quick-fix-for-oily-roots
Nega kose | Masnu kosu

Masni koren kose – pomoć stiže

Da li Vam je poznata sledeća priča? Ujutro izađete iz kuće sa sveže opranom kosom koja zanosno poskakuje sa svakim Vašim korakom. A eto nije ni podne, a koren Vaše kose je već postao masan, mlitava kosa više nije sređena onako kako ste želeli. Naš savet je pravo rešenje Vašeg problema

© Getty Images

Kada se previše sebuma nakupi na koži glave, celokupna kosa postaje mlitava. Na sreću, postoje izuzetno brza rešenja

Jednostavan prah na masni koren rešava sve!

Sakrijte ili nosite naokolo bočicu pudera za bebe, talka ili kukuruzno brašno sa sodom bikarbonom. Stavite malo te praškaste materije na koren kose i umasirajte u skalp prstima kao kada stavljate običan šampon na kosu. Potom četkom sa prirodnim zupcima iščetkajte sivkaste ostatke iz kose.

Alkohol na masne korene

Naprskajte malo laka za kosu na koren kose (obavezno neka to bude lak za masnu ili tanku kosu, ne za oštećenu kosu) ili umasirajte malo pene za kosu u kožu glave. I pena za kosu i alkohol iz laka za kosu upijaju višak sebuma i ponovo čine kosu lepršavom. Drugi jednostavni način je da koristite lopticu vate natopljenu tonikom za lice da uklonite višak masnoće iz kose. Tonik za lice najčešće sadrži u sebi alkohol. Proverite listu sastojaka na pakovanju da bi se uverili da tonik u sebi ima alkohola koji bi uklonili višak sebuma.

Konstantna kontrola sebuma

Naravno, nanošenje šampona je uvek rešenje problema. Nažalost, kupatilo na poslu nije pogodno za tako nešto. Tada je najbolje koristiti šampon za suvo pranje kose. Jednostavno naprskajte ga na kože glave i peškirom protrljajte kosu. Dobro iščetkajte kosu nakon što ste pustili šampon za suvo pranje da deluje par minuta.

Držanje ostatka kose van zone glave gde Vam je najmasnija kosa

Što van je kosa prilepljenija uz kožu glave, više će se mastiti. Zato bi trebalo lagano tapiratikosu prstima pri korenu ili na šiškama. To kosi daje volumen, a i štiti je od kontakta sa izvorom sebuma, i mašćenja.

Dodatna rešenja za masni koren kose:

  • Šiške uopšte ne pomažu u prikrivanju masnih korena kose. Razdeljak po sredini ili sa strane su pogodniji za to jer uveke možete nekom reći da je masni koren samo deo Vašeg ultra uglađenog izgleda. 
  • Pramenovi čine da je struktura kose grublja i suvlja. Ako je Vaša kosa samo nekoliko sati nakon nanošenja šampona previše masna, onda su pramenovi idelano rešenje za lep izgled kose. 
  • Obavezno koristite čiste četke, češljeve, viklere ili prese za kosu. U protivnom, ostaci balsama, proizvoda za oblikovanje kose i sebum mogu prouzrokovati da Vaša kosa izgleda mlitavo nedugo nakon nanošenja šampona. Najbolje je da četke i češljeve čistite jednom nedeljno blagim šamponom. Onda ih ostavite da se osuše sami (sušenje četke i češlja na radijatoru može oštetiti zupce). Redovno čistite prese za kosu pomoću loptica vate natopljenih čistim alkoholom. 
  • Ako Vaša koža glave luči previše sebuma, nikako ne smete koristiti proizvode za oblikovanje kose koja sadrže ulja, poputvoska, pomade za kosu ili kreme za oblikovanje kose. Proizvodi za oblikovanje kose sa alkoholom, poput laka za kosu, pene za kosu ili gela za kosu, pogodniji su za masnu kosu. Kao i uvek, prvo nanesite malo proizvoda, jer uvek možete dodati još. 
  • Koristite samo četke sa prirodnim zupcima (npr. sa čehinjama vepra). Takvi zupci mogu sami da raznose sebum po kosi.