highlights-color-at-home
Boje za kosu | Pramenovi

Pramenovi koje ste sami napravili – Umetnost ali ne i problem

Izvlačenje različitih pramenova stavlja akcenat na Vašu kosu i unosi život u nju. Odsjaji svetlosti stvaraju razigrane efekte senki i svetlosti čine naglašavaju strukturu kose. A najbolje od svega što ih možete izvlačiti sami, kod svoje kuće. Želeli bismo da Vam pomognemo da to odradite na najbolji mogući način

Pramenovi koje ste sami napravili
© Medioimages / Photodisc

Živahni pramenovi pružaju Vašoj kosi prirodni sjaj poput sunca

Od pramenova Vam kosa svetli – bukvalno! Zavisno od proizvoda koji koristite, boje za kosu za kućnu upotrebu mogu posvetleti pramenove svetloplave do srednje smeđe kose za do 6 nijansi. Zavisno od tehnike izvlačenja pramenova, možete imati tanke, skoro neprimetne pramenove, šire pramenove, dvobojne pramenove ili čak veće delove obojene kose. Glavno pravilo, više tankih pramenova stvara utisak prirodne kose, dok široki pramenovi su jači i upadljiviji.

Upotreba kape za izvlačenje pramenova da bi se dobili pramenovi prirodnog izgleda

Upotreba kape za izvlačenje pramenova pruža najprirodni izgled pramenova. Ali, potrebno je dosta truda da bi se taj način izvukli pramenovi. U nastavku je objašnjeno kako to da uradite:

1. Stavite kape za izvlačenje pramenova na suvu, raščešljanu kosu i zakačite kaišiće kape ispod brade, da se kapa ne bi pomerala. Nema potrebe da se kosa sa vrata stavlja pod kapu, slodobno nek viri ispod kape. Otkriveni deo vrata pokrijte peškirom.

2. Spremni ste da izvlačite pramenove kroz rupice na kapi uz pomoć priložene igle za izvlačenje pramenova. Koristite svaku drugu ili treću ruku ako želite manje pramenova. Bitno je da priloženu iglu držite što je moguće položenije, i obavezno držite kukicu na igli okrenutu ka gore.

3. Raščešljajte sve izvučene pramenove pre no što nanesete na njih smešu za dobijanje boje. Koliko dugo ostavite smešu da deluje na kosi, toliko svetliji će Vam biti pramenovi. Uputstvo za upotrebu i kolor karta će Vam pomoći da odredite koliko tačno treba da držite smešu na kosi.

4. Po isteku vremena delovanja, ali pre nego što skinete kapu, isperite pramenove vodom. Tek onda možete skinuti kapu. To će proći mnogo bezbolnije i bez čupanja ako prethodno stavite malo šampona na pramenove. Potom operite kosu šamponom pre nego što stavite tretman na kosu. Na kraju isperite kosu i oblikujte kao što volite.

Savršenih pramenovi pomoću četkice za izvlačenje pramenova

Dženifer Aniston, pramenovi
© Getty Images

Dženifer Aniston voli platinsto, karamel i srednje plave pramenove

Pramenove možete izvlačiti na odabranim mestima pomoću četkice za izvlačenje pramenova. Time možete napraviti sopstveni stil sa nekoliko odabranih pramenova na pravom mestu, posvetljenih delova kose preko cele glave ili određenih delova poput šiški. Evo kako:

1. Prvo, raščešljajte kosu i napravite razdeljak kako to uvek radite.

2. Spremite smešu za pramenove i nanesite pomoću četkice za izvlačenje pramenova. Bolji efekat ćete dobiti ako odvojite pramenove od ostatka kose. Potrudite se maksimalno koliko možete da Vam smeša ne dođe u kontakt sa kožom glave. Preporučujemo da na otprilike centimetar kose od kože glave ni ne stavljate smešu. Time će kasnije prelaz na izrastak izgledati prirodnije.

3. Za oblikovanje kose na potiljku će Vam trebati dva ogledala ili još bolje prijatelj da Vam pomogne sa tim. Vreme delovanja zavisi od prirodne boje kose i željenog nivoa posvetljivanja.

4. Po isteku vremena delovanja, temeljno isperite kosu vodom pre nanošenja blagog šampona. Ostavite balsam da deluje na Vašoj kosi par minuta. Nakon toga isperite kosu.

5. Za kraj: uživajte u svojim pramenovima!

Upotreba aplikatora u obliku češlja za brzo izvlačenje pramenova

Aplikator u obliku češlja na aplikacionoj bočici Vam omogućava da napravite malo deblje trostruke pramenove. Upotreba aplikacione bičice bez tog češlja daje dosta deblje pramenove ili delove obojene kose.

1. Napravite cik-cak razdeljak. Prethodno uvežbajte na parčetu papira koliki pritisak je dovoljan prilikom upotrebe aplikatora u obliku češlja.

2. Držite aplikacionu bočicu sa smešomza pramenove u vertikalnom položaju iznad kože glave i ravnomerno prelazite preko pramena u jednom mahu. Dok prelazite preko pramena od korena ka krajevima, pritisnite bočicu, bez mnogo promene jačine tokom prelaska. Vreme delovanja ne sem da izađe van predviđenih okvira, kako stoji u uputstvu proizvoda. Nakon svega, isperite, nanesite šampon, balsam kao i kod pretdonih metoda.

Druge važne činjenice:

  • Iskoristite smešu za pamenove odmah nakon pripreme, i nikada nemojte čuvati deo neiskorišćene smeše za neku narednu upotrebu. Samo sveže spremljena smeša garantuje dobar rezultat nakon nanošenja.
  • Proverite da li ste alergični na smešu za pramenove, ili bojenje kose. Uputstvo za sporvođenje tog testa ćete naći na svakom pakovanju proizvoda, kao i na uputstvu za upotrebu unutar pakovanja. 
  • Nikad ne pokrivajte kosu plastičnim materijalima, ili kapon za tuširanje dok ne isperete smešu za pramenove. U protivnom može doći do oštećenja kose pošto se toplota ispod takve površine što zadržava alkanizirajuće agense. 
  • Obavezno nosite neku staru tkaninu i priložene rukavice prilikom izvlačenja pramenova. U protivnom smeša za pramenove koja kane na odeću može ostaviti svetle mrlje i uništiti odeću. 
  • Nemojte udisati prah pudera za posvetljivanje tokom pripremanja smeše. 
  • Nanesite priloženi balsam nakon izvlačenja pramenova. Ovo će učiniti da kosa izleda prirodno i zdravo. 
  • Izvlačenje pramenova nakon trajne ondulacije nije dobra ideja. Ostavite da se kosa oporavi dve nedelje nakon bilo kog od takvih tretmana kose. Tek nakon tog vremena planirajte novu promenu.
Discover: Pramenovi