Plava žena sa kosom dužine do ramena
Nega kose | Umorna kosa

Negujte kosu: kako negovati kosu nakon leta

Toplota, sunce, bazenska voda: leto je sjajno ali može biti naporno za kosu. Reći ćemo vam kako da ugodite svojoj kosi nakon leta i koja je savršena nega za nju trenutno.


Mi VOLIMO leto! Ali naša kosa ga ne voli isto toliko! Mnogi faktori kao što su UV zraci, so ili bazenska voda mogu brzo da oštete kosu. Do kraja sezone, kosa će biti krhka poput slame. Najbolje rešenje je pružiti dovoljno zaštite tokom leta. To ste propustili? Nema problema! Jesen je najbolje vreme da se kosa oporavi i vrati svoj puni sjaj i da bude spremna da se zaštiti od zime. Pratite ove jednostavne savete za efikasnu negu.


Nega nakon leta

Žena sa dugom smeđom kosom

Jesen je najbolja sezona da se obnovi oštećena kosa.

 1. Brinite se o svojoj kutikuli
  Kutikulu - spoljni sloj vlasišta - čine ćelije koje se preklapaju. One služe da se kosa zaštiti od spoljnih uticaja koji uzrokuju stres poput svetla i kozmetičkih tretmana kao što su koloranti. Međutim, kutikula se može oštetiti leti čineći kosu krhkom, suvom i slabom.

  Kako bi kutikula ponovo ojačala, samo jedna stvar pomaže: hidratacija. Koristite redovno masku za hidrataciju. Nemate vremena za to? Probajte tretman koji se ne ispira. Važno je da ne preopteretite kosu proizvodima za negu. Savet: koristite proizvode iz iste linije i to se neće desiti - jer su oni razvijeni da deluju zajedno.

 2. Novi sjaj za vašu kosu
  Potreban vam je super blistav podsticaj? Probajte boju koja je poznata kao privremena boja. Za razliku od trajnih boja, boja se ispira s vremenom. Mnoge boje sadrže hranljive elemente - specijalna ulja, na primer, koja pokrivaju kosu i čine je ponovo sjajnom. Savet: koristite proizvode osmišljene da zaštite obojenu kosu i da sačuvaju sjajnu boju što duže moguće.

 3. Negovani krajevi
  Kraj leta je idealno vreme za posetu frizeru. Pokušavate da sačuvate dužinu? Ne brinite. Ne morate da gubite na dužini. Ali ako ošišate svoje suve, oštećene krajeve, vaša kosa će izgledati generalno svežije i zdravije. Savet: dvaput ili triput nedeljno, utrljajte hranljivi fluid u krajeve - tako će oni ostati glatki nakon šišanja.

Zima stiže: kako pripremiti kosu za hladno vreme

600x800_women-blond-long-hair

Kako se približava hladno vreme, počnite da primenjujete ove trikove kako bi vaša kosa bila otporna na zimu.

 1. Zaštite protiv isušivanja
  Spoljni faktori koji su uzrokovali stres nakon leta su nestali - ali hladnoća je veliki napor za kosu.  Grejanje, hladan vetar ili duže feniranje isušuju kosu - i uzrokuju lomljenje krajeva. Dajte kosi hidrirajući podsticaj s okrepljujućom maskom dvaput nedeljno. Uz to, koristite šampon za obnovu i regenerator. Savet: kada fenirate, ciljajte samo koren. Koristite difuzer da biste bolje kontrolisali temperaturu.

 2. Obratite pažnju na ishranu
  Vaša ishrana utiče na zdravlje vaše kose. Unosite dosta vitamina - jer je to važno za rast zdrave kose. Hrana kao što su losos, skuša, pečurke ili avokado mogu da pomognu. Ta vrsta hrane sadrži dosta vitamina D. Uz to: takođe ćete ojačati imunitet protiv tipičnog jesenjeg kašlja, prehlade ili šmrkanja.

 3. Ne dajte peruti priliku
  Zimi, koža često postaje suva i osetljiva. To je zbog brojnih sezonskih faktora - kao što je ulaženje i izlaženje iz ugrejanih prostorija na ledeni vazduh. Dobrat vest: možete preduzeti određene mere kako bi sprečili pojavljivanje peruti. Negujte redovno vaš skalp tako što ćete naneti tonik za kosu. Možete negovati skalp sklon peruti specijalnim šamponima koji hidriraju ne samo kosu već i skalp. Savet: kada sušite kosu, izbegavajte feniranje najvišom temperaturom. Najbolje je: srednje topao vazduh. Tako ćete izbeći bespotrebno iritiranje skalpa.


Otkrijte: