first-gray-hair
Boje za kosu | Seda kosa

Šta učiniti sa prvim sedim vlasima

Kao što se kaže u izreci, na mestu jedne isčupane sede vlasi izrašće sedam novih. Očigledno, čupanje depigmentizirane kose i nije neko rešenje. Sem toga, moderne tehnike bojenja olakšavaju da se otarasimo sede kose

prva seda vlas
© iStock

Mnogo toga možete uraditi kako biste sakrili prve sede vlasi, poput preliv, bojenja i izvlačenje pramenova

Genetika određuje kada telo prestaje da proizvodi pigmente za kosu. Neki ljudi pronađu prve sede vlasi sa dvadeset godina, dok ostali zadrže svoju prirodnu boju kose do poodmakle starosti.

Naučnici se trude da otkriju zašto kosa sedi i da li stres ima nekog udela u tome. U retkim slučajevima bolest ili terapije lekovima mogu ubrzati sedenje kose.

Koristeći adekvatne rastvore Vaša prva seda vlas može biti i poslednja

Ponekad zalutala seda vlas može lepo izgledati na pepeljasto plavoj kosi. Sa druge strane, na tamnoj kosi zalutale sede vlasi dovode do ne tako očaravajućeg izgleda. Sede vlasi više upadaju u oči ako se pojavljuju u debelim belim pramenovima. Naučićemo Vas blagoj odbrani od sede kose.

Sedam saveta: Oslobodite se prve sede vlasi

  • Plavuše nemaju puno razloga za zabrinutost zbog prvih sedih vlasi, jer su one jedva primetne. Sve dok ih nema puno i dok nisu česte, pramenovi ili intenzivno toniranje će držati sede pod kontrolom.
  • Pramenovi u nekoliko nijansi pepeljasto plave su najbolje rešenje za sve deblje bele pramenove u plavoj kosi. Ovo potiskuje moguće primese žute i ne dovodi do uočljivog izrastka blizu korena kose. Ovakvom metodom nema preterane potrebe za popravkom boje kose.
  • Tretmani za repigmentaciju pomažu da se ponovo uspostavi prirodna boja u prirodno srednje plavoj ili smeđoj kosi. U ovim tretmanima ostaci prethodnih pigmenata ispunjavaju praznine u beloj vlasi i pomažu da se obnovi prirodna boja kose. Na žalost, tretmani repigmentacije ne postižu dobre rezultate kod originalno svetloplave, crvene ili crne kose.
  • Sve u svemu, intenzivno toniranje pokriva do polovine sedih vlasi. Zapamtite da bela kosa apsorbuje više veštačkih pigmenata od još uvek prirodno pigmentirane kose. Da biste postigli srednje smeđu boju kose trebalo bi da počnete eksperimentisanje sa nanošenjem tamnoplavog rastora za toniranje. Pranje kose šamponom brzo izbeljuje efekte intenzivnog toniranja, stoga je intenzivno toniranje sredstvo za lagani pralaz ka željenoj tamnijoj boji kose.
  • Za potpuno sedu boju kose preporučujemo bojenje cele kose i to u nijansu koja je samo malo svetlija od Vaše prirodne boje kose iz mlađih dana. To obezbeđuje skladan izgled i tako se izbegava velika razlika u boji na korenu.
  • Proizvodi za kućnu upotrebu su vrlo praktični. Možete koristiti jednu od novih formula bez amonijaka boja u peni, ako niste sigurni oko nanošenja preliva. Bojenje kose nanošenjem preliva je jednostavno i čak i početnici i žene sa sedom kosom mogu postići veoma dobre rezultate.
  • Ukoliko sredstva za bojenje kose koja koristite ne pokrivaju sede, onda Vam je potrebna nega kose posebno Vama prilagođena. Šamponi i balsami za bojenu belu ili platinasto plavu kosu daju kosi lep sjaj i sprečavaju žute tragove.

Otkrijte: