Bojenje kose kod kuće
Boje za kosu | Bojenje

Lakše nego ikad: bojenje kose kod kuće

Sa adekvatnom pripremom i nekoliko saveta, bojenje kod kuće ne može da bude lakše. Bilo da planirate da sami uradite ili da pitate prijateljicu da vam pomogne, saznajte šta vam sve treba da biste dobili fantastičan rezultat - i kada je vreme da konsultujete profesionalca

 

Teoretski, bojenje kod kuće nikada nije bilo lakše. Moderna pakovanja za bojenje kose, osim boje, sadrže skoro sve što vam je potrebno. Ali to vas ne čini profesionalcem! Prema tome pročitajte sve što treba da znate kako bi postigli svaki put savršeni rezultat. Spremni? Uzmite boju i hajmo!

Priprema kose za bojenje

Veoma je važno da znate koja je vaša prirodna boja, u suprotnom bojenje kod kuće će se pretvoriti u razočaranje. Na pakovanju proizvoda ćete videti slike pojedinih pramenova kose - koristite ih kao vodič. Ako vaša prirodna boja ne odgovara nijednom od navedenih onda bi trebalo da izaberete različitu nijansu. Kako bi bili sigurni, sledeći put kad budete išli u salon pitajte svog frizera koja je vaša prirodna boja.
 

Kao generalno pravilo - i posebno ako bojite kosu po prvi put - ne treba da izaberete boju koja je više od dve nijanse svetlija ili tamnija od vaše prirodne boje. Za potpunu promenu - na primer iz tamno smeđe u plavu - najbolje je konsultovati profesionalca. On će analizirati vašu strukturu kose i posavetovati vas kako da promenite boju uz najbolji rezultat.
Savet kad kupujete proizvod za bojenje kose: za kratku kosu, jedno pakovanje je dovoljno; za kosu dužine do ramena ili dužu trebaće vam dva pakovanja da dobijete ravnomeran i dobar rezultat.
 

Krajevi su najstariji deo kose i najoštećeniji. Da bi postigli ravnomeran rezultat, skratite krajeve pre nego što nanesete boju jer će oni u suprotnom poprimiti drugačiju nijansu od ostatka kose.
 

Bojenje kose - korak po korak uputstvo

  1. Veoma je važno čitati uputstva pre nego što počnete da bojite kosu. Pratite uputstva tačno korak po korak i obavezno uradite alergijski test kao što je navedeo 48h pre korišćenja proizvoda.

  2. Izvadite pribor. Većina maloprodajnih pakovanja sadrže bočicu sa raspršivačem. Za neke, potrebne su činija i četka. Rukavice su uvek unutra. Da bi zaštitili odeću, pokrite ramena sa peškirom. Savet: tanak češalj pomaže da se kosa lakše odvoji.

  3. Pre mešanja boje, nanesite masnu kremu (kao Vazelin) oko ušiju i korena, da deluje kao barijera. To će sprečiti da koža apsorbuje boju, posebno ako vam je prvi put.

  4. Zabava počinje. Promešajte boju kose prateći uputstva i počnite odmah da nanosite. U uputstvu će biti naznačeno da li se proizvod koristi na suvoj ili mokroj kosi. Generalno, sledeće pravilo važi: biće nežnije ako nanesete boju na neopranu kosu jer je skalp zaštićen sa blagim slojem sebuma.

  5. Za ravnomerni rezultat nanesite boju pramen po pramen. Tanak češalj će vam pomoći da odvojite kosu. Lakše je naneti boju sa četkom ali je i bočica sa posebni raspršivačem koja se nalazi u brojnim pakovanjima jednostavna za korišćenje. Prođite pramen po pramen sa bojom počevši od korena, a potom sve do krajeva. Ako vam ostane još malo boje na kraju možete samo da je dodate na kosu kao da je perete. Pogledajte da li je sva kosa ravnomerno namazana.

    Ukoliko bojite samo koren, nanesite boju prvo na koren a zatim na preostali deo nakon preporučenog vremena.

  6. Sada pustite boju da odradi svoje! Uključite alarm da biste ostavili da odstoji tačno koliko treba, počevši od kada ste naneli svu boju.

  7. Masirajte kosu sa mlakom vodom sve dok se ne napravi pena a zatim isperite sve dok voda ne bude čista. Koristite mlaku vodu umesto vruće - to je blaže za kosu. S obzirom da bojenje otvara sloj kutikule (tako se apsorbuju pigmenti), veoma je važno da koristite specijalni ispirač ili tretman koji se nalazi u pakovanju nakon pranja. On zatvara sloj kutikule i čini sveže obojenu kosu blistavom. 

Zapamtite: obojenoj kosi je potreban dodatni program nege zato koristite specijalnu negu za zaštitu boje i redovno nanosite intenzivan tretman za negu. Na taj način će vaša kosa duže ostati prelepa.

Discover: