causes-of-hair-loss
Nega kose | Žene

Uzroci opadanja kose

Nalazimo kosu na četki, na jastuku ili na odeći: kosa dolazi i odlazi, blago opadanje je sasvim normalno. Ali kad opadne klupko kose ili se kosa postepeno stanjuje, vreme je da ustanovite uzroke opadanja kose. Mi možemo da vam pomognemo.

Kada kosa opada nema razloga za očajanje. Naše teme ima oko 100.000 dlaka u proseku koje prolaze kroz različite faze vremenom. U jednoj od tih faza približno 15 odsto kose opadne koju zameni nova. Svaka dlaka ima određeni životni vek od dva do šest meseci. Prema tome sasvim je prirodno za kosu da na kraju opadne. 

Obično govorimo o opadanju kose kad počne da opada više nego uobičajno. To je slučaj ako 100 dlaka opadne svakog dana i ako se teme vidljivo stanjuje. Veoma je važno pronaći tačan uzrok radi tretmana. Uzrok može da se pronađe i nekoliko nedelja pre nego što kosa počne da opada. 

Jedan od tri tipova opadanja kose, a koji ima više uzroka, je:

Genetičko opadanje kose najčešće i najviše pogađa muškarce. Tu je faza rasta kraća, kosa brže opada i stanjuje se vremenom. Prvo se povlači čeona linija kose, formira se zalizak a potom počinje da opada kosa na zadnjem delu glave. Ovakav gubitak kose najčešće pogađa žene u menopauzi. Međutim, one najviše gube kosu na temenu.

Poznato kao difuzno opadanje kose, kosa se stanjuje po svim delovima glave, ali nema pečata. Postoji nekoliko uzroka za ovaj oblik opadanja ali opadanje može da se zaustavi odgovarajućim tretmanom.  Galerija pokazuje šta je uzrok difuznog opadanja kose: 

Mogući uzroci difuznog opadanja kose

U slučaju opadanja kose u pečatima (alopecia areata), relativno brzo se formiranju okrugli i naglašeni pečati. Ovaj oblik gubitka kose obično pogađa decu i mlade, ali može da se pojavi u kasnijim godinama. Iako uzroci nisu u potpunosti objašnjeni, medicinski stručnjaci veruju da je uzrok pogrešno usmerena odbrambena reakciija tela prema svojoj kosi.  

Da li osoba trenutno pati od gubitka kose najbolje može da ustanovi lekar, koji će uzeti u obzir trajanje i ozbiljnost gubitka i ostale moguće simptome. To je takođe najbolji način da se pronađe odgovarajući tretman. 

Discover: Žene