oily-hair
Nega kose | Masna kosa

Dovesti masnu kosu u top formu

Već je postalo uobičajeno da je masna kosa sinonim za lepljivu kosu, koja sve pokušaje oblikovanja čini uzaludnim tako što se slepljuje za glavu i stvara haos. Masna kosa je jednostavno previše beživotna da bi mogla da izdrži bilo kakavo oblikovanje. Umseto da kosa bude živahna, ona je ravna i beživotna na temenu. Želeli bismo da Vam pomognemo da date svojoj kosi toliko potrebnu snagu.

Dozvolite da prvo saopštimo loše vesti: masna kosa je nasledna. Sada dobre vesti! Postoje jednostavni lekovi za to. Najčešće, samo je teme previše masno dok je ostatak kose u relativno dobrom stanju.

Odmašćivanje kose

Lekovi za masnu kosu funkcionišu kao papir za upijanje. Suvi šamponi su poprilično dobri za upijanje sebuma. Jednostavno isprskajte suvi šampon u umerenoj količini pri korenu kose. Trebalo bi prskati sa razdaljine od 30 cm. Umasirajte suvi šampon u teme i ostavite da deluje dva minuta. Potom iščetkajte kosu temeljno kako biste uklonili sav suvi šampon. Suvi šampon se vezuje sa jednim delom sebuma tako da se Vaša kosa više ne lepi za kožu glave. Rezultat je vraćanje života Vašoj kosi.

Postojanost i živahnost za masnu kosu

Masna kosa je beživotna i spljoštena. Međutim, možete joj dati više volumena i elastičnosti tako što ćete se pobrinuti da se ne slepljuje uz kožu glave. Pena za kosu ili lak za kosu mogu masnu kosu ‘odlepiti’ od temena glave. Oba proizvoda sadrže balsame, kao i smolu koji ojačavaju strukturu kose. Niski sadržaj alkohola u takvim proizvodima takođe malo odmašćuje kožu glave. Potrebno je da nanosite ove proizvode samo na kosu blizu korena. U većini slučajeva, ostatak kose ni ne mora da bude odmašćen. Šiške često prve počnu da izgledaju masno u odnosu na ostatak kose. U slučaju da imate šiške, trebalo bi da ih povremeno nameštate kako biste ih držali podalje od masne kože.

Masna kosa izgleda bolje kada je čista

Temeljno ispiranje kose posle pranja i posle stavljanja balsama je uvek preporučljivo, ali je posebno važno ukoliko imate masnu kosu. Ostataci proizvoda za negu kose u kombinaciji sa mineralima iz vode će još više otežati i spljoštiti Vašu kosu. Posledica je mlitava, beživotna kosa. Opšte pravilo je ispiranje balsama i tretmana traje duplo duže vremena u odnosu na vreme koliko ste proizvode držali na kosi. Isperite losione za kosu i maske temeljno vodom, koja ne bi trebalo da bude previše hladna. Vaša kosa bi bukvalno trebalo da ‘škripi’ posle pranja kose. Takođe preispitajte pribor za oblikovanje kose. Trebalo bi da bude čist i bez tragova sebuma, balsama ili proizvoda za oblikovanje kose koji bi Vašu kosu načinili spljoštenom i slepljenom. Četke i češljeve je potrebno čistiti šamponom jednom nedeljno. Natopite vatu alkoholom pre nego što očistite glatke površine figara i prese za kosu.

Lagana nega masne kose

Svakodnevno pranje kose je verovatno neizbežno ako imate masnu kosu. Potrebno je da koristite poseban šampon za masnu kosu. Takvi šamponi su efikasni u uklanjanju svih ostataka iz Vaše kose, a takođe su i nežni prema temenu glave. Ukoliko imate dugu kosu, a volite da koristite balsam, trebalo bi da ga nanesete na same krajeve Vaše kose. Balsam u blizini korena kose bi samo povećao Vaš problem sa masnom kosom. Izbegavajte balsame jer će slepiti Vašu kosu. Posebno savetujemo lagane proizvode koji se ne ispiraju. Čak i proizvodi koji se ne ispiraju bi trebalo da se nanose samo na krajeve. Takođe izbegavajte masne proizvode za oblikovanje kose poput voska za kosu, gela za kosu i kreme za oblikovanje kose jer će otežati i splepiti Vašu kosu. Koristite četku sa prirodnim zupcima poput one od veprovih čehinja. One su posebno pogodne da kosu oblikujete i odmrsite. Za razliku od plastičnih zubaca, prirodni zupci mogu čak i da absorbuju jedan deo viška sebuma sa Vašeg temena i kose.

Otkrijte: Šampon za kosu