Žena koja uklanja sede
Boje za kosu | Seda kosa

Mit o kosi: da li vam sede više rastu ako ih uklanjate?

Imate više sedih vlasi ako ih uklanjate - tačno ili netačno? Istražujemo ovaj mit i otkrivamo vam istinu jednom zauvek. Čitajte dalje da saznate kako da se suočite sa prvim sedim vlasima bez pincete

Nema pomoći: jednog dana, pogledaćete se u ogledalu i ugledaćete vašu prvu sedu vlas. Onog trenutka kada se oporavite od prvog šoka, počećete da razmišljate šta da radite povodom toga. A već pre nego što počnete da razmišljate bićete ispred ogledala ali ovog puta sa pincetom. Znate li zašto? Zato što mislimo da, ako uklonimo tu sedu pre nego što je bilo ko vidi, ona nije ni bila tu. Loša ideja?

Iščupajte je

Kao i uvek, počinjemo sa dobrim vestima. Neće vam rasti više sedih vlasi ako ih čupate. Iz te sede folikule neće izrasti dve sede vlasi već samo jedna: iz svake folikule može da izraste samo jedna vlas. Prema tome čupanje neće ništa promeniti. Ako ipak čupate sede vlasi, to morate pažljivo da radite kako ne biste oštetili koren. Ukoliko je koren oštećen, vlas neće ponovo izrasti i zamislite dokle bi to moglo da ide.

Zašto kosa sedi

Seda kosa nije samo znak starenja. Prve sede vlasi se pojavljuju u srednjim dvadesetim, ponekad kao rezultat prekomernog stresa ili neizbalansirane ishrane. Ono što daje kosi boju su ćelije melanocita, koje proizvode pigment melanin. Kada te ćelije prestanu da ga proizvode, melanin zamenjuju sitni mehurići vazduha koji čine da vlasi izgledaju sive ili bele. Zato ako čupate pojedinačne vlasi nećete uticati na proizvodnju melanina: seda vlas će ponovo izrasti seda.

Kada s vremenom vaša kosa počne sve više da gubi prirodnu boju, postaće vam nepraktično da uklanjate sede vlasi pincetom. Ako niste spremni da budete sedi, mnogo je bolje početi koristiti boju. Nekoliko sedih vlasi mogu da izgledaju dobro ako se stapaju sa pramenovima ali ako one čine većinu, verovatno je bolje obojiti celu kosu. Upozorenje: moraćete redovno da osvežavate boju da biste izbegli sedi koren.

Otkrijte: Seda kosa