Oblikovanje kose

Kako napraviti frizure sa kovrdžavom kosom

Bilo da Vam se sviđa romantična, sofisticirana ili moderna frizura, kovrdže mogu biti deo nje. Modeli poznatih dizajnera potvđuju ovo na modnim pistama. Kovrdže kao kod Sare Džesike Parker ili Nikol Kidman takođe potvrđuju da su kovrdže trendi i glamurozne. U nastavku ćete naći najvažnija pravila za pravljenja frizura sa kovrdžavom kosom. Ona će vam obezbediti savršen rezultat svaki put.

 • Kovrdžava kosa
  Kovrdžava kosa - priroda to radi najbolje!
  © Getty Images

  Strah obuzme srca mnogih žena kada se sete svog prvog iskustva sa kovrdžama. Sanjajući o nežnoj talasastoj kosi sa 14 godina, lako su dozvolile da ih frizer nagovori na ″veoma lagani mini val″ i napustile su salon nekoliko sati kasnije izgledajući kao pudlice. Dok je kosa još bila mokra, lokne su izgledale jeftino. Pravi košmar je počeo nakon prvog tuširanja. Posle sve muke pravljenja talasa sa mini valom, i najmanji trag vlage će ućebati kosu. Ne prođe više od tri nedelje i kosa počinje da visi. Oštećenje kose i da ne pominjemo...

 • Kovrdže zauvek? Trajne su danas mnogo blaže?

  Trajne se vraćaju u modu. Nove formule sa derivatima šećera ili amino kiselinama prave mnogo nežnije lokne i nisu toliko grube prema kosi. Moderne trajne omoguđavaju pravljenje malih lokni kao i obilnih spiralnih lokni. Ipak, hemija Vam neće obezbediti metod za pravljenje lepršavih talasa. Prava kosa se mora relativno jako namotati na male viklere za trajnu (manje od 0,8 inča u prečniku) da bi se postigao bilo kakav talasasti oblik. Kada se osuši, uvek će se pre stvarati kovrdže nego talasi. Da biste od kose sa trajnom napravili lepršave velike talase, nemate drugog izbora nego da namotate kosu na velike viklere ili da je fenirate pomoću velike okrugle četke.

 • Kovrdže da – Hemija ne

  Ukoliko želite da imate talasastu kosu danas, a pravu sutra, trebalo bi da se odlučite za privremena rešenja kao sto su vikleri, papilotne ili figaro. Samolepljivi vikleri su posebno pogodni zato što ostaju na kosi bez dodatnog pričvršćivanja. Na tržištu su dostupni sa različitim prečnicima od jednog i po do sedam centimetara (0,6 do 2,76 inča). Možete ih koristiti da napravite male lokne ili bogate talase. Vrući vikleri sa somotskom površinom su takođe veoma pogodni. Oni se greju u kutijama za punjenje, stavljaju se na kosu i pričvršćuju šnalama. Zatim je samo potrebno da sačekate da se ohlade. Papilotne se sastoje iz savitljivih šipki. One su idealne za pravljenje sitnih i spiralnih lokni. Kovrdže bilo koje veličine od nežnih talasa do najsitnijih lokni se mogu napraviti uz pomoć figara.