Oblikovanje kose

Stepenaste frizure stvaraju pokret

Stepenaste ili postepene frizure
Stepenaste frizure u mnogim varijacijama
© Getty Images (2) / WireImage

Kosa može biti ošišana na stepenast način ili može biti izuzetno istanjena. Postoji mnogo varijacija stepenastih frizura. One mogu pružiti lepršavost loknama, i napraviti privid volumena na pravoj kosi. Pokazaćemo Vam najzanosnije stepenaste stilove frizura i objasniti - korak po korak, naravno -kako je kosa šišana.

 • Možete je zvati razbarušena ili stepenasta frizura. Kako god da je zovete, stepenasta frizura pristaje bukvalno svakom kvalitetu kose, svakoj dužini ili strukturi kose. Ipak, morate obratiti pažnju na neke detalje. Ukoliko imate veoma tanku kosu, trebalo bi da vodite računa da ne istanjte previše krajeve kose. Dobroj frizuri, Vaš frizer mora stvoriti vizuelno prijatni prelaz između različitih dužina kose. U suprotnom, frizura će izgledati zapušteno.

 • Stepenaste frizure - Obratite pažnju na strukturu Vaše kose

  Tanka kosa ne bi trebalo da se šiša stepenasto ukoliko je dužine preko ramena, zato što će krajevi Vaše kose tada izgledati previše tanko. Na vrhu glave, čak i tanka kosa može da se šiša stepenasto kako bi se dobilo više volumena. Kratka tanka kosa odlično izgleda kada je najkraća kosa na vrhu glave bar pet centimetara (2 inča) duga. Pramenovi kose ove dužine nežnije padaju.

  Stepeni umanjuju težinu Vaše kose i zato su idealni za gustu kosu. U redu je praviti slojeve do nivoa uha kod duge kose (kose dužine preko ramena). Mlitave lokne postaju lepršavije nakon stepenastog šišanja. Ovde kao i uvek, prelaz mora biti napravljen između različitih dužina kose i lokne na vrhu glave ne bi trebalo da budu prekratke kako bi izbegli neželjeni izgled pudlice.

 • Na ovaj način stepenaste frizure postaju hit:

  • Pramenovi naglašavaju stepenaste frizure. Frizura izgleda posebno zanosno kada su izvučeni pramenovi u dve ili tri različite nijanse.
  • Frizure koje su bazirane na stepenastom šišanju mogu lako da izgledaju neuredno. Prođite kremom za oblikovanje, gelom ili voskom kroz suvu kosu kako biste naglasili stepenastu prirodu frizure.
  • Obično nije neophodno da oblikujete stepenastu frizuru kratke ili kose srednje dužine uz pomoć okrugle četke. Ravna četka je idealna u te svrhe. Fenirajte kosu prema spoljnoj strain, a zatim prvo na jednu, a onda na drugu stranu. Na kraju, trebalo bi da fenirate kosu sa prednje, a zatim sa zadnje strane. Ovim metodom, kosa dobija veći volumen i sjaj, a u isto vreme ostaje ravna i glatka. 
  • Ukoliko imate gustu kosu,trebalo bi da pitate Vašeg frizera o tehnici šišanja određenih tačaka na kosi. Ovom metodom, bujniji delovi kose se seku u pramenove pomoću grbenastih makaza. Ovo stvara opšti utisak nežnijih kontura i frizura izgleda manje kompaktna.
 • Divite se stepenastim frizurama zvezda