greasy-hair
Nega kose | Masnu kosu

Masna kosa: Kako da se otarasite masti (sebuma)

Bilo da to smatrate bolešću ili samo kozmetičkim problemom, masna kosa je napast i teško ju je se otarasiti. Saveti stručnjaka nude rešenja

Češće perite Vašu masnu kosu
© Getty Images

Uz pomoć prave i temeljne nege, Vaša kosa će se ubrzo pretvoriti u zdravu i bujnu kosu

Pored svog truda i oblikovanja kose, masni pramenovi bezoblične kose mogu postati trajno stanje, što uzrokuje frustracije kod žena sa problemom masne kose. Masna kosa izgleda neuredno i smatra se da narušava izgled osobe. Zapravo, to je samo rezultat prirodnog procesa. U korenu kose se nalaze lojne žlezde, koje luče masnu supstancu koja se zove sebum. U stvari, taj sebum godi kosi. On održava kosu zdravom i glatkom i štiti je od lomljenja i prekomernog isušivanja.

Prekomerna proizvodnja sebuma je razlog masne kose. U najgorem slučaju, lojne žlezde zapušavaju koren kose i mogu dovode do prekomernog opadanja kose i peruti. Razlozi za pekomernu proizvodnju sebuma mogu biti nasledni, nezdrava ishrana, lekovi ili neadekvatna nega kose. Proizvodnja sebuma se takođe može razlikovati u zavisnosti od godišnjeg doba, klimatskih promena, fluktuacije hormona ili dugih perioda pod stresom.

Savet : Često perite Vašu masnu kosu

Dermatolog će pomoći kod teških slučajeva masne kose. Prepisani lekovi sadrže sve-trans-retinolsku kiselinu ili skraćeno ATRA (supstanca srodna vitaminu A), koja reguliše lučenje lojnih žlezda. Ipak, u većini slučajeva specijalni proizvodi za negu masne kose će staviti tačku na problem sa preterano masnom kosom. Ovi proizvodi će izbalansirati proizvodnju masnih supstanci iz lojnih žlezda. Alge ili biljke kao što su rastavić, ruzmarin, konjsko kopito, kopriva, kamilica i salvie regulišu proizvodnju sebuma i umiruju kožu glave. Medicinski šamponi od katrana mogu takođe pomoći pri regulciji sekrecije sebuma. Napomena: Klonite se proizvoda koji sadrže proteine ili supstance koje obnavljaju lipide kao što su ulja ili silikoni! Oni samo pogoršavaju stanje tako što što čine kosu težom i čak masnijom nego što je bila.

Pored pravilne nege, konstantna i pažljiva primena pravih proizvoda takođe igra važnu ulogu. Neki veruju da će često pranje podstaći proizvodnju sebuma. Ova tvrdnja nije potkrepljena činjenicama. Upravo suprotno je tačno. Masnu kosu treba često prati, tj. svakodnevno ukoliko je porebno. Svako šamponiranje otklanja skoro sav sebum iz lojnih žlezda. Svakim pranjem se otklanja još malo sebuma (masti) pod uslovom da se šampon umasira u kožu glave. Rezultat je jasan: Pravilna nega će ubrzo staviti tačku na masnu kosu.

Preporučuje se

  • Koristite šampone providne teksture i izbegavajte one sa kremastom strukturom
  • Povremeno bi trebalo da otklonite prekomernu masnoću (sebum) iz Vaše kose i kože glave pomoću pakovanja lekovite gline. Ovo pakovanje možete kupiti u drogerijama ili apotekama. Lekovita glina absorbuje i vezuje velike količine masnih supstanci i stoga je idealna za borbu protiv masne kose.
  • Perite kosu rano ujutru. Lojne žlezde su posebno aktivne tokom noći

Ne preporučuje se

  • Masna kosa iritira kožu glave i čini je posebno osetljivom. Trebalo bi da izbegnete dodatno oštećenje Vaše kose usled pranja kose vrućom vodom i čestog korišćenja fena za kosu. Ostale nepotrebne iritacije obuhvataju čvrsto vezane pletenice, tesnu opremu za glavu ili tesne šešire.
  • Koristite samo mlaku vodu. Vruća voda stimuliše proizvodnju sebuma.
  • Nemojte koristiti četke za kosu. Češljanje kose četkom će razneti sebum po celoj kosi od korena do krajeva. Češljanje češljem če biti dovoljno.
  • Nemojte koristiti sredstva za ispiranje kose. Masnoj kosi je potrebno manje balsama nego suvoj kosi. Pravilo broj jedan za masnu kosu je ‘Manje je više!’