Žena dok pere kosu
Nega kose | Šamponiranje

3 stvari koje treba da znate kada perete kosu

Da li je moguće oprati kosu na pogrešan način? Zapravo ne. Ali postoje nekoliko saveta i trikova koji pomažu da kosa bude elastična i blistava. Znatiželjni ste? Otkrivamo vam sve

Kosa je sveže oprana ali je krhka i slaba- Zašto se onda to dešava? Jednostavno: zato što pranje kose nije samo pranje kose - postoje brojni faktori koji mogu da utiču na balans između beživotnog i blistavog. Hajde da pogledamo začas i detaljnije - ali mala napomena pre nego što počnemo: nije vaš šampon kriv! Naravno treba da izaberete onaj koji odgovara vašoj strukturi i potrebama kose (rascvetani krajevi, suva kosa, perut itd.) sa svim neophodnim sastojcima za negu. Ali ako želite predivnu kosu, morate da nađete sistem koji će biti efikasan za vas svaki put. Prema tome nemojte prati kosu više nego što je neophodno, proverite da li je voda meka ili tvrda - i čitajte dalje!

Nađite sistem

Pre nego što operete kosu dobro je raščešljajte, ili će vam biti još gore. Kada vam je kosa mokra, uzmite količinu lešnika šampona i malo pene, prvo s rukama a nakon toga nanesite direktno na kosu. Važno: ako nema dovoljno pene, moraćete sve da ponovite. Izmasirajte kosu pažljivo, pružajući posebnu pažnju korenu, liniji kose i slepoočnici gde se šminka i krema za lice spajaju. Znaćete da je kosa oprana kad bude škripila.

Ne preterujte

Ako perete svaki dan kosu, razmislite. Tankoj kosi je potreban šampon najmanje tri puta nedeljno: za kovrdžavu i gustu kosu, dvaput nedeljeno je dovoljno. Ako možete da smanjite učestalost pranja moći ćete da izbegnete isušivanje skalpa. Baš kao i struktura kose, tip kose koji imate je veoma važan segment: što je masnija to ćete morati više da je perete. A ako koristite gel ili vosak, vaša kosa će brzo postati slaba tako da nećete morati često da je perete.

Tvrda ili meka?

To isto može da napravi razliku. Kalcijum i magnezijum u teškim vodama prodiru u vlas kose, čineći je teškom i krhkom na dodir. Korišćenje balzama koji se ne ispira je dobra ideja, posebno za tanku kosu, zato što se lakše češlja. Nežna voda čini kosu elastičnijom i lepršavijom, tako da ćete morati da date oblik i strukturu korišćenjem kreme za oblikovanje kose. Ipak ako niste sigurni kakva je vaša voda, da li je meka ili tvrda, pogledajte šampon: ako se peni veoma lako, voda je meka, ako ima manje pene ili čak nimalo, onda je voda tvrda.

Otkrijte: Šamponiranje