Svakodnevno pranje kose
Nega kose | Šamponiranje

Mit o kosi: svakodnevno pranje šteti kosi

Da li ste čuli da je svakodnevno pranje kose štetno? Da li ste se ikad zapitali da li je uopšte istina? Istražili smo i sad možemo da vam kažemo da li treba da se osećate krivim ako perete kosu svakog dana - pored toga imamo nekoliko korisnih saveta vezano za rutinu pranja kose.


Da li je istina da kosu ne treba svakodnevno prati? Zapravo nije: u današnje vreme, šamponi su specijalno osmišljeni kako bi se koristili svakodnevno. Verovanje da svakodnevno pranje isušuje kosu ili je masni dolazi iz vremena kada šamponi nisu sadržali posebne blage surfaktante i nežne formule. Prema tome bakin dobronamerni savet da je „jednom nedeljno dovoljno" je staromodan!Danas šamponi odstranjuju prekomerni sebum i čiste bez da štete prirodnom zaštitnom sloju. S obzirom da se zaštitni sloj regeneriše u roku od jednog dana, možete da perete kosu svaki dan bez problema.

Stvorite rutinu koja odgovara vašoj kosi

Međutim, ne znači ni da je istina vest da svakodnevno pranje ne šteti kosi. Ne postoje čvrsta i brza pravila: svakodnevno pranje kose je „opcija" a nije „moranje", a češće pranje je neophodno samo kada kosa ima tendenciju da se masti.

Žene sa fantastičnom kosom rade kako treba

Dame: iako zapravo nema veze koliko često perete kosu, postoje pet zlatnih pravila koje treba da zapamtite. (Jer pored svega, svaka od naših 100.000 dlaka želi da bude savršeno čista i sjajna!)
 

  1. Pre pranja, očešljajte pažljivo kosu da biste skinuli lak za kosu ili gel za oblikovanje.
  2. Izaberite šampon koji odgovara vašem tipu i potrebama kose (zaštita boje, volumen, protiv peruti, itd.).
  3. Uvek pažljivo isperite kosu da biste uklonili šampon jer ostaci pene mogu da iritiraju skalp.
  4. Na kraju isperite sa hladnom vodom kako bi se kutikula zatvorila i podstakao sjaj.
  5. Masirajte skalp nežno dok perete. To podstiče lojne žlezde i garantuje da kosa bude dobro podmazana.
  6. Za kraj koristite balzam: tako štitite kosu od isušivanja i vaša kosa će biti nežna i sjajna.