Oblikovanje kose

Duga gusta kosa, bob ili piksi frizura: Načini da se dođe do savršene frizure

Ništa nije lepo kao duga kosa. Kratka frizura čini ljude mlađim. Žene sa tankom kosom ne mogu da nose duge guste frizure. Pazite se takvih stereotipa. To su često pogrešne generalizacije.

 • Postoji frizura kao skrojena za Vas, koja zavisi od kvaliteta Vaše kose, njene strukture i oblika Vašeg lica. Upotrebite naš kompas za snalaženje u džungli odabira frizure. Takođe ćemo pričati na temu prikrivanja mana, a pokazaćemo Vam i nekoliko zgodnih trikova.

 • 1. Koja frizura je za tu kosu?

  Kovrdže mogu da izgledaju različito, kao i prava kosa. Zato svaka frizura treba da bude prilagođena kosi i ličnosti osobe.

 • Savršena frizura

  Illustration: Kräftiges, krausses Haar

  © janotta  

  Frizure za veoma gusto kovrdžavu kosu

  Generalno, što su kraće guste kovrdže, teže ih je savladati. To je zbog činjenice da su kratke kovrdže posebno elastične i zbog toga veoma neobuzdane. Duža kosa pada teže i kovrdže su onda manje uvijene. Kod gusto kovrdžave kose manjak elastičnosti predstavlja prednost za promenu. U većini slučajeva, stepenasta frizura bolje izgleda kod jakih gustih kovrdža dok kod geomeričkih frizura često deluje previše rigidno i čvrsto.

  Illustration: Feines und glattes Haar

  © janotta  

  Frizure za tanku pravu kosu

  Ukoliko imate tanku pravu kosu, ne bi trebalo ni da pomišljate o previše dugim frizurama sa istanjenim krajevima. Jednostavne, geometrijski sečene poput bob frizure ili frizure nalik na dečačke su sjajne za ovaj tip kose. Kratke frizure su idealne ako imate gustu kosu, ali su Vam vlasi tanke. Izvlačenje pramenova može povećati volumen. Pramenovi čine kutikulu dlake grubljom što rezultira frizurom koja ne prijanja previše uz teme.

  Illustration: Dünnes und lockiges Haar

  © janotta  

  Frizure za tanku kovrdžavu kosu

  Stepenaste frizure su idealne za kovrdžavu kosu. Kosa koja prekriva ne bi trebalo da bude sečena previše kratko. U protivnom, na vrhu glave će biti krute kovrdže dok će krajevi kose delovati gotovo ravno. Ovakva struktura kose je posebno pogodna za izuzetno kratke piksi frizure. Sa talasastom strukturom, veoma kratka kosa deluje manje ozbiljno ili manje nalik na izgled ježa. Važno je da frizer prilagodi frizuru pravcu talasanja kose i kovrdži

  Illustration: Feines und glattes Haar

  © janotta  

  Frizure za gustu pravu kosu

  Gusta kosa je zavidno bogatstvo. Ipak, sa jednostavnom i isuviše ravnom frizurom gusta kosa izgleda poput šlema. Gusta kosa deluje bolje sa frizurama koje čine da kosa izgleda tanje. Stepeni različite dužine po celoj kosi smanjuju izgled težine. Trebalo bi da postoji harmonizovan odnos među stepenima dužine stepenaste frizure. Blagi zarezi (duplo sečeni) takođe daju utisak laganosti. Kod ovakve vrste frizura, kosa koja se nalazi ispod duge kose koja pokriva glavu sečena je relativno kratko. Dosta često, šiške izgledaju odlično, sem ako nisu previše duge i teške