Paž: večan i moderan

Paž je klasik među frizurama. Večan je ali i veoma aktuelan. Uz to, ovaj izgled deluje samouvereno. Reći ćemo vam sve o ovoj frizuri uključujući da li će vam pristajati


Žena sa paž frizurom u svetloj haljini


Frizura koja nosi ime engleskih dvorskih paževa je moderna i na aktuelnoj modnoj sceni.

Tražite frizuru koja je istovremeno večna i moderna? Paž frizura je fantastičan izbor. Ova frizura je dobila ime po srednjovekovnim engleskim dvorskim paževima koji su nosili sličan izgled. Verovatno jedan od najpoznatihih paževa u istoriji koji je nosio ovu frizuru je Princ Valijant. Ali ova frizura ide mnogo dalje u prošlost, u vreme starih egipćana.

Na slikama starih egipćana, možete videti i žene i muškarce sa paž frizurama dužine do brade sa ravnim šiškama. Ova grafički stilizovana kratka frizura je bila u trendu 1920-tih, a onda opet 50-tih i 60-tih godina. Sa paž frizurom žene su uvek delovale samostalno, samouvereno i emancipovano - i još uvek deluju. Čitajte dalje da biste saznali sve što treba da znate o modernom pažu.

Šta je paž i kako izgleda?

Kao što je navedeno, ovaj izgled je bio u modi već 1920-tih. Moderna, dečačka kratka frizura se zasniva na muškoj frizuri koju su nosili engleski „paževi”. 1920-e žene sa paž frizurom su se smatrale samouverenim, intelegentnim i samostalnim, i čak su se bavile karijerom: to je bila prava revolucija u to vreme. Ovaj izgled su najviše nosile mlade žene, koje su se bunile protiv tradicionalnog viđenja ženstvenosti u tom periodu. To je bio znak emancipacije, koji je došao u pravo vreme u kontekstu današnje debate o feminizmu.
Karakteristike: paž je grafička kratka frizura, koja ostavlja utisak sa njenim jasnim konturama. Paž se može nositi u raznim dužinama, sa ili bez šiški i u svetlim bojama. Jedini neophodni element su precizne linije: ako su za paž karakteristične šiške, moraju biti ošišane sasvim ravno. Strane su takođe ravno ošišane, dok je cela kosa nošena na istoj, ravnomernoj dužini. U kraćim varijantama, kosa na potiljku će biti kratka kao i u muškoj frizuri. U 20-tim, oni koji su nosili paž rado su stavljali viklere preko noći.

Paž: najlepše verzije

Žena sa dugom paž frizurom

Duži paž izgleda takađe fantastično

Paž sa šiškama je pravi klasik i trenutno je veoma moderan u filmu i u modnoj industriji. Verovatno najpoznatija osoba koja nosi paž sa šiškama je Ana Vintur, urednica američkog Voga. Još jedan nezaboravni paž je gavran-crni stil koji je nosila glumica Uma Turman u filmu „Pulp Fiction”. Mlada gangstera Mia Valas, je postala apsolutno kultna figura 90-tih sa njenim modernim izgledom. Karakteristika: šiške su ošišane ravno, strane imaju jednu preciznu dužinu. Ali katran crna nije jedina opcija: kosa će blistati u svetlim bojama kao što su crvena ili narandžasta.

Paž je fantastična alternativa. Čelo ostaje otkriveno jer se tako više ističe lice. Ova varijanta je bila popularna među zvezdama 30-tih godina. Kosa se nosila do dužine ramena, a krajevi su bili kovrdžavi i izgledali su sjajno oblikovani sa dubokim razdeljkom na strani.

Sa kratkim pažem, kosa dostiže uvo. Kosa na potiljku može biti kratka kao kod muških frizura. Ovaj oblik paža zahteva malo hrabrosti ali može zaista istaknuti vaše lice. 50-tih i 60-tih, paž je stigao skoro do vilice i bio je oblikovan sa puno strukture u korenu.

Kako da oblikujem paž?

Možete nositi ravan i jednostavan paž ili talasast i sa volumenom - u zavisnosti od rezultata koji želite da postignete. Izgled Ane Vintur na primer je precizan, moderan, elegantan i veoma prefinjen. Ona je nadležna, ozbiljna i drži stvari pod kontrolom. Nema nijednog letećeg pramena - sve je uredno oblikovano. Za takav izgled, paž mora da se fenira s okruglom četkom i da se učvrsti sprejem za kosu. Savet: za elegantan finiš, nanesite malo spreja za sjaj preko cele frizure. Ako želite da postignete zalizani retro izgled, koristite vosak za sjaj ili pomadu - baš kao što su žene 20-tih oblikovale svoje glamurozne izglede.
Ako više volite romantičan izgled, možete da ubacite nežne talase - čak i viklere - u vašu kosu. Za potpuni izgled iz 60-tih, nanesite malo spreja za volumen na koren. Savet: malo pudera za kosu ili šampon za suvo pranje na korenu pruža volumen i svež stil.


Kome će pristajati paž

Žena sa srebrnom paž frizurom

Fine crte lica dolaze na svoje s ovom frizurom

Ženama sa finim crtama lica, to je idealan stil jer posebno ističe lice. Ova frizura pristaje ovalnim licima ili licima u obliku srca. Žena sa tankom, ravnom kosom može dobro da nosi paž - takva tekstura se lako prilagođava preciznom stilu. Paž uokviruje lice, stavljajući ga u centar pažnje. Savet: šminka mora biti savršena kao i frizura. Nemojte preterivati! Istaknite ili oči ili usta.


Na kraju: četiri dobra razloga da izaberete paž

  • Lako se održava, ne zahteva puno proizvoda, kosa će se začas osušiti nakon pranja i oblikovanje je brzo.
  • Lagan je i vazdušast, što ga čini idealnom letnjom frizurom. Ne osećate težinu i na vratu vam je prijatano sveže.
  • Kratka kosa izgleda mladoliko i sveže. Pronašli smo fontanu mladosti - to je nova frizura!
  • Ova frizura vizuelno izdužuje lice, ističući dugi vrat.