Vlakna kose i gubljenje kose
Nega kose | Žene

Mitovi o kosi: da li stres utiče na opadanje kose?

Da li je istina da stres može da bude uzrok opadanja kose? I da li problem nestaje kad se smanji nivo stresa? Evo činjenice

U proseku, gubimo 100 dlaka dnevno. Zvuči puno ali je sasvim normalno. Međutim, ukoliko se taj broj povećava na duži vremenski period, to se naziva opadanjem kose i trebalo bi da znamo šta ga uzrokuje. Postoje brojne teorije o tome zašto kosa opada; trudnoća, dijete, često feniranje i stres su poznati faktori. Prema tome da li ima istine u ovoj teoriji?

Zašto stres može da dovede do opadanja kose?

Baš kao i koža, naša kosa je ogledalo dešavanja u našem životu i naših emocija. Kada ste pod velikim stresom, kosa pati sa nama i gubi svoj sjaj i elastičnost i postaje slaba. Ako stres potraje duži vremenski period i hormoni stresa ne mogu da se vrate u normalu, to može da utiče na folikule vlasi i da se poremeti normalni rast kose i u nekim slučajevima da dovede do opadanja kose, bilo cele kose ili određenih delova. To se može desiti i nekoliko meseci nakon stresnog perioda.

Da li opadanje kose prestaje kada se stres smanji?

Čim se nivo stresa smanji, opadanje kose se redukuje. Zvuči jednostavnije nego što jeste ali je ipak važno pronaći šta uzrokuje stres i usled toga sprečiti ga. Jedan načina za smanjenje stresa je voditi zdrav život, spavati dovoljno tako da telo može da se oporavi od napornog dana. Joga i autogeni trening koji koriste prirodnu relaksaciju tela mogu da pomognu da se smanji stres. Ipak budite strpljivi - ciklus rasta kose je poprilično spor i pre nego što primetite vidljivo poboljšanje može da potraje mesecima. Za to vreme, koristite proizvode za negu kose koji mogu da učine da kosa izgleda punije. Savet: stimulišite koren kose dok ga perete sa blagom masažom.

Otkrijte: Žene

Povezani članci