Žena sa crvenom dugom kosom
Boje za kosu | Trend bojenja kose u dva tona

Preliv, farbanje ili blajhanje - šta je najbolje za mene?

Koja je razlika između farbane i tonirane kose? I kako da se vratite iz ofarbane smeđe u plavu boju? Odgovaramo na ova pitanja i objašnjavamo vam sve što treba da znate pre nego što isprobate novu nijansu

Da li osećate potrebu da osvežite svoj izgled - možda sa novom bojom kose? Ako je tako, opcije su sledeće: toniranje, farbanje ili blajhanje. Kako biste izabrali koju metodu da koristite, morate da znate kako svaka od njih deluje na kosi. Vaša odabrana nijansa ima važnu ulogu u metodi koju izaberete. Preliv neće posvetliti kosu, ali farbanje ili blajhanje hoće. Ako želite samo da osvežite vašu prirodnu boju kose, preliv je svakako najbolji izbor. Naše uputstvo će vam pomoći da odlučite koja je metoda najbolja za vas.

Šta se dešava kada tonirate kosu.

600x800_hair-tone
© Stocksy

Šta čini toniranje i bojenje jednostavnije za nanošenje? Četka!

Jedna od najvećih prednosti preliva je što nema izrastka jer kosa izbledi nakon šest do osam pranja. Preliv deluje bez hemije, prema tome ne koristi razvijač. Boja ne prodire u strukturu boje - ona samo pokriva spoljašnu površinu kose. Preliv ne može da postigne značajnu promenu boje, i takođe neće pokriti sede. Preliv se pre svega koristi da se osveži boja i da se pruži sjaj.

 

Pored svetlih preliva, postoje intenzivni toneri. Oni sadrže hemijske sastojke. Tako boja traje duže - traje oko šest do osam nedelja, i postepeno bledi posle svakog pranja kose - istovremeno sprečava pojavljivanje izrastka. Primena intenzivnog tonera čini da se kutikula kose blago otvori. Boja prekriva spoljašni sloj kose i to čini sa blago svetlijim tonerom, ali se bolje prima na otvorenoj kutikuli.

Kako deluje farbanje

Ko god želi da promeni boju kose trebalo bi da izabere farbanje kose. Kada je kosa ofarbana, kutikula je ofarbana i pigmenti prodiru u kosu. Farba za kosu je stalna: ne ispira se, ali raste s vremena na vreme. Što se više farbana kosa razlikuje od vaše prirodne, biće veći izrastak. Seda kosa može takođe da se prekriva sa farbom. Kada se farbate sami, originalne prirodne boje na pakovanju za farbu pružaju adekvatnu informaciju u vezi sa tim da li boja odgovora ili ne.

Savet: farbanje teško pada kosi, prema tome važno je da se koristi posebni proizvodi za negu farbane kose. Na taj način će se sačuvati sjaj boje i izbeći bleđenje.

Blajhanje kose - da ili ne?

Pažnja: već ofarbana kosa ne može da se farba u svetlije. Ako ste već farbali kosu i želite svetliju boju to možete postići samo blajhanjem. Kada blajhate, pigmenti boje se otklanjaju s kose (suprotno od farbanja). S obzirom da to može da prouzrokuje isušivanje kose, nega mora da podrazumeva korišćenje posebnog šampona i balzama za kosu, i nanošenje maske na kosu barem jednom ili dvaput nedejlno.

Čak i brinete mogu da postignu plave pramenove - ali samo putem blajhanja. Savet: Da biste izbegli neprijatne iznenađenja, najbolje je potražiti profesionalne koloriste. Oni mogu lagano da posvetle tamnu kosu u nekoliko tretmana. Još jedan poseban slučaj: plavuše traže tamniji ton. Preko plave, smeđa kosa može da poprimi zelenkastu primesu. U tom slučaju, važno je posetiti koloristu – koji može da postigne boju koju ste želeli.

 

 

Niste sigurni da li se vaša izabrana boja slaže sa vašom prirodnom bojom? Nađite schwarzkopfovog profesionalnog frizera koji će vam dati savete o nijansama i metodama bojenja koje najviše odgovaraju vašoj kosi.

Otkrijte: